-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 30 /14:27

Turkija neatsiprašys Rusijos dėl lėktuvo numušimo

Turkija neatsiprašys dėl Rusijos karo lėktuvo numušimo prie sienos su Sirija, bet Ankara ragina Maskvą iš naujo apsvarstyti savo sprendimą paskelbti atsakomąsias sankcijas, kad būtų galima išspręsti šią krizę, pirmadienį pareiškė Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu.
Sirijoje numuštas Rusijos karo lėktuvas
Sirijoje numuštas Rusijos karo lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Turkija NATO Rusija

„Mūsų oro erdvės, mūsų sienų gynyba yra ne vien mano vyriausybės teisė, bet pareiga, o joks Turkijos premjeras arba prezidentas ... neatsiprašinės dėl to, kad atlieka savo pareigą“, – A.Davutoglu sakė per bendrą spaudos konferenciją su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu po jųdviejų derybų Briuselyje.

„Tikimės, kad Rusija ir naujo apsvarstys tas priemones abiejų pusių interesų labui“, – pridūrę premjeras, turėdamas omenyje sankcijas, kurias Maskva paskelbė po lėktuvo Su-24 numušimo anksčiau šį mėnesį.

Turkijos premjeras griežtai atkirto Graikijos lyderiui Ciprui dėl Ankarą kritikuojančių „Twitter“ žinučių

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu pirmadienį paragino Graikijos premjerą Aleksį Ciprą susitelkti į „teigiamą darbotvarkę“, kai šis sukritikavo Ankarą dėl Rusijos karo lėktuvo numušimo virtinėje „Twitter“ žinučių.

Nevartodamas aptakios diplomatinės kalbos, A.Cipras aštriai peikė Turkiją, kuri praeitą savaitę numušė Rusijos lėktuvą, esą pažeidusį šalies oro erdvę prie sienos su Sirija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prisaikdinta naujoji Graikijos vyriausybės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prisaikdinta naujoji Graikijos vyriausybės

Graikijos premjeras, kuris sekmadienį dalyvavo Europos Sąjungos viršūnių susitikime su A.Davutoglu, per kurį siekta susitarti dėl migrantų krizės sprendimo, kaltino Turkijos lėktuvus ne kartą pažeidus Graikijos oro erdvę virš Egėjo jūros, sakydamas, kad su tuo susijusios gynybos išlaidos verčiau būtų panaudotos pabėgėliams.

„Laimei, mūsų pilotai nebuvo tokie ūmūs kaip jūsiškiai – prieš rusus“, – A.Cipras rašė pirmojoje iš keturių A.Davutoglu adresuotų žinučių, paskelbtų jo oficialioje „Twitter“ paskyroje @tsipras_eu.

„Tai, kas vyksta Egėjo (regione) – piktinama ir neįtikėtina. Mes leidžiame milijardus ginklams, Jūs – kad pažeidinėtumėt mūsų oro erdvę, o mes – kad jus perimtume“, – pridūrė Graikijos lyderis.

„Turime moderniausias oro ginkluotės sistemas, bet vis dėlto ant žemės nesugebame sugaudyti kontrabandininkų, skandinančių nekaltus žmones“, – rašė A.Cipras.

Atėnų naujienų agentūra nurodė, kad tie komentarai buvo apibendrinimas to, ką A.Cipras pasakė A.Davutoglu per viršūnių susitikimą. Graikijos premjeras vėliau ištrynė tuos pareiškimus iš savo paskyros anglų kalba, bet tokie patys komentarai liko jo graikiškoje paskyroje @atsipras.

A.Davutoglu savo oficialioje paskyroje @Ahmet_Davutoglu atrėžė, kad tokie komentarai nedera prie susitarimo dėl pabėgėlių krizės, kurį sekmadienį sudarė ES ir Turkija.

„Komentarai apie pilotus, išsakyti @atsipras, atrodo menkai derantys prie šiandienos dvasios. Aleksi: susitelkime į mūsų teigiamą darbotvarkę“, – rašė A.Davutoglu.

Istorinės priešininkės Graikija ir Turkija tapo NATO narėmis 1952 metais, o šių kaimyninių šalių santykiai pastaraisiais metais labai pagerėjo. Tačiau jos abi skundėsi dėl oro erdvės pažeidimų prie savo bendros sienos.

VIDEO: Liudininkas nufilmavo vietą, kurioje sudužo Turkijos pajėgų numuštas Rusijos lėktuvas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius