-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija piktinasi „nepriimtinais“ ES pareiškimais dėl Graikijos ir Kipro

Turkija penktadienį pasmerkė „nepriimtinus“ Europos Sąjungos lyderių pareiškimus, griežtai kritikuojančius Ankaros politiką Bendrijos narių Kipro ir Graikijos atžvilgiu, o šie abipusiai priekaištai smarkiai padidino įtampą prieš numatytą svarbų viršūnių susitikimą.
Turkija
Turkija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Paskelbtame pareiškime esama nepriimtinų pastabų, nukreiptų prieš mūsų šalį ir tarnaujančių Graikijos bei Kipro graikų interesams“, – pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Hami Aksoy, komentuodamas ketvirtadienį Bendrijos lyderių paskelbtą pareiškimą.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris pirmadienį Bulgarijos Varnos mieste ketina susitikti derybų su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

H.Aksoy skundėsi, kad ES aklai palaiko Atėnus ir Nikosiją, nes Graikija ir Kipras yra bloko nariai. Pasak jo, tai daroma „nė nesvarstant, ar tos šalys yra teisios“.

„ES prarado objektyvumą Kipro klausimu“, – kalbėjo H.Aksoy.

Briuselyje susirinkę 28 Bendrijos lyderiai pasmerkė Turkijos „neteisėtus veiksmus“ Graikijos ir Kipro atžvilgiu, Ankarai areštavus du graikų karius ir pažadėjus užkirsti kelią tarptautiniu mastu pripažįstamai Kipro graikų vyriausybei užsiimti naftos bei dujų žvalgymu.

Maždaug milijoną gyventojų turintis Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurę, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo prijungti salą prie Graikijos.

Šiaurinę salos dalį valdo 1983 metais nepriklausoma pasiskelbusi Šiaurės Kipro turkų respublika, kurią pripažįsta tik Turkija.

R. T.Erdoganas vasarį įspėjo užsienio energetikos kompanijas „neperžengti ribos“ Viduržemio jūroje – tai jis pareiškė po to, kai Turkijos karo laivai blokavo dujų telkinius prie Kipro krantų turinčią žvalgyti italų bendrovės ENI gręžimo platformą.

Graikų kariai buvo sulaikyti kovo 2 dieną už tai, kad pateko į karinę zoną Turkijos šiaurinėje Edirnės provincijoje. Jie teismo laukia suimti.

„Vyksta teisinis procesas. Tikimės, kad Europos Vadovų Taryba vengs pareiškimų, traktuotinų kaip kišimasis į teismų darbą“, – sakė Turkijos URM atstovas.

R.T.Erdogano susitikime su ES vadovais turėtų būti nubrėžtos tolesnių Turkijos santykių su bloku gairės.

Turkija jau pusę amžiaus siekia prisijungti prie ES, tačiau 2005 metais prasidėjusios narystės derybos įstrigo, Ankarai pradėjus „valymus“ po nesėkmingo 2016-ųjų pučo.

Kai kurie ES lyderiai atvirai kalba, jog nerealu, kad Turkija galėtų tapti Bendrijos nare, ir ragina su šia šalimi plėtoti pragmatiškumu grindžiamus santykius.

„Žinoma, šis viršūnių susitikimas mums svarbus. Viliamės, kad po jo mūsų santykiai su ES taps labiau energingi“, – sakė H.Aksoy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius