2022 06 29 /13:19

Turkija sieks 33 įtariamųjų išdavimo iš Suomijos ir Švedijos

Turkija trečiadienį paskelbė sieksianti 33 įtariamų „teroristų“ išdavimo iš Suomijos ir Švedijos pagal susitarimą, sudariusį sąlygas Ankarai paremti šių Šiaurės šalių stojimą į NATO.
NATO PA pavasario sesijos plenarinis posėdis
NATO vėliava / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas po įtemptų derybų prieš trečiadienį prasidedantį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą atšaukė savo nepritarimą Švedijos ir Suomijos stojimui į NATO mainais į raštiškas saugumo garantijas.

Ankara nusprendė nedelsdama išbandyti pasiektą susitarimą. Šalies teisingumo ministras paskelbė, kad Turkija sieks įtariamų kurdų kovotojų ir judėjimo, kurį R.T.Erdoganas kaltina dėl nepavykusio bandymo 2016 metais įvykdyti perversmą, narių ekstradicijos.

„Sieksime teroristų ekstradicijos iš atitinkamų šalių pagal naujo susitarimo gaires“, – televizijai NTV sakė turkų teisingumo ministras Bekiras Bozdagas, turėdamas galvoje antradienį Turkijos, Švedijos ir Suomijos užsienio reikalų ministrų pasirašytą susitarimą.

Ministras sakė, kad dabar Ankara prašys išduoti 12 įtariamųjų iš Suomijos ir 21 įtariamąjį iš Švedijos. Šie asmenys yra uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) nariai arba priklauso JAV gyvenančio pamokslininko Fethullah Guleno judėjimui.

PKK, kurią Ankara, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos laiko teroristine organizacija, nuo 1984 metų tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę, jau pareikalavusį dešimčių tūkstančių gyvybių.

F.Gulenas, buvęs R.T.Erdogano sąjungininkas, atmeta kaltinimus dėl bandymo 2016 metais įvykdyti valstybės perversmą.

Antradienį pasirašytame trišaliame memorandume nurodoma, kad Suomija ir Švedija įsipareigoja „operatyviai ir kruopščiai spręsti Turkijos prašymus deportuoti ar išduoti terorizmu įtariamus asmenis“.

Švedija ir Suomija taip pat sutiko atšaukti nuo 2019 metų Turkijai taikomą ginklų prekybos embargą, įvestą dėl Ankaros karinės kampanijos Sirijoje.

Turkijos prezidentūra sveikino susitarimą ir sakė kad Ankara „gavo, ko norėjo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius