Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija žada drauge su Rusija gaminti raketų sistemas S-500

Turkijai iš Rusijos nupirkus raketinės gynybos sistemų S-400, turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį paskelbė, kad jo šalis drauge su rusais gamins zenitines raketų sistemas S-500.
Zenitinių raketų sistema S-400
Zenitinių raketų sistema S-400 / „Scanpix“ nuotr.

Turkijos siekis nusipirkti sistemų S-400 dar labiau padidino įtampą tarp Ankaros ir Vašingtono, kuris ne kartą perspėjo turkus dėl pasekmių, įskaitant sankcijas.

„Nėra absoliučiai jokio klausimo, kad (Turkija) žengtų žingsnį atgal nuo S-400 įsigijimo. Tai sudarytas sandoris“, – Stambule sakė R.T.Erdoganas.

„Po S-400 bus bendra S-500 gamyba“, – pareiškė prezidentas klausimus uždavinėjusiai jaunimo auditorijai.

NATO sąjungininkių Turkijos ir JAV santykiai pašlijo dėl daugelio klausimų, įskaitant Amerikos paramą Sirijos kurdų pajėgoms, kurias Ankara laiko teroristais, ir JAV atsisakymą išduoti musulmonų pamokslininką, Turkijos kaltinamą dėl 2016 metų bandymo įvykdyti perversmą ir nušalinti R.T.Erdoganą.

Vašingtonas sako, kad susitarimas su Maskva pirkti rusiškų sistemų S-400 kelia grėsmę Vakarų gynybai, ir siekdamas sustabdyti pirkimą balandžio mėnesį nutraukė Turkijos dalyvavimą JAV naikintuvų F-35 programoje.

Jungtinėse Valstijose yra turkų pilotų, kurie mokosi skraidyti „Lockheed Martin“ gaminamais F-35. Iš viso Turkija turėtų nupirkti 100 šių naikintuvų.

Pasak R.T.Erdogano, dėl JAV susirūpinimo S-400 ir F-35 suderinamumu Turkija atliko techninių studijų ir jokių problemų nenustatė.

Turkijos prezidentas taip pat tvirtino, kad „anksčiau ar vėliau“ jo šalis gaus ir savo naikintuvus F-35.

Nepaisydamas sankcijų grėsmės R.T.Erdoganas pakartojo, kad sistemos S-400 turi būti pristatytos liepos mėnesį, „bet tai galėtų būti ir paankstinta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius