-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijoje prasidėjo 108 kurdų politikų teismas dėl kruvinų protestų 2014 metais

Turkijoje pirmadienį prasidėjo 108 kurdų politikų teismas dėl jų įtariamo vaidmens per kruvinus 2014 metų protestus, kilusius džihadistams iš grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) užėmus Sirijos Ain al Arabo miestą.
Turkijos vėliava
Turkijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Byla esamiems ir buvusiems prokurdiškos partijos HDP nariams, tarp kurių yra du buvę partijos lyderiai, yra susijusi su jau dešimtmetį trunkančio Sirijos karo vienu tamsiausių epizodų.

37 žmonės žuvo per smurtines demonstracijas prieš Turkijos armijos neveiklumą dėl IS puolimo Ain al Arabe. Šiame Sirijos šiaurėje esančiame mieste gyvena daugiausia kurdai.

Susirėmimai buvo matomi iš Turkijos teritorijos, ir daugelis Turkijos kurdų bendruomenėje kariuomenę laiko vėliau įvykusios humanitarinės katastrofos bendrininke.

Džihadistus iš Ain al Arabo 2015-ųjų sausį išstūmė JAV remti Sirijos kurdų kovotojai, kuriuos Turkija oficialiai laiko teroristais.

„Už tai, kad ragino žmones protestuoti, mūsų nariai dabar kaltinami terorizmu ir žuvusių žmonių nužudymu“, – sakoma HDP pareiškime, paskelbtame prasidėjus šiam masiniam teismo procesui.

„Tai keršto teismas“, – sakė HDP vienas pirmininkų Mithatas Sancaras (Mitchatas Sandžaras).

Turkija HDP laiko uždraustų kurdų kovotojų, nuo 1984-ųjų tęsiančių dešimtis tūkstančių gyvybių jau nusinešusį sukilimą, politiniu frontu.

Prokurorai 108 bylos atsakovus kaltina „valstybės vientisumo puolimu“ ir kitais nusikaltimais, įskaitant plėšimą ir žudymą.

HDP kaltina turkų policiją išprovokavus žmonių žūtį.

Prokurorai rengia atskirą bylą HDP ir sieks išformuoti šią partiją bei uždrausti kone 700 jos narių penkerius metus dalyvauti politikoje.

Tarp 108 atsakovų, pirmadienį pradėtų teisti Ankaros baudžiamajame teisme, yra buvęs partijos lyderis Selahattinas Demirtasas, kuris du kartus rinkimuose varžėsi su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

48 metų S. Demirtasas yra kalinamas nuo 2016-ųjų. Jam iškeltos kelios bylos dėl kaltinimų, susijusių su terorizmu, bet Vakarų vyriausybės jas laiko R. T. Erdogano griežtos kampanijos prieš politinius oponentus dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius