Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos kurdų lyderis: „Turkija gina „Islamo valstybės“ teroristus“

Pastarųjų savaičių neramumai Turkijoje ir viešai paskelbta kova su „Islamo valstybe“ verčia vis atsargiau žvelgti į politinius procesus Stambule. Kurdistano darbininkų partijos (PKK) vadovas Cemilis Bayikas apkaltino dabartinę Turkijos valdžią, kad ši iš tiesų nori apginti „Islamo valstybės“ teroristus, rašo BBC.
Turkijos valdžios atstovai pozuoja su šalies kariais
Turkijos valdžios atstovai pozuoja su šalies kariais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Turkai aiškina, kad jie kaunasi su „Islamo valstybe“, bet iš tiesų jie kaunasi su Kurdistano darbininkų partija“, – dėstė kurdų lyderis, pabrėždamas, kad būtent kurdų pajėgos kol kas efektyviausiai veikė stabdydamos teroristinio darinio plėtrą.

„Jie taip elgiasi, kad sumažintų kurdų įtaką, kad apgintų IS“, – teigė C.Bayikas.

„Prezidentas Erdoganas prisiima atsakomybę už tolesnes žudynes. Jo tikslas yra sustabdyti kurdus, taip dar labiau įtvirtinant turkiškos Turkijos projektą“, – sakė jis.

Kurdistano darbininkų partija savo kovą su Turkijos valdžia pradėjo dar 1984 metais, ir nuo to laiko per įvairius išpuolius jau žuvo 40 000 žmonių. Šiuo metu kurdai atsisakė valstybė įkūrimo idėjos ir reikalauja tik autonomijos.

Kurdistano darbininkų partija savo kovą su Turkijos valdžia pradėjo dar 1984 metais ir nuo to laiko per įvairius išpuolius jau žuvo 40 000 žmonių. Šiuo metu kurdai atsisakė valstybė įkūrimo idėjos ir reikalauja tik autonomijos.

2013 metų kovo mėnesį įkalintas kurdų lyderis Abdullah Ocalanas paskelbė paliaubas, tačiau kovos ir vėl prasidėjo po pastarųjų savaičių sprogdinimų. Kurdai apkaltino turkus pareigūnus kolaboravus su „Islamo valstybe“ ir padėjus įvykdyti 32 žmonių gyvybes nusinešusį sprogdinimą Suruco mieste.

C.Bayiko teigimu, derybos su Turkijos valdžia galimos, tačiau joms reikalingas pačių turkų pasirinkimas. Jo teigimu, kurdai nustos kautis, jei Turkijos pusė užbaigs karinę operaciją prieš kurdus ir pakvies tarptautinius stebėtojus sekti taikos palaikymo procesą.

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu anksčiau perspėjo, kad karinė operacija prieš kurdus tęsis tol, kol šie nepasiduos.

Turkijos kova prieš šalies kurdus kenkia JAV bandymams suvaldyti situaciją Sirijoje, kur šiuo metu aktyviausiai kaunasi vietos kurdai, palaikantys Turkijos kurdų interesus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius