Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkijos opozicijos lyderiai prieš pakartotinius rinkimus Stambule tariasi dėl strategijos

Turkijos opozicijos kandidatas, po prieštaringai vertinamo sprendimo surengti pakartotinius rinkimus Stambule netekęs šio miesto mero posto, antradienį susitiko su savo partijos lyderiu aptarti strategijos.
Ekremas Imamoglu
Ekremas Imamoglu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagrindinė opozicinė Respublikos liaudies partija (CHP) pasmerkė Turkijos vyriausiosios rinkimų tarybos sprendimą surengti pakartotinius rinkimus, kurį vadino nesant „nei demokratiniu, nei teisėtu“.

Pirmadienį šalies aukščiausioji rinkimų institucija anuliavo kovo 31-ąją įvykusio balsavimo rezultatus, rodžiusius, kad opozicijos kandidatas Ekremas Imamoglu nedidele persvara įveikė valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) kandidatą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ekremas Imamoglu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ekremas Imamoglu

E.Imamoglu antradienį susitiko su CHP lyderiu Kemaliu Kilicdaroglu, o vėliau susitiks su „Geros partijos“ (Iyi Parti) lydere Meral Aksener, nurodė CHP.

Pakartotinius rinkimus Aukščiausioji rinkimų taryba (YSK) sušaukė prezidento Recepo Tayyipo Erdogano AKP pasiskundus „pažeidimais“ ir „organizuotu nusikalstamumu“.

Pralaimėjimas Stambule – šalies ekonominiame centre ir didžiausiame mieste – buvo šokiruojama nesėkmė valdančiajai partijai. AKP ir jos pirmtakės šį miestą valdė 25 metus.

E.Imamoglu, buvęs rajono meras, savo pergale Stambule suteikė opozicijai naujos vilties.

Tačiau jo pergalė buvo itin opi R.T.Erdoganui, kuris užaugo šiame mieste, dirbo jo meru, o paskui iškilo į premjero ir, galiausiai, prezidento postą.

E.Imamoglu žadėjo nepasiduoti ir iškilti dar stipresnis per kitus rinkimus, paskirtus birželio 23 dieną.

„Gal ir liūdna, bet niekada neprarandi vilties“, – sakė jis tūkstančiams savo šalininkų Stambulo pakraštyje esančiame Beilikdiuziu rajone, kur anksčiau dirbo meru.

„Absoliuti valdžia“

CHP atstovas Faikas Oztrakas YSK sprendimą pavadino „perversmu prie balsadėžių“ ir pridūrė: „YSK nurodymu rinkėjų valia paverčiama niekine.“

Mero posto praradimas Stambule ir dar didesnis pralaimėjimas sostinėje Ankaroje atspindi daugelio turkų susirūpinimą prastėjančia ekonomikos būkle.

Įveiktas kandidatas į Stambulo merus, buvęs premjeras ir ištikimas R.T.Erdogano sąjungininkas Binali Yildirimas išreiškė viltį, kad pakartotiniai rinkimai „bus naudingi mūsų miestui“.

Europos Sąjunga pirmadienį sakė, kad YSK „rimtus padarinius sukeliančio sprendimo“ pateisinančios aplinkybės „turėtų būti nedelsiant pateiktos visuomenės įvertinimui“.

„Laisvo, teisingo ir skaidraus rinkimų proceso užtikrinimas yra būtinas bet kokiai demokratijai ir yra Europos Sąjungos santykių su Turkija pamatas“, – pareiškime nurodė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

Tūkstančiai E.Imamoglu šalininkų pirmadienį vakare išėjo į Stambulo azijinėje dalyje esančio Kadikėjaus rajono – CHP tvirtovės – gatves protestuoti prieš pakartotinius rinkimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Stambule
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Stambule

R.T.Erdogano kritikai sako, kad jis suvaržė teises slopindamas kitokią nuomonę, bet savo šalininkams jis tebėra stiprus lyderis, kalbantis už Turkiją tarptautinėje arenoje.

JAV įsikūręs strateginių studijų centras „Soufan Center“ nurodė, kad YSK sprendimas kelia „rimtą susirūpinimą“ dėl demokratijos Turkijoje ateities.

„Atsižvelgiant į žodžio laisvės suvaržymus ir vis mažiau nepriklausomą Turkijos teismų sistemą, pastarojo meto kišimasis į rinkimus yra aiškus signalas turkams ir pasauliui, kad Erdoganas nori siekti absoliučios valdžios bet kokia kaina“, – nurodė „Soufan Center“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius