Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos pajėgos apsupo Afrino miestą Sirijoje

Turkijos kariuomenė ir jos remiami sirų sukilėliai apsupo kurdų kovotojų kontroliuojamą Afrino miestą Sirijos šiaurėje, kuris yra Ankaros karinės operacijos kitapus sienos pagrindinis taikinys, antradienį pranešė kariškiai.
Afrino apylinkės
Afrino apylinkės / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Sirija

Turkų pajėgos, siekusios apsiausti Afriną puolimais iš rytų ir vakarų, šį tikslą pasiekė pirmadienį, sakoma valstybinės žiniasklaidos cituojamame armijos pranešime. Vis dėlto daugiau detalių nepateikiama.

Afrino apsuptis yra svarbus pasiekimas per Turkijos jau septynias savaites vykdomą operaciją „Alyvmedžio šakelė“. Nuo sausio 20 dienos Ankara siekia išstumti iš Afrino regiono Sirijos šiaurėje kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), Turkijos laikomus teroristine grupuote.

„Sputnik“ nuotr./Nuo Turkijos oro smūgių Afrine besislepiantys kurdai
„Sputnik“ nuotr./Nuo Turkijos oro smūgių Afrine besislepiantys kurdai

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pirmadienį nurodė, kad turkams puolant Afriną jau paliko šimtai civilių.

Žmogaus teisių aktyvistai: „Daugiau kaip 2 000 civilių atvyko į Nubulo vietovę, kontroliuojamą (Damasko) režimą palaikančių pajėgų.“

„Daugiau kaip 2 000 civilių atvyko į Nubulo vietovę, kontroliuojamą (Damasko) režimą palaikančių pajėgų“, – pranešė aktyvistai ir pridūrė, kad dar šimtai žmonių tikriausiai tebėra pakeliui.

Afrino miestas yra pagrindinis urbanizuotas centras YPG kontroliuotame anklave prie Turkijos sienos. SOHR duomenimis, jame gyvena apie 350 tūkst. žmonių.

Kol kas neaišku, koks bus kitas Turkijos žingsnis, bet kai kurie analitikai mano, kad Ankara kurį laiką tenkinsis Afrino apsiaustimi ir leis pasitraukti civiliams, kad išvengtų puolimo, galinčio pareikalauti daug aukų.

Turkija laiko YPG uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) padaliniu. Ši kurdų organizacija, Turkijos laikoma teroristine grupuote, jau kelis dešimtmečius yra įsitraukusi į ginkluotą kovą su Ankaros vyriausybe.

Tačiau YPG buvo svarbūs amerikiečių sąjungininkai kovoje su džihadistais Sirijoje. Ankaros surengta operacija kaimyninėje valstybėje padidino įtampą tarp Turkijos ir jos NATO sąjungininkų Vašingtone bei Europoje.

Praeitą šeštadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad užėmusi Afriną Ankara išplės savo veiksmus į YPG kontroliuojamus svarbius pasienio miestus iki pat sienos su Iraku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius