-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 12 /12:51

Turkijos premjeras dėl sprogdinimų Ankaroje apkaltino „Islamo valstybę“

Beveik šimto žmonių gyvybes nusinešusį sprogimą Ankaroje organizavo „Islamo valstybės“ teroristai, pareiškė Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šią savižudžių ataką, tačiau manoma, kad ją surengė gerai organizuota grupuotė.
„Islamo valstybė“
„Islamo valstybė“ / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Premjeras

Daugumos sprogimo aukų laidotuvėse vyks šiandien Ankaroje. Tuo metu Turkijos visuomenėje auga spaudimas šalies valdžiai išsiaiškinti šios tragedijos sukėlėjus.

A.Davutoglu pirmadienį pažadėjo, kad pirmalaikiai parlamento rinkimai vyks kaip planuota, lapkričio 1 dieną, nors praeitą savaitgalį sostinėje Ankaroje buvo įvykdyta dviguba mirtininkų sprogdintojų ataka, nusinešusi 97 žmonių gyvybes.

„Surengsime rinkimus bet kokiomis aplinkybėmis“, – vyriausybės vadovas sakė tiesioginiame interviu televizijai NTV po kruviniausio išpuolio per šiuolaikinės Turkijos istoriją.

Kritikuoja prezidentą

AFP/„Scanpix“ nuotr./Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu

Kritika Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atžvilgiu labai paaštrėjo po didžiausios kada nors šalyje įvykdytos teroristinės atakos, o pareigūnai stengėsi nustatyti dviejų mirtininkų sprogdintojų, kaltinamų dėl to kraujo praliejimo, tapatybę.

Sostinėje Ankaroje į gatves išėjo daugybė prieš vyriausybę nusistačiusių ir kurdus palaikančių protestuotojų, kurie tvirtina, kad vyriausybė yra atsakinga už šeštadienį įvykdytą dvigubą sprogdinimą vienose taikos eitynėse. Kai kurie aktyvistai skandavo „Erdoganas – žudikas!“ ir „Vyriausybe, atsistatydink!“

Per Stambule šeštadienį vykusį mitingą, kuriame dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių, vyriausybė buvo kaltinama nesugebanti apsaugoti piliečių ir neužtikrinusi demonstracijos Ankaroje saugumo. Užrašai ant plakatų skelbė „Valstybė yra žudikė“ ir „Mes žinome, kas yra žudikai“.

Tuo metu, kai pasaulio lyderiai reiškė užuojautą Turkijai ir jos vadovams, prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) lyderis Selahattinas Demirtasas savo „Twitter“ žinutėje pareiškė: „Valstybė atakavo žmones. Užuojautos turėtų būti reiškiamos liaudžiai, o ne Erdoganui.“

Sakydamas emocingą kalbą gedintiems žmonėms Ankaroje, S.Demirtasas pareiškė, kad piliečiai turėtų siekti nutraukti R.T.Erdogano valdymą, pradedami nuo artėjančių parlamento rinkimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Selahattin Demirtas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Selahattin Demirtas

„Neketiname veikti iš keršto ir neapykantos. Tačiau ketiname prašyti (liaudies patraukti valdančiuosius) atsakomybėn“, – pridūrė jis, sakydamas, kad rinkimai turėtų tapti pastangų „nuversti diktatorių“ dalimi.

HDP įsitikinusi, kad per išpuolį Ankaroje žuvo 128 žmonės, nors premjero biuras nurodė, kad aukų buvo 97. Tie du sprogimai driokstelėjo šeštadienio rytą, kai kairiosios pakraipos ir prokurdiški aktyvistai rinkosi į eitynes prie sostinės pagrindinės traukinių stoties.

Oficialūs duomenys tai pat rodo, kad dar 507 žmonės buvo sužeisti, o 160 iš jų tebegydomi 19 ligoninių; 65 nukentėjusieji – intensyviosios terapijos skyriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius