-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidentas: Ameriką atrado musulmonų jūrininkai

Amerikos žemyną atrado ne Kristupas Kolumbas, bet musulmonai. Tokį pareiškimą paskelbė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas per pirmą kartą vykusį Lotynų Amerikos šalių musulmonų lyderių susitikimą Stambule lapkričio 15 d., praneša naujienų svetainė hurriyetdailynews.com.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Musulmonų jūreiviai prie Amerikos krantų atvyko 1178 m. Savo dienoraštyje K.Kolumbas paminėjo mečetę ant kalno viršaus Kuboje“, – pareiškė Turkijos prezidentas ir paminėjo, kad šis dienoraštis neva yra įrodymas, kad, pirmajam europiečiui atkeliavus į Naująjį pasaulį 1492 m., islamo religija ten buvo jau išplitusi.

Maža to, R.T.Erdoganas pareiškė, kad Turkija yra pasiryžusi skirti lėšų mečetės statybai toje vietoje, kurioje neva ją matė K.Kolumbas.

Maža to, R.T.Erdoganas pareiškė, kad Turkija yra pasiryžusi skirti lėšų mečetės statybai toje vietoje, kurioje neva ją matė K.Kolumbas.

Turkijos premjeras tai pareiškė, remdamasis ginčytinu istoriko Youssefo Mroueho straipsniu, pasirodžiusiu 1996 m. Jame aiškinama neva islamas buvo „plačiai išplitęs“ Amerikos žemyne, prieš jį atrandant europiečiams.

Vis dėlto, dauguma mokslininkų teigia, kad įrašas K.Kolumbo dienoraštyje tebuvo metafora – minėtas kalnas Kuboje buvo apibūdintas kaip „esantis panašus į mečetę savo forma“. 

Be to, jokių islamiškų pastatų Amerikoje iki europiečių kolonizacijos iki šiol nebuvo atrasta.

Toks R.T.Erdogano pareiškimas susilaukė kritikos Ispanijos žiniasklaidoje. Laikraštis „El Pais“ priminė Amerikos atradimo detales ir pareikalavo Turkijos prezidento įrodymų, kuriais pagrįstų savo teiginius.

Toks R.T.Erdogano pareiškimas susilaukė kritikos Ispanijos žiniasklaidoje. 

Anksčiau Ankara yra pareiškusi, kad yra pasiryžusi skirti lėšų mečetės Kubos sostinėje Havanoje statybai, rašo naujienų svetainė bbc.com.

„Mečetė ant kalno viršaus būtų tinkama ir šiandien“ – apie planus statyti Stambulo stiliaus mečetę istoriniame Havanos centre pareiškė R.T.Erdoganas. Kubos valdžia kol kas jokio oficialaus pareiškimo dėl leidimo mečetės statybai neišplatino.

Kuboje gyvena nedidelė musulmonų bendruomenė, kurią sudaro 7000 narių. Iš jų 4000 gyvena Havanoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius