Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas pasmerkė „skandalingą“ JAV kaltinimų iškėlimą jo asmens sargybiniams

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį kritikavo Vašingtono sprendimą iškelti kaltinimus keliems jo asmens sargybiniams, įtariamiems protestuotojų užpuolimu per gegužę įvykusį valstybės vadovo oficialų vizitą Baltuosiuose rūmuose.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas pasmerkė „skandalingą“ JAV kaltinimų iškėlimą jo asmens sargybiniams / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš viso 19 asmenų, įskaitant kelis turkų apsaugos pareigūnus, buvo atpažinti vaizdo medžiagoje, nufilmuotoje per gegužės 16-ąją Vašingtone įvykusius susirėmimus su kurdų protestuotojais po R.T.Erdogano ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo.

R.T.Erdoganas per televiziją sakė, kad ši byla yra „skandalingas pademonstravimas, kaip veikia Amerikos teisingumas“.

Šią savaitę į minimą bylą buvo įtraukta daugiau vardų, o JAV pareigūnai sakė, kad vaizdo įrašuose turkai apsaugininkai matomi mušantys ir spardantys ant žemės gulinčius protestuotojus Vašingtono diplomatiniame kvartale.

Turkijos užsienio reikalų ministerija irgi pareiškė „kuo griežčiausią“ protestą dėl „kad buvo priimtas toks neteisingas ir šališkas kaltinamasis aktas, kuriame esama niekada JAV nebuvusių žmonių vardų“.

Turkijos užsienio reikalų ministerija irgi pareiškė „kuo griežčiausią“ protestą dėl „kad buvo priimtas toks neteisingas ir šališkas kaltinamasis aktas, kuriame esama niekada JAV nebuvusių žmonių vardų“.

URM nurodė pareiškusi protestą JAV ambasadoriui Ankaroje.

Vašingtono prokuroras Channingas Phillipsas suformulavo kaltinimus dėl iš viso 21 užpuolimo ir neapykantos nusikaltimo.

Iš šių 19 „apsaugos pareigūnų ir Erdogano šalininkų“ sulaikyti tik du. Šie Turkijos ir JAV pilietybes turintys verslininkai birželį buvo areštuoti dėl savo vaidmens per susirėmimus su protestuotojais.

Tarp kitų įtariamųjų yra du kanadiečiai, o kiti 15 yra Turkijos piliečiai.

Ankaros ir Vašingtono santykiai pašlijo, Jungtinėms Valstijoms tiekiant ginklus kurdų sukarintoms pajėgoms Sirijoje, kovojančioms su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) tos šalies šiaurėje.

Neramumai per R.T.Erdogano vizitą dar labiau paaštrino įtampą tarp abiejų NATO sąjungininkių. Turkijos lyderis kaltino JAV policiją leidus „teroristams“ protestuoti už „50 metrų nuo manęs“.

Turkijos URM pakartojo Ankaros kritiką dėl JAV saugumo tarnybų „rimto aplaidumo“ ir nepakankamų pastangų „užtikrinti mūsų delegacijos apsaugą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius