-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turkijos prezidentas ragina boikotuoti prancūziškas prekes

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį paragino turkus boikotuoti prancūziškas prekes, NATO sąjungininkių santykiams pablogėjus dėl griežtesnės Paryžiaus pozicijos radikalaus islamo atžvilgiu.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kadangi Prancūzijoje buvo pasakyta „nepirkite prekių su turkiškomis etiketėmis“, aš raginu savo žmones atitinkamai elgtis čia. Niekada nevertinkite prekių su prancūziškomis etiketėmis, nepirkite jų“, – Ankaroje sakydamas televizijos transliuotą kalbą pareiškė R.T.Erdoganas.

Prancūziškų prekių boikotas jau vyksta Kataro ir Kuveito prekybos centruose. Boikotuoti prancūziškas prekes taip pat raginama Jordanijoje ir kitose šalyse.

R.T.Erdoganas šeštadienį taip pat pareiškė, jog Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui vertėtų „pasitikrinti psichiką“. Paryžius dėl to atšaukė savo ambasadorių Ankaroje konsultacijoms.

Turkijos santykiai su Vakarais yra įtempti nuo 2016 metų nesėkmingo bandymo nuversti R.T.Erdoganą.

Tačiau ryšiai su Prancūzija pastaraisiais metais dar labiau pablogėjo dėl tokių klausimų kaip Libija, Sirija ir Ankaros vykdomas gamtinių dujų telkinių žvalgymas Viduržemio jūros rytuose.

R.T.Erdoganas ir E.Macronas pastaraisiais mėnesiais ypač vaidijosi dėl Prancūzijos kritikos Turkijai, susijusios su Ankaros veiksmais karų draskomose šalyse ir Kalnų Karabacho konflikte.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Tačiau ypač Ankarą papiktino E.Macrono politika musulmonų atžvilgiu, Prancūzijos lyderiui anksčiau šį mėnesį paskelbus planą „išvaduoti islamą Prancūzijoje nuo užsienio įtakos“.

„Europos lyderiai turėtų pasakyti Prancūzijos prezidentui nutraukti savo neapykantos kampaniją“ prieš musulmonus, sakė R.T.Erdoganas.

Likus pusantrų metų iki Prancūzijos prezidento rinkimų, kur iššūkį jam turėtų mesti dešinieji, E.Macronas apibūdino islamą kaip „religiją, kuri mūsų dienomis visame pasaulyje išgyvena krizę“.

Musulmoniškajame pasaulyje taip pat auga pasipiktinimas E.Macronu dėl jo pažado, kad Prancūzija neatsisakys pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų, dėl kurių prie savo mokyklos netoli Paryžiaus buvo brutaliai nužudytas prancūzų istorijos mokytojas Samuelis Paty.

S.Paty buvo nužudytas nupjaunant galvą dėl to, kad per saviraiškos laisvės pamoką parodė mokiniams pranašo Muhammado karikatūrų. Pranašo atvaizdus islamas griežtai draudžia.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Samuelio Paty pagerbimas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Samuelio Paty pagerbimas

R.T.Erdoganas taip pat kritikavo išpuolius prieš mečetes Vokietijoje ir Australijoje.

„Kreipiuosi į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Kaip dėl tikėjimo laisvės, kurią teigiate ten turintys? Kaip dėl valstybės apsaugos religijai ir tikintiesiems? Ar girdėjote apie tokį dalyką Turkijoje?

Ne. Kodėl? Nes pas mus tikra religijos laisvė. Bet jie to neturi“, – kalbėjo jis prezidentūroje, pradėdamas šventinę savaitę pranašo Muhammado gimtadieniui paminėti.

Turkijos prezidentas taip pat apkaltino kai kuriuos Vakarų lyderius veikiant kaip veikė fašistai ir stumiant islamofobiją.

„Jūs tikrąja prasme esate grandys nacizmo grandinėje, – pareiškė R.T.Erdoganas, nenurodydamas vardų. – Musulmonai dabar priversti išgyventi linčo kampaniją, panašią į kampaniją prieš žydus Europoje prieš Antrąjį pasaulinį karą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius