-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidento rinkimai: kova dėl išlikimo prasideda iš naujo

Turkijoje pirmą kartą vyks antrasis prezidento rinkimų turas. Po rezultatų skaičiavimo sekmadienį paaiškėjo, kad dabartinis lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas prezidento rinkimuose aplenkė savo pasaulietinį varžovą Kemalį Kilicdaroglu, bet pirmajame ture pergalės neužsitikrino, nes nesurinko 50 proc. balsų. Rinkimų rezultatus 15min video laidoje „15/15“ analizuoja Turkijos politikos analitikas Pijus Petrošius.
Kemalis Kilicdaroglu ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Kemalis Kilicdaroglu ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Vargingame Stambulo rajone išaugęs R.T.Erdoganas yra pamaldus 69-erių politikas, sukėlęs nuolatinį galvos skausmą Vakarams ir tapęs Turkijos darbininkų klasės didvyriu.
  • 74-erių K.Kilicdaroglu yra ne toks charizmatiškas ir labiau į skaitymą bei mokymąsi pasinėręs buvęs valstybės tarnautojas, priklausantis istoriškai su represijomis susiduriančiai kurdų grupei. Vadovaudamas pasaulietinei partijai jis R.T.Erdoganui pralaimėjo pustuzinį nacionalinių rinkimų.
  • Preliminarūs rezultatai rodo, jog sekmadienį R.T.Erdoganas užsitikrino 49,51 proc. balsų, jo pagrindinis varžovas K.Kilicdaroglu – 44,88 proc., o trečiasis kandidatas Sinanas Oganas – 5,17 proc.

- Ar aukštas buvo aktyvumas šiuose rinkimuose?

- Taip, aktyvumas iš esmės, sakyčiau, net rekordiškai aukštas – 93 proc. paskutiniais duomenimis. Tai reiškia, kad Turkijoje iš 64 mln. piliečių, kurie galėjo balsuoti rinkimuose, sudalyvavo 60 mln., tai yra, sakyčiau, įstabūs skaičiai.

Iš esmės tai rodo, kad Turkijos piliečių balsas bent jau šiuo rinkimuose buvo išgirstas. Tiesa, taip pat reikėtų dar paminėti, kad rinkimų metu nebuvo išvengta rinkimų pažeidimų. Apie tai gana aiškiai kalbėjo opozicijos atstovai. Na, bet vienaip ar kitaip, tai nesutrukdė didžia dalim R.T.Erdoganui nelaimėti pirmam rinkimų ture.

- Kalbant apie tuos pažeidimus – kokius pavyzdžius pateikė opozicija?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius