-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 22 /19:10

Turkijos prezidento rinkimuose trečias likęs politikas išreiškė paramą R.T.Erdoganui

Turkijos prezidento rinkimuose trečiąją vietą užėmęs nacionalistas pirmadienį išreiškė savo paramą dabartiniam šalies lyderiui Recepui Tayyipui Erdoganui.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Zuma press“/„Scanpix“

Tai gali turėti didelės reikšmės prieš šį savaitgalį įvyksiantį istorinį Turkijos antrąjį rinkimų turą.

Gegužės 14-ąją vykusiuose visuotiniuose rinkimuose kraštutinių dešiniųjų lyderis Sinanas Oganas surinko 5,2 proc. balsų, nulėmusių tai, jog R.T.Erdoganas pirmą kartą per 20 metų trukusį savo valdymą nesugebėjo užsitikrinti pergalės pirmajame ture.

Penktadienį S.Oganas susitiko su Turkijos vadovu ir surengė atskiras derybas su opozicijos lyderio Kemalio Kilicdaroglu sąjungininkais.

„Gegužės 28-ąją vyksiančiame antrajame rinkimų ture mes remsime Liaudies aljanso kandidatą Recepą Tayyipą Erdoganą“, – sakė jis žurnalistams per nacionalinę televiziją.

S.Oganas vaizduoja save kaip karštą turkų nacionalizmo, įskiepyto moderniosios Turkijos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko, šalininką.

Jis pareikalavo nedelsiant išsiųsti milijonus migrantų ir siekia griežtai kovoti su teroristais, turėdamas omenyje kurdų grupuotes, kovojančios už platesnę autonomiją Turkijos pietryčiuose.

54-erių politikas taip pat stengėsi neleisti opozicijai svarstyti konstitucijos pakeitimų, galinčių pakenkti turkų kalbos dominavimui, pabrėždamas turkiško identiteto svarbą kitų etninių grupių sąskaita.

Analitikai neturi aiškaus atsakymo, kiek įtakos S.Ogano pozicija gali turėti jo rinkėjams. Dauguma jo rėmėjų, atrodo, yra nepatenkinti tiek R.T.Erdoganu, tiek jo 74 metų varžovu.

Tačiau tai bet kokiu atveju nepadeda skubioms K. Kilicdaroglu pastangoms prieš antrąjį rinkimų turą padidinti savo patrauklumą tarp nacionalistiškai nusiteikusių rinkėjų.

Praėjusią savaitę pirmą kartą po pirmojo balsavimo pasirodęs R.T.Erdogano oponentas laikėsi kur kas aštresnio ir į dešiniųjų retoriką panašesnio tono.

Buvęs valstybės tarnautojas pažadėjo atėjęs į valdžią išsiųsti visus pabėgėlius namo ir apkaltino R.T.Erdoganą nesugebėjus apsaugoti šalies sienų ir garbės.

Tuo metu R.T.Erdoganas dar anksčiau davė suprasti, kad neketina S.Oganui daryti jokių nuolaidų siekiant užsitikrinti jo paramą.

Turkijos lyderiui užtektų ir mažos S.Oganą pirmajame ture palaikiusių rinkėjų dalies, kad paskutinį kartą pratęstų savo valdymą, šįkart iki 2028-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius