-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prokurorai prašo mirties bausmių sąmokslu nužudyti prezidentą kaltinamiems asmenims

Turkijos prokurorai prašo skirti mirties bausmes beveik 50 asmenų, kurie kaltinami dalyvavę sąmoksle nužudyti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą per  nesėkmingą liepos mėnesio pučą, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.T.Erdoganas, kuris liepos 15-osios perversmo naktį su šeima buvo apsistojęs prabangiame Marmario kurorto viešbutyje, atskubėjęs į Stambulą paskelbė, kad jį nuo mirties skyrė vos 15 minučių.

47 įtariamieji, iš kurių 44 yra areštuoti, o likę trys slapstosi, kaltinami įvykdę 17 nusikaltimų, įskaitant „bandymą nužudyti prezidentą“, nurodė Anatolijos naujienų agentūra.

Prokurorai prašo skirti po šešias mirties bausmes kiekvienam iš kaltinamųjų, įskaitant 37 karius. Teigiama, kad šie kariai sudarė „žudikų komandą“, kuri esą turėjo įgyvendinti prezidento nužudymo planą.

47 įtariamieji, iš kurių 44 yra areštuoti, o likę trys slapstosi, kaltinami įvykdę 17 nusikaltimų, įskaitant „bandymą nužudyti prezidentą“.

Teismo procesas vyks pietvakarinėje Muhlos provincijoje, kurioje yra Marmaris. Vietos teismo salė yra per maža tokiam teismo procesui, todėl byla bus nagrinėjama Muhlos prekybos rūmų konferencijų centre. Teismo proceso pradžios data kol kas nepaskelbta.

Turkijos pareigūnai tvirtina, kad nesėkmingą perversmą, kurio pagrindinis tikslas esą buvo nužudyti R.T.Erdoganą ir perimti šalies kontrolę, organizavo JAV gyvenantis dvasininkas Fethullah Gulenas. Pastarasis šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Remiantis kaltinamuoju aktu, Marmario viešbutyje buvo nužudyti du turkų policininkai, padėję saugoti prezidentą.

R.T.Erdoganas kartu su šeimos nariais, įskaitant žentą energetikos ministrą Beratą Albayraką, lėktuvu iš Marmario atskrido į Stambulą ir iš ten vadovavo pučo numalšinimui.

„Jeigu būčiau pasilikęs ten 10 ar 15 minučių ilgiau, būčiau buvęs nužudytas ar sulaikytas“, – sakė R.T.Erdoganas liepos 18 dieną interviu televizijai CNN.

Ankara griežtai atmeta kalbas, jog faktas, kad perversmo organizatoriai nesugebėjo eliminuoti R.T.Erdogano, verčia abejoti šio pučo tikrumu.

Po perversmo Turkijoje buvo suimti maždaug 37 tūkst. žmonių, valdžiai pradėjus masinį susidorojimą su įtariamais F.Guleno pasekėjais.

Vyriausybė taip pat uždarė per 100 žiniasklaidos leidinių ir kanalų bei sulaikė dešimtis žurnalistų. Šiuos valymus pasmerkė Vakarų šalių lyderiai ir žmogaus teisių organizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius