Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 23 /21:59

Turkų perduotą Ibrahimą El-Bakraoui belgai paleido, neradę jokių jo ryšių su terorizmu

Belgijoje tęsiasi įtariamojo dėl teroro aktų Briuselyje paieška. Palaipsniui aiškėja daugiau informacijos apie išpuolių vykdytojus, nors ji – chaotiška. Du mirtininkai sprogdintojai Briuselyje buvo broliai Khalidas ir Ibrahimas El-Bakraoui. Vienas susisprogdino oro uoste, kitas – metro. Antruoju oro uosto savižudžiu sprogdintoju laikomas Najimas Laachraoui. Trečiojo, kuris paspruko iš oro uosto, suradimui buvo mestos milžiniškos pajėgos. Teroristai, kurių tapatybės paskelbtos, jau buvo policijos ieškomi dėl ryšių su Salahu Abdeslamu – pagrindiniu įtariamuoju dėl lapkritį Paryžiuje įvykdytų teroro išpuolių.
Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui ir Najimas Laachraoui
Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui ir Najimas Laachraoui / „Twitter“ nuotr.
VIDEO: Juodasis antradienis Briuselyje: trys dešimtys žuvusių ir keli šimtai sužeistų
VIDEO: Naktis Briuselyje: baimei nepasiduodantys gyventojai pagerbė išpuolių aukas

SVARBIAUSIOS ŽINIOS

  • Per teroro išpuolius Briuselyje žuvo 31 žmogus. Apie 270 – sužeista;
  • Apie 8 val. ryto antradienį du sprogimai nugriaudėjo Zaventemo oro uoste. Žuvo mažiausiai 11 žmonių, apie 100 – sužeisti;
  • Trečioji bomba po valandos sprogo Melbeko metro stotyje, netoli ES institucijų. Žuvo 20 žmonių, apie 130 – sužeisti;
  • Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybės“ džihadistai, jie grasina, kad bus dar baisesnių išpuolių;
  • Du teroristai susisprogdino. Trečiojo, kuris nedetonavo savo lagamine paslėptos bombos, paieškoms mestos milžiniškos pajėgos;
  • Rastas taksi vairuotojas, kuris į oro uostą atvežė teroristus. Jis pareigūnams parodė vietą, iš kurios paėmė tris vyrus;
  • Per reidą šiauriniame Briuselio rajone rasta IS vėliava, 15 kilogramų sprogmenų, 15 litrų acetono, kitų cheminių medžiagų, detonatoriai, vinių pilnas lagaminas, kompiuteris su priešmirtiniu savižudžio sprogdintojo laišku;
  • Briuselio oro uostas uždarytas ir trečiadienį. Metro veikia su apribojimais;
  • JAV valstybės departamentas paskelbė perspėjimą amerikiečiams Europoje – patariama būti atidiems viešosiose erdvėse ir viešajame transporte, vengti vietų, kur daug žmonių; perspėjama, kad artimiausiu metu Europoje gali būti įvykdyta daugiau išpuolių;
  • Paaiškėjo trijų teroristų tapatybės – jie jau buvo ieškomi policijos dėl pagalbos Paryžiaus teroro aktų vykdytojams; 
  • Belgijos žiniasklaida paskelbė, kad oro uoste savo bombos nesusprogdinęs ir pasprukęs Najimas Laachraoui buvo sulaikytas trečiadienį. Vėliau ši informacija paneigta, o dar vėliau paskelbta, kad N.Laachraoui yra vienas iš dviejų oro uosto savižudžių.

21.59 val. Su tyrėjais susiję šaltiniai tvirtina, kad nustatyta, jog antras oro uoste žuvęs teroristas – Najimas Laachraoui, kuris iki šiol laikytas gyvas, skelbia CNN. Anksčiau manyta, kad jis po išpuolio Briuselio oro uoste paspruko. Šaltinių tvirtinimu, garsiojoje trijų vyrų su oro uosto vežimėliais nuotraukoje N.Laachraoui užfiksuotas kairėje. Lieka nežinoma, kas yra trečias įtariamasis, apsirengęs baltai ir nuotraukoje užfiksuotas dešinėje pusėje.

19.54 val. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad vienas iš Briuselio atakų dalyvių Ibrahimas El-Bakraoui, kuris susisprogdino Zaventemo oro uoste, buvo sučiuptas Turkijoje praėjusių metų birželį, o po to deportuotas į Nyderlandus šios šalies prašymu, pranešė „Reuters“.

R.T.Erdoganas taip pat sakė, kad Turkija įspėjo tiek olandus, tiek ir belgus, kad deportuojamasis yra islamistas kovotojas, tačiau, pasak prezidento, Belgija ignoravo Turkijos perspėjimą.

Pasak R.T.Erdogano, I.El-Bakraoui buvo sulaikytas Turkijos ir Sirijos pasienyje ties Gaziantepu. R.T.Erdoganas taip pat pareiškė, kad Belgijos teisėsaugos pareigūnai I.El-Bakraoui paleido, nenustatę jo „ryšių su terorizmu“.

16.42 val. Belgijos karalius Philippe'as ir karalienė Mathilde trečiadienio popietę apsilankė Zaventemo oro uoste ir išreiškė padėką ugniagesiams gelbėtojams bei oro uosto darbuotojams, kurie pirmieji atskubėjo į pagalbą teroro išpuolių aukoms antradienio rytą.

Vėliau trečiadienį planuojamas karališkosios poros vizitas į netoliese esančią karo ligoninę, priėmusią pirmuosius sprogdinimų oro uoste nukentėjusiuosius.

16.00 val. Anksčiau buvo skelbta, kad kitą savaitę vyksiančios draugiškos rungtynės tarp Belgijos ir Portugalijos futbolo rinktinių atšauktos. Tačiau rastas sprendimas, ir jos visgi bus žaidžiamos. Rungtynių vieta iš Briuselio perkelta į Portugalijos miestą Leiriją. 

15.39 val. Sužeisti trys EK darbuotojai

Trys Europos Komisijos darbuotojai buvo sužeisti per antradienio atakas, pranešė „Politico“.

EK viceprezidentė Kristalina Georgieva patvirtino, kad trys darbuotojai sužeisti, tačiau nepateikė daugiau detalių apie jų sveikatos būklę.​

14.54 val. Rastas susisprogdinusio Ibrahimo El Bakraoui laiškas

Policija rado oro uoste susisprogdinusio Ibrahimo El Bakraoui laišką, skelbia „The Telegraph“. „Nežinau, ką daryti. Slapstausi, žmonės manęs visur ieško, nebesu saugus. Jeigu delsiu, atsidursiu kalėjime“, – rašė jis.

„Aš nenorėjau galų gale atsidurti kameroje šalia jo“, – pridūrė prokuroras, cituodamas mirtininko žodžius. Manoma, kad laiške veikiausiai yra kalbama apie įtariamąjį dėl Paryžiaus teroro atakų Salahą Abdeslamą, kuris, kaip pranešama, buvo susijęs su I.El Bakraoui ir kuris buvo suimtas Belgijoje praėjusią savaitę.

Belgijos pareigūnai paliktą laišką įvardijo kaip testamentą. Jis rastas kompiuteryje, kuris buvo paliktas šiukšlių dėžėje Briuselyje.

14.32 val. Painiava dėl įtariamųjų

Trečiadienį Belgijos žiniasklaidoje – daug sumaišties dėl įtariamųjų Briuselio teroro aktų vykdytojų.

Priešpiet buvo paskelbta, kad aiškios visų trijų vyrų, kuriuos užfiksavo oro uosto kameros, tapatybės, taip pat, kad du – broliai El-Bakraoui – susisprogdino oro uoste, o trečiasis – Najimas Laachraoui – pabėgo.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad oro uoste susisprogdino tik vienas brolis – Ibrahimas (apačioje esančioje nuotraukoje – su juoda pirštine). Khalidas El-Bakraoui savo bombą susprogdino metro stotyje.

Kas kiti du vyrai nuotraukose iš oro uosto, pareigūnai kol kas oficialiai nepranešė.

Žiniasklaidoje skelbiama, kad baltai vilkintis vyras dešinėje – dabar besislapstantis bombų ekspertas Najimas Laachraoui, tačiau Belgijos prokuroras spaudos konferencijoje to nepatvirtino. Kas trečiasis vyras, kuris buvo antruoju savižudžiu sprogdintoju oro uoste, nežinoma.

„Twitter“ nuotr./Įtariami sprogdintojai Briuselio oro uoste
„Twitter“ nuotr./Įtariami sprogdintojai Briuselio oro uoste

14.22 val. Belgijos federalinis prokuroras spaudos konferencijoje patvirtino, kad Najimas Laachraoui nebuvo sulaikytas. Bėglys vis dar ieškomas.

Prokuroras taip pat patvirtino, kad vienas iš brolių – Ibrahimas el-Bakraoui – buvo savižudis sprogdintojas oro uoste.​ Kitas – Khalidas – susisprogdino ne oro uoste, kaip buvo skelbta iš pradžių, o metro stotyje.

Prokuroro teigimu, per reidą name Skarbeko rajone buvo rasta 15 kilogramų sprogmenų, 15 litrų acetono, detonatoriai, vinių pilnas lagaminas.

13.29 val. Saugumo sumetimais atšauktos kovo 29 dienai suplanuotos Belgijos nacionalinės futbolo komandos rungtynės su Portugalijos rinktine.

13.21 val. N.LAACHRAOUI NESULAIKYTAS

Žiniasklaida pradėjo atsiiminėti pranešimus, kad sulaikytas Najimas Laachraoui. Dhnet.be, kurie pirmieji paskelbė apie tai, dabar rašo, kad Anderlechte buvo sulaikytas vyras, tačiau jis – ne N.Laachraoui.

„The Washington Post“ skelbia, kad du nepriklausomi šaltiniai jiems paneigė, jog trečiasis įtariamas teroristas buvo sučiuptas.

„Politico“ taip pat rašo, kad jų šaltinis Belgijos vyriausybėje, kuris anksčiau patvirtino sulaikymą, dabar teigia, jog pareigūnai tik seka N.Laachraoui pėdomis ir artėja prie jo, tačiau dar nepagavo.​

13.10 val. Briuselyje tylos minute pagerbti žuvusieji per teroro išpuolius. 

Tuo tarpu Briuselio miesto valdžia paprašė šalies futbolo federacijos, kad ši saugumo sumetimais atšauktų kovo 29 dienai suplanuotas rungtynes su Portugalijos rinktine. Federacija pranešė, kad sprendimas bus priimtas po konsultacijų su pareigūnais. 

12.13 val. Pasirodė pranešimų, kad Najimą Laachraoui specialiosios pajėgos sulaikė picerijoje. Ironiška – ir S.Abdeslamą sulaikyti padėjo įtartina pica.

Nors valstybinis transliuotojas RTBF neįvardina, kad sulaikytasis Anderlechte – tikrai N.Laachraoui, jo pavardę jau skelbia ir daugiau Belgijos žiniasklaidos priemonių.

11.59 val. SULAIKYTAS ĮTARIAMASIS?

Sučiuptas trečiasis įtariamas teroristas Najimas Laachraoui. Pareigūnai jį sulaikė Anderlechte.

Apie tai praneša dhnet.be, remdamiesi savo šaltiniais teisėsaugoje. Kol kas šios žinios – nepatvirtintos, tačiau prokurorai pranešė 13 val. vietos laiku (14 val. Lietuvos) rengsiantys spaudos konferenciją.​

„Scanpix“/AP nuotr./Najimas Laachraoui
„Scanpix“/AP nuotr./Najimas Laachraoui

11.50 val. Belgijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad žuvusieji per teroro aktus – 40-ies valstybių piliečiai.

11.47 val. Prieštaringos žinios apie vieną iš brolių

Belgijos transliuotojas RTBF praneša, kad vienas iš el-Bakraoui brolių – Khalidas – įvykdė sprogimą ne oro uoste, kaip skelbta anksčiau, o susisprogdino Malbeko metro stotyje. Tą patį skelbia ir Prancūzijos „Le Monde“.

Jeigu šios žinios pasitvirtins, tuomet atsiras dar daugiau klausimų, rašo „the Guardian“. Policijos paskelbtoje nuotraukoje iš oro uosto yra trys įtariami sprogdintojai. Jeigu vienas jų –  susisprogdinęs Ibrahimas El-Bakraoui, kitas – tebeieškomas Najimas Laachraou, kas yra trečiasis?

„Twitter“ nuotr./Įtariami sprogdintojai Briuselio oro uoste
„Twitter“ nuotr./Įtariami sprogdintojai Briuselio oro uoste

11.17 val. Aukas pagerbs tylos minute

Briuselis trečiadienį minutei nuščius, pagerbdamas atakų aukas, pranešė Belgijos sostinės aukščiausio rango pareigūnas.

„Kviečiu žmones vidurdienį pagerbti tylos minute Kovo 22-osios aukas“, – sakė Briuselio regiono administracijos vadovas Rudi Vervoortas.

Belgijos karalius Philippe'as ir premjeras Charles'is Michelis tuo metu bus vadinamajame Europos kvartale, kur yra įsikūrusios Europos Sąjungos institucijos – netoli Malbeko metropoliteno stoties, tapusios vienu iš atakų taikinių, sakoma karališkųjų rūmų pranešime.

11.11 val. Auga žuvusiųjų skaičius

Briuselio oro uosto atstovai pranešė, kad daugėja žuvusiųjų Zaventemo oro uoste. Per du sprogimus žuvo 15 žmonių.

10.50 val. Skelbiami teroristų vardai

Paaiškėjo, kad milžiniškų policijos pajėgų dabar ieškomas vyras, kuris pabėgo iš oro uosto nesusprogdinęs savo bombos, yra Najimas Laachraoui – Salaho Abdeslamo bendras, sprogmenų specialistas.

„Scanpix“/AP nuotr./Najimas Laachraoui
„Scanpix“/AP nuotr./Najimas Laachraoui

24-erių N.Laachraoui užaugo Briuselio Skarbeko rajone, yra gerai žinomas policijai.

Manoma, kad jis 2013 m. nuvyko į Siriją, ir yra laikomas vienu svarbiausių asmenų jaunų briuseliečių verbavimo į IS procese. 

N.Laachraoui įtariamas bombų, susprogdintų Paryžiuje, gaminimu – ant „Bataclan“ salėje ir stadione panaudotų savižudžių diržų buvo rasta jo DNR.

2014 m. buvo paskelbtas jo tarptautinis arešto orderis, tačiau tai jam nesukliudė grįžti namo į Belgiją.

Nuo gruodžio mėnesio Paryžiaus teroro išpuolius tiriantys pareigūnai ieško vyro, kurio slapyvardis – Soufiane'as Kayalas. Neseniai paaiškėjo, kad tai – N.Laachraoui.

Jo DNR pėdsakų rasta namuose, kuriuose praėjusiais metais buvo apsistoję Paryžiaus teroro aktų vykdytojai.

N.Laachraoui įtariamas bombų, susprogdintų Paryžiuje, gaminimu – ant „Bataclan“ salėje ir stadione panaudotų savižudžių diržų buvo rasta jo DNR.

N.Laachraoui kartu su S.Abdeslamu rugsėjo mėnesį buvo nuvykęs į Vengriją.

Belgijos transliuotojas RTBF paskelbė, kad du savižudžiai, kurie susprogdino bombas Zaventemo oro uoste ir užmušė apie 10 žmonių, yra Belgijos pilietybes turintys broliai Khalidas ir Ibrahimas el-Bakraoui.

„Twitter“ nuotr./Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui
„Twitter“ nuotr./Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui

Broliai buvo gerai žinomi policijai – ilgus metus užsiiminėjo kriminaline veikla Belgijos sostinėje.​

Jie jau buvo ieškomi policijos dėl savo ryšių su Paryžiaus teroro aktų vykdytoju S.Abdeslamu.​

Manoma, kad vienas iš el-Bakraoui brolių taip pat parūpino ginklų ir amunicijos Paryžiaus teroro aktų vykdytojams.

Vienas iš brolių išnuomojo butą Foreste, pietvakarinėje Briuselio dalyje, kuriame slapstėsi S.Abdeslamas, ir kuriame pareigūnai praėjusią savaitę surengė reidą. 

Abiem broliams kartu su S.Abdeslamu pavyko pasprukti nuo policijos, kuri vykdė reidą Briuselyje. S.Abdeslamas paskui buvo sučiuptas penktadienį.

Tame bute pareigūnai rado ginklų, IS vėliavą. Buvo nukautas vienas iš teroristų grupuotės narių – alžyrietis Mohamedas Belkaïdas.

Žinoma, kad vienas iš brolių taip pat išnuomojo slėptuvę Šarlerua mieste džihadistams prieš jų atakas Paryžiuje. Joje susitiko teroristų vadeiva Abdelhamidas Abaaoudas ir Paryžiaus stadione susisprogdinęs Bilalas Hadfi. Iš šios slėptuvės jie išvyko į Prancūzijos sostinę.

Manoma, kad vienas iš el-Bakraoui brolių taip pat parūpino ginklų ir amunicijos Paryžiaus teroro aktų vykdytojams.

„The Guardian“ rašo, kad jeigu pasitvirtins įtariamas ryšys tarp teroro aktų Paryžiuje ir Briuselyje rengėjų, tai bus didelis smūgis policijai ir žvalgybai.

8.53 val. Siaubinga rentgeno nuotrauka

Pasirodė rentgeno nuotrauka, kurioje – teroro akto aukos krūtinėje įsmigusi didelė vinis ar varžtas. Ji daryta karinėje ligoninėje šiaurės Briuselyje, teigia „European Pressphoto Agency“. Daugiau detalių apie aukos būklę neskelbiama.

8.19 val. Visi teroristų lagaminai netilpo į taksi

„VTM TV“ Briuselyje praneša, kad taksi vairuotojas, kuris savo automobiliu nuvežė įtariamus teroristus į oro uostą, pareigūnams parodė vietą, iš kur juos paėmė.

Tai buvo namas Skarbeko rajone, kuriame antradienio naktį atlikta krata. Jame buvo rastas sprogstamasis užtaisas su vinimis, neaiškių chemikalų, IS vėliava. 

Antradienio ryte vyras užsakė didelį taksi automobilį trims žmonėms ir penkiems lagaminams. Kai taksi atvyko, paaiškėjo, kad automobilis per mažas visiems lagaminams. Tuo vyrai buvo labai nepatenkinti.

Taksi vairuotojas teigė, kad vyrai neleido jam krauti lagaminų į automobilį – tą darė patys.

Kai vairuotojas vyrus paliko oro uoste ir vėliau išgirdo apie sprogimus, jis sako supratęs, ką vežė, ir kreipėsi į policiją.

Belgijos žiniasklaida skelbia, kad per kratą rastas lagaminas, kuris netilpo į automobilį.

7.06 val. Įvardinta pirmoji auka

Peru pranešė, kad per teroro aktus Briuselyje žuvo šios šalies pilietė Adelma Marina Tapia Ruiz, kuri Belgijos sostinėje gyveno šešerius metus. Tai – pirmasis paskelbtas išpuolių aukos vardas.

37-erių A.M.T.Ruiz žuvo per sprogimus Briuselio oro uoste. 

Fernando Tapia, žuvusios moters brolis, vietos žiniasklaidai sakė, kad jo sesuo oro uoste buvo su savo vyru belgu ir 4 metų dvynėmis. Viena iš dukrų buvo sužeista.

A.M.T.Ruiz rengėsi skristi į Niujorką, kur planavo susitikti su savo seserimis.

Nuotr. iš „Facebook“/Adelma Marina Tapia Ruiz
Nuotr. iš „Facebook“/Adelma Marina Tapia Ruiz

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius