-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tvyrant įtampai dėl Izraelio ir Irano Jungtinės Valstijos balsavo prieš JT biudžetą

Kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ketvirtadienį paleido dar vieną salvę į Jungtines Tautas, balsuodama prieš šios organizacijos biudžetą dėl seniai besitęsiančių nesutarimų Izraelio ir Irano klausimu, bet nesulaukė beveik jokio tarptautinio palaikymo.
Izraelis
Izraelis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Iranas Izraelis

Tik Izraelis kartu su JAV balsavo prieš JT biudžeto projektą, o kitos 167 šalys jį palaikė. Tokiu būdu JT Generalinė Asamblėja užbaigė metus, patvirtinusi 2021 metams 3,231 mlrd. JAV dolerių (2,628 mlrd. eurų) finansavimą.

JAV ambasadorė prie JT Kelly Craft prieštaravo nuostatai, kad iš JT biudžeto renginys, skirtas paminėti 20 metų sukaktį po 2001-aisiais Durbane įvykusios JT konferencijos rasizmo klausimu. Jungtinės Valstijos pasitraukė iš šio renginio palaikydamos Izraelį, pareiškusios, kad šis renginys atspindi musulmoniškų šalių nusistatymą prieš žydų valstybę.

Jungtinės Valstijose, kurių įmokos sudaro didžiausią JT biudžeto dalį, „ragino šiuo balsavimu aiškiai pareikšti, kad giname savo principus, palaikome tai, kas yra teisinga, ir niekada nesileisime į konsensusą vien dėl konsensuso“, kalbėdama Generalinėje Asamblėjoje sakė K.Craft.

„Praėjus 20 metų nėra nieko, dėl ko reikėtų švęsti Durbano deklaraciją ar ją palaikyti. Ji yra apnuodyta antisemitizmu ir nusistatymu prieš Izraelį“, – pridūrė ji.

Izraelio ambasadorius prie JT Giladas Erdanas sakė, kad Durbano konferencija „taps dar vienu susitikimu, demonizuojančiu žydų valstybę, ir ja dar kartą bus pasinaudota mus šmeižti bei žerti melagingus kaltinimus rasizmu prieš žydų apsisprendimą“.

Generalinė Asamblėja atskirai pritarė rezoliucijai, kurioje reiškiamas palaikymas pastangoms paminėti Durbano konferenciją.

Rezoliucija buvo priimta 106 balsais prieš 14, dar 44 šalims susilaikius. Kartu su JAV ir Izraeliu prieš šį dokumentą nubalsavo Vakarų galybės Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

K.Craft taip pat skundėsi, kad JAV rugsėjį nesulaukė beveik jokios Jungtinių Tautų paramos, kai Vašingtonas paskelbė, jog JT sankcijos Iranui vėl įsigalioja.

D.Trumpo administracija sakė inicijavusi JT sankcijų sugrąžinimą, nes Iranas esą pažeidinėjo susitarimą dėl savo branduolinės programos, suderėtą vadovaujant ankstesniam JAV prezidentui Barackui Obamai. Vis dėlto tąsyk net ir JAV sąjungininkės atmetė argumentą, kad Vašingtonas tebėra sutarties, kurią D.Trumpas kategoriškai atmetė, dalyvis.

„JAV nereikia džiūgaujančios frakcijos, kad patvirtintų savo moralinį kompasą, – kalbėjo K.Craft. – Neieškome paguodos kartu su mumis balsuojančių valstybių skaičiuje, ypač kai dauguma yra atsidūrusios nepatogioje padėtyje, gindamos terorizmą, chaosą ir konfliktą.“

K.Craft sakė, kad dėl šio balsavimo JAV nekeis savo indėlio į JT finansavimą, padengiančio 25 proc. taikos palaikymo operacijų išlaidų ir apie 9 mlrd. dolerių (7,3 mlrd. eurų) per JT teikiamos humanitarinės pagalbos.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas, kaip tikimasi, laikysis labiau bendradarbiavimu, o ne priešprieša grindžiamų santykių su JT, įskaitant sprendimo pasitraukti iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sustabdymą. D.Trumpas šią organizaciją kaltino nepakankamai stengiantis sustabdyti koronaviruso pandemiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius