Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tvyrant įtampai su JAV Iranas plečia požeminį branduolinį kompleksą

Iranas pradėjo statybas savo požeminiame branduoliniame Fordo komplekse, tvyrant įtampai su JAV dėl Teherano branduolinės programos, rodo penktadienį naujienų agentūros AP gautos palydovinės nuotraukos.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iranas nėra pripažinęs jokių naujų statybų Forde, apie kurio egzistavimą Vakarų šalys sužinojo 2009 metais.

Naujojo statinio paskirtis neaiški, bet bet kokie darbai Forde tikriausiai sukels didesnį susirūpinimą prezidento Donaldo Trumpo administracijos darbo paskutiniosiomis dienomis prieš Baltuosius rūmus perimant išrinktajam prezidentui Joe Bidenui. Iranas jau anksčiau pradėjo statyti naują pastatą Natanzo branduoliniame komplekse, kuriame liepą driokstelėjo mįslingas sprogimas, Teherano laikomas diversija.

„Bet kokie pokyčiai šiame objekte bus atidžiai stebimi kaip ženklas, kurlink juda Irano branduolinė programa“, – sakė Midlberio tarptautinių studijų instituto Jameso Martino neplatinimo studijų centro ekspertas Jeffrey Lewisas.

Irano misija prie Jungtinių Tautų į prašymą pakomentuoti padėtį kol kas neatsakė. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), kurios branduoliniai inspektoriai dirba Irane pagal 2015 metų Teherano susitarimą su galingosiomis šalimis, irgi kol kas nieko nepakomentavo.

Statybos Forde prasidėjo rugsėjo pabaigoje. Bendrovės „Maxar Technologies“ parūpintos iš palydovų padarytos nuotraukos, kurias gavo AP, rodo, kad statoma šio komplekso šiaurės vakariniame pakraštyje netoli šiitų šventojo Komo miesto, maždaug už 90 km į pietvakarius nuo Teherano.

Gruodžio 11 dieną padarytoje nuotraukoje matyti matyti iškasta duobė pamatams ir dešimtys polių. Tokie poliai gali būti naudojami sutvirtinti statiniams seismiškai aktyviose zonose.

Statybos vyksta į šiaurės vakarus nuo Fordo požeminio komplekso, įrengto giliai po kalnu, siekiant apsaugoti jį nuo potencialių aviacijos smūgių. Naujasis objektas yra netoli kitų pagalbinių ir tyrimų pastatų Forde.

D.Trumpas 2018 metais vienašališkai išvedė Jungtines Valstijas iš susitarimo su Iranu, numatančio, kad šiitiška respublika apribos savo branduolinę programą mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą. D.Trumpas sakė, kad jo sprendimą nulėmė Irano balistinių raketų programa, Teherano politika Vidurio Rytuose ir kiti klausimai.

JAV grąžinus sankcijas, Iranas palaipsniui ir viešai liovėsi laikytis kai kurių 2015 metų sutarties punktų. Be to, regione įvyko keletas rimtų incidentų, dėl kurių JAV ir Iranas šių metų pradžioje atrodė atsidūrę ant karo slenksčio. Įtampa nuo to laiko išliko didelė.

Pagal 2015 metų sutartį Iranas sutiko Fordo komplekse liautis sodrinti uraną ir pertvarkyti jį į „branduolinį, fizikos ir technologijų centrą“.

Po JAV pasitraukimo Iranas atnaujino urano sodrinimą Forde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius