Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tylusis Vladimiro Putino politinis pavasaris baigėsi: Rusijos prezidentas vėl atakuoja

Sunkus Vladimiro Putino politinis pavasaris baigėsi. „Ligos“ kovo mėnesį jau neliko ir pėdsako, Rusijos prezidentas tvarkosi savo aplinkoje ir tvirtai laiko valstybės vairą, rašo Tvn24.pl. V.Putino jėgą Kremliuje taip pat galima matuoti tuo, kiek drąsos turi jo ištikimasis vasalas – Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas.
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento administracijos vadovo Sergejaus Ivanovo pozicijos sustiprėjo, Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ vadovo Igorio Sečino – susilpnėjo, į šešėlį nustumtas gynybos ministras Sergejus Šojgu, Vidaus kariuomenė transformuojama, kad apsaugotų nuo galimų revoliucijų, kurios kol kas ir nesisapnuoja. Taip galima trumpai apibūdinti tai, kas pastaruosius du mėnesius vyko Rusijos valdžios viršūnėse. Visa tai turi vieną tikslą – pasiruošti artėjantiems krizės sukeltiems sukrėtimams.

Prezidento valdžią bandyta apriboti

Viena pagrindinių pastarojo meto V.Putino problemų buvo vadinamosios jėgos struktūrų frakcijos spaudimas. Šią frakciją sudaro Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas, Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrikinas, Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) direktorius Aleksandras Bortnikovas. Suvieniję jėgas su S.Ivanovu jie galėjo gerokai apriboti V.Putino valdžią.

Kaip rašo Tvn24.pl, V.Putino dingimas dešimčiai dienų, R.Kadyrovo puolimas po Boriso Nemcovo mirties galėjo būti tokios operacijos pradžia. Tačiau, atrodo, Rusijos prezidentas iš šios balos išlipo sausas. Ir vėl tapo itin aktyvus.

Tai liudija keletas dalykų. Diplomatinis aktyvumas dėl Ukrainos – užsienio šalių lyderių vizitai. Net kelių gubernatorių atleidimas – taip ruošiamasi galimiems vidaus sukrėtimams dėl ekonominių sunkumų ir artėjantiems rinkimams. O turbūt svarbiausia yra tai, kas vyksta aplink R.Kadyrovą. Visų pirma, buvo pakeistas pagrindinis tyrėjas B.Nemcovo byloje. Antra – Čečėnijos prezidento iššaukianti laikysena ir demonstruojamas pasitikėjimas savimi.

Vedybos kaip galios įrodymas

Tokiu būdu R.Kadyrovas parodė, kad savo šalyje jis yra ponas ir Rusijos valdžia bei įstatymai Čečėnijai nerūpi. Pagal Rusijos įstatymus norint susituokti reikia būti 18 metų, jaunesni, 16-17 metų, jaunuoliai vestuvėms privalo gauti vietos valdininko leidimą. Šiuo atveju leidimą išdavė pats R.Kadyrovas.

Pastaruoju metu didžiulio dėmesio sulaukė „tūkstantmečio vedybos“ Čečėnijoje, kai 57-erių aukštas Vidaus reikalų ministerijos valdininkas vedė vos 17-os merginą. Tvn24.pl teigimu, tokiu būdu R.Kadyrovas parodė, kad savo šalyje jis yra ponas ir Rusijos valdžia bei įstatymai Čečėnijai nerūpi. Pagal Rusijos įstatymus norint susituokti reikia būti 18 metų, jaunesni, 16-17 metų, jaunuoliai vestuvėms privalo gauti vietos valdininko leidimą. Šiuo atveju leidimą išdavė pats R.Kadyrovas.

Vis dėlto šios vestuvės sukėlė didžiulį dalies Rusijos visuomenės pasipiktinimą. Tačiau įdomiausia stebėti valdžios atstovų reakcijas – niekas net neketina paprieštarauti Čečėnijos lyderiui.

Šioje respublikoje Islamas įteisintas kaip valstybinė religija. O prezidento administracijos vadovas Magomedas Daudovas eina dar toliau – siūlo įteisinti daugpatystę. Siūlymą palaiko vietos musulmonų dvasininkai, tvirtindami, kad islame sakoma, jog jeigu vyras prisiima atsakomybę prieš Dievą, jis gali turėti antrą žmoną. Net ir Rusijos Valstybės dūmoje dvipatystė turi šalininkų, o Stačiatikių bažnyčia irgi itin garsiai tam neprieštarauja.

Jaučiasi neliečiamas

Visa tai liečia ne tik tradicijas, visuomenę ir teisė. Čia jau politika – R.Kadyrovas tyčia provokuoja, rodydamas visai Rusijai savo neliečiamybę. O vos prieš kelias savaites buvo kitaip, girdėjosi net įtarimų, kad Čečėnijos prezidentas gali būti susijęs su B.Nemcovo nužudymu. Ir V.Putinas tuo metu buvo dingęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Rusijos prezidentas grįžo, ir viskas ėmė keistis. Tarkim, tyrėjai B.Nemcovo nužudymo byloje. Pokyčiai vertinami kaip R.Kadyrovo valdžios įrodymas ir esą dabar bus ieškoma tik žudikų, o ne žmogžudystės užsakovų.

Tvn24.pl teigimu, kai šalyje kildavo neramumų V.Putinas visada galėjo pasitikėti būtent R.Kadyrovu. Būtent pastarojo rėmėjai tampa savotišku šiuolaikiniu „apsaugos žiedu“. Antrasis flangas – Vidaus kariuomenė. Tas pirmasis skirtas daugiau elitui apsaugoti, antrasis – masių revoliucijoms malšinti.

Atsistatydino 6 gubernatoriai

Nuo gegužės 12 d. iki 18 atsistatydino jau 6 gubernatoriai.

Rusijos ekonominė situacija blogėja. Vis daugiau regionų nebesusitvarko su savo finansais, nebeišgali vykdyti savo įsipareigojimų, jau nekalbant apie V.Putino 2012-ųjų rinkimų pažadus. Vis svarbesni tampa gubernatoriai, jų V.Putinas irgi ėmėsi.

Nuo gegužės 12 d. iki 18 atsistatydino jau 6 gubernatoriai, bet visi jie toliau eina pareigas iki rinkimų rugsėjį. Ir tai dar ne pabaiga, V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žada daugiau panašių susitikimų ir atsistatydinimų. Tad atleisdamas gubernatorius prezidentas dar labiau juos „pririša“ - jie nėra tikri, ar V.Putinas juos parems artėjančiuose rinkimuose. Tad jiems belieka įtemptai dirbti ir daryti kaip tik tai, ko reikalauja Kremlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius