Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimams apie COVID-19 kilmę – išskirtiniai Kinijos valdžios apribojimai

Kinijos centrinė valdžia išleido direktyvą, kuria griežtinama akademinių publikacijų apie naująjį koronavirusą kontrolė. Prieš publikavimą kiekvienas tyrimas apie COVID-19 turės sulaukti valdžios atstovų patvirtinimo.
Ar Kinija slepia realius duomenis apie koronaviruso infekcijos mastą šalyje?
Pareigūnas Kinijoje / „Scanpix“ nuotr.

Nauji reikalavimai pateko į CNN žurnalistų akiratį, kurie naują informaciją pastebėjo pasirodžius dviejų Kinijos universitetų pranešimuose. Vėliau universitetai žinutes pašalino.

Manau, kad Kinijos valdžia stengiasi kontroliuoti ligos protrūkį supantį naratyvą siekiant paskleisti žinią, kad virusas buvo sukurtas už Kinijos ribų.

Teigiama, kad išskirtinio dėmesio sulauks akademikų publikacijos apie viruso kilmę. CNN teigimu, medicinos ekspertas iš Honkongo, bendradarbiavęs su mokslininkais iš žemyninės Kinijos, aiškino, kad dar vasarį tokie ribojimai nebuvo taikomi.

Nuo sausio pabaigos Kinijos tyrėjai publikavo aibę tyrimų apie COVID-19. Kai kurie rezultatai apie pirmuosius naujuoju koronavirusu užsikrėtusius asmenis, pavyzdžiui, kada pirmą kartą liga buvo perduota vieno žmogaus kitam, sukėlė abejonių dėl Kinijos pateikiamų duomenų.

Tapatybės atskleisti nenorėjęs Kinijos tyrėjas CNN teigė, kad nauji ribojimai tyrimams apsunkins kovai su liga svarbių mokslinių tyrimų raidą.

VIDEO: Didžiausios konspiracijos teorijos apie koronavirusą

„Manau, kad Kinijos valdžia stengiasi kontroliuoti ligos protrūkį supantį naratyvą siekiant paskleisti žinią, kad virusas buvo sukurtas už Kinijos ribų. Nemanau, kad valdžia toleruos bet kokį objektyvų viruso kilmės tyrimą“, – JAV žurnalistams sakė Kinijos tyrėjas.

Priežiūros pakopos

Kinijos švietimo ministerijos mokslo ir technologijų departamento išplatintoje direktyvoje juodu ant balto pažymima, kad „akademiniai darbai apie viruso kilmę privalo būti griežtai ir atidžiai prižiūrimi“.

Tyrimus, pirmiausia, turės patvirtinti universitetų akademiniai komitetai. Peržiūrėti darbai pateks Mokslo ir technologijų departamento žinion, kurie duomenis perduos Valstybės tarybai. Tyrimų publikavimas bus įmanoma tik sulaukus pastarosios leidimo.

Kiti su COVID-19 susiję tyrimai bus paliekami universitetų žinioje, tačiau šie turės įvertinti publikacijų „akademinę vertę“ ir tai, ar pasirinktas publikavimo laikas yra teisingas.

Nurodymas penktadienį pasirodė Fudano universiteto Šanchajuje tinklalapyje. CNN teigimu, tai viena didžiausių ir pažangiausių šalies ugdymo įstaigų.

Kinijos švietimo ministerijos atstovas JAV žurnalistams patvirtino, kad nurodymas išties buvo duotas, ir pareiškė, kad paskelbta direktyva yra vidinio naudojimo dokumentas, kuris neturėtų būti viešinamas.

Praėjus kelioms valandoms po CNN žurnalistų skambučio, pranešimo Fudano universiteto tinklalapyje neliko.

Kuomet moksliniai tyrimai yra pajungiami tarnauti valdžios struktūroms, valstybės pasakojimas apie įvykius tampa dar mažiau patikimas.

Panašus parnešimas pasirodė ir Uhane įsikūrusio Kinijos geomokslo universiteto tinklalapyje, tačiau vėliau taip pat buvo pašalintas. Teigiama, kad apribojimai galioja tik tyrimams, susijusiems su COVID-19.

Viruso kilmė

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje Kinijos Uhano mieste pasirodė pirmieji pranešimai apie koronavirusą, susijusį su vietiniu jūros maisto turgumi. Kinijos ir vakarų mokslininkai teigia, kad virusas greičiausiai atsirado šikšnosparniuose, o į žmogaus kūną pateko per nenustatyto tarpininko organizmą.

2002-2003 pasaulyje siautęs Sunkus ūmus respiracinis sindromas (SŪRS) prasidėjo beveik identiškai. Vis dėlto Kinijos socialiniai tinklai ir šalies valdžia pradėjo koordinuotą informacinę kampaniją, kurios tikslas – sėti abejones dėl viruso kilmės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Huangangas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Huangangas

Kinijos pareigūnai ir valdžiai pavaldi žiniasklaida pradėjo skleisti žinią neva tikslios informacijos apie viruso kilmę nėra.

Praėjusį mėnesį Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas tviterio paskyroje dalinosi sąmokslo teorija, kurioje aiškinama, kad virusas kilo JAV ir Kinijoje buvo paleistas Jungtinių Valstijų kariškių.

Vašingtone įsikūrusio instituto „Council on Foreign Relations“ tarptautinės sveikatos ekspertas, profesorius Yanzong Huangas mano, kad viruso kilmė tapo itin politiškai jautriu klausimu Kinijos valdantiesiems.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas

Pašnekovo teigimu, valdžios siekis kontroliuosi mokslinius tyrimus, kurie gali prieštarauti oficialiai viruso kilmės istorijai ar priversti suabejoti pareigūnų atsaku į krize, nestebina, tačiau tai gali pagilinti informacinę krizę.

„Kuomet moksliniai tyrimai yra pajungiami tarnauti valdžios struktūroms, valstybės pasakojimas apie įvykius tampa dar mažiau patikimas, o kaltinimai slepiant informaciją ar skleidžiant melagingą informaciją skamba labiau įtikinamai“, – paaiškino profesorius.

CNN pastebi, kad įvairūs ribojimai mokslinėms publikacijoms šalyje buvo taikomi ir anksčiau, tačiau vienam tyrimų objektui sukurti apribojimai gali užkirsti kelią publikuoti mokslinius darbus, kurie prieštarauja Kinijos skleidžiamam naratyvui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius