Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas įrodė: kaltinimas, kad imigrantai iš Rytų Europos „pavogė“ britų darbo vietas, yra nepagrįstas

Imigrantus dėl „darbo vietų vagysčių“ kaltinantys britai klysta. Imigrantai nepadidino nedarbo lygio tarp britų kilmės darbuotojų Jungtinėje Karalystėje, nustatė Didžiosios Britanijos Ekonomikos ir socialinių tyrimų instituto mokslininkai.
Emigrantai
Emigrantai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip rašo guardian.co.uk, tyrėjai nustatė, kad imigracija nepadarė beveik jokio poveikio bendram nedarbo lygiui šalyje net ir atėjus ekonomikos krizei. Tokios išvados paskelbtos atsižvelgiant į oficialų vyriausybinio patariamojo migracijos klausimų komiteto paklausimą.

Toks tyrimas buvo pirmasis bandymas ištirti, kokį poveikį gausi imigracija padarė britų nedarbo lygiui ir socialinių paslaugų prieinamumui. Nustatyta, kad imigrantų gausa nepadidino Didžiosios Britanijos išlaidų nedarbo pašalpoms.

„Ištyrėme, ar imigracija paskatino daugiau žmonių kreiptis dėl nedarbo pašalpų ir nustatėme, kad neigiamo poveikio įrodymų nėra ne tik lėto augimo, bet ir krizės metu“, – skelbiama tyrėjų išvadoje.

Išvadose pažymima, kad imigracija tik šiek tiek sumažino žemos kvalifikacijos darbų pasiūlą, tačiau  aukštos kvalifikacijos darbuotojams darbą rasti tapo net lengviau.

Mokslininkų išvados visiškai prieštarauja prieš imigrantus nusiteikusios visuomeninės organizacijos „Migration Watch“ pirmadienį paskelbtiems duomenims, esą tarp augančios imigracijos ir mažėjančių galimybių įsidarbinti jauniems britams yra tiesioginis ryšys.

Mokslininkų išvados visiškai prieštarauja prieš imigrantus nusiteikusios visuomeninės organizacijos „Migration Watch“ pirmadienį paskelbtiems duomenims.

Interesų grupės teigimu, nuo 2004, kai į Europos sąjungą įstojo Lietuva, Lenkija, Latvija, Estija, Čekija, Slovakija, Slovėnija ir Vengrija, į Didžiąją Britaniją atvyko 600 tūkst. darbuotojų iš šių šalių. Tuo pačiu metu jaunų bedarbių per tą patį aštuonerių metų laikotarpį išaugo 450 tūkst., suskaičiavo „Migration Watch“ ir pareiškė, kad nedarbas augo dėl imigrantų kaltės.

"Mes daug girdėjome iš darbdavių apie imigrantų darbo vertę, tačiau už jų atvykimą valstybei teko sumokėti augančia jaunų britų kilmės žmonių nedarbu“, – pareiškė Andrew Greenas, „Migration Watch“ atstovas.

Tačiau valstybinio Viešosios politikos tyrimų instituto vadovas Mattas Cavanaghas kategoriškai neigia visuomenininkų tyrimo išvadas. Pasak jo, jaunimo nedarbas Didžiojoje Britanijoje augo ir prieš 2004, todėl būtų neteisinga dėl to kaltinti imigrantus.

Pasak jo, visuomenininkų „spėliojimai nesąžiningai pristatyti kaip tyrimas“.

„Bandymai jaunimo nedarbo augimą parodyti tik kaip imigracijos pasekmę, manipuliuojant skaičiais ir datomis, naudojant netinkamą metodologiją, kaip daroma jų tyrime, rodo visuomenininkus neatsakingai suklydus“, – pareiškė M.Cavanaghas.

Tuo tarpu dailymail.co.uk antradienį skelbia, kad per pastaruosius 10 metų apie 160 tūkst. britų neteko darbo dėl į šią šalį atvykstančių darbuotojų iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius