-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: pasaulyje išmestas CO2 kiekis balandį dėl COVID-19 sumažėjo 17 proc.

Pasaulyje išmestas anglies dioksido (CO2) kiekis balandį, kai visame pasaulyje galiojo įvairūs dėl koronaviruso pandemijos nustatyti apribojimai, sumažėjo 17 proc., parodė organizacijos „Global Carbon Project“ mokslininkų tyrimas.
Automobilių išmetamosios dujos
Automobilių išmetamosios dujos / 123RF.com nuotr.

Vien Jungtinėse Valstijose išmestas CO2 kiekis balandį smuko maždaug trečdaliu, o labiausiai jis sumažėjo, be kita ko, Kalifornijoje.

Indijoje išmestas CO2 kiekis smuko 26 proc., o Europoje – 27 procentais.

Kinijoje išmestas anglies dioksido kiekis beveik ketvirtadaliu buvo sumažėjęs vasarį, kai šioje šalyje galiojo įvairūs apribojimai, kurie buvo nustatyti siekiant pažaboti koronaviruso plitimą.

Mokslininkų skaičiavimais, išmestas CO2 kiekis šiemet bus 4–7 proc. mažesnis negu 2019 metais ir galiausiai priklausys nuo to, kaip ilgai bus taikomi apribojimai.

Pavyzdžiui, jeigu griežčiausi apribojimai galios visus metus, šis kiekis sumažės 7 proc., o jeigu tokios priemonės bus atšauktos artimiausiu metu – nuosmukis sudarys 4 procentus.

Panašius tyrimus jau atliko nemažai kitų mokslininkų, kurie, be kita ko, nustatė, jog dėl apribojimų, kurių buvo imtasi dėl koronaviruso pandemijos ir dėl kurių gerokai sumažėjo transporto eismas, o daugelis pramonės įmonių sustabdė darbą, pagerėjo aplinkos oro kokybė.

Pavyzdžiui, Energijos ir švaraus oro tyrimų centras (CREA) balandžio pabaigoje pranešė, jog, dėl nustatytų apribojimų pagerėjus oro kokybei, Europoje sumažėjo mirtingumas nuo oro užterštumo sukeliamų ligų.

Centro skaičiavimais, sumažėjus į atmosferą išmetamų kenksmingų teršalų kiekiui, Europos šalyse balandį pavyko išvengti maždaug 11 tūkst. mirčių dėl ligų, susijusių su prasta oro kokybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius