Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugandos prezidentas pasirašė prieš gėjus nukreiptą įstatymą, jį pasmerkė J.Bidenas

Ugandos prezidentas Yoweri Museveni pirmadienį pasirašė prieštaringai vertinamą, prieš homoseksualius asmenis nukreiptą įstatymą, kuriuo nustatomos drakoniškos priemonės prieš homoseksualumą, apibūdinamos kaip vienos griežčiausių pasaulyje, pranešė jo biuras ir šalies parlamentas.
Yoweri Museveni
Yoweri Museveni / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Y.Museveni „pritarė 2023-ajam įstatymo projektui dėl kovos su homoseksualumu. Dabar jis tampa 2023-uoju įstatymu prieš homoseksualumą“, sakoma pareiškime, paskelbtame oficialioje prezidentūros socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

Ugandos parlamentas „Twitter“ pranešė, kad Y.Museveni patvirtino naują teisės akto projektą, kuriam anksčiau šį mėnesį pritarė įstatymų leidėjai.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pasmerkė naująjį Ugandos įstatymą kaip šiurkštų žmogaus teisių pažeidimą ir pagrasino sumažinti pagalbą bei investicijas į šią Rytų Afrikos šalį.

Jis paragino nedelsiant panaikinti naujas griežtas priemones.

„Ugandos prieš homoseksualumą nukreipto įstatymo priėmimas yra tragiškas visuotinių žmogaus teisių pažeidimas, – sakė J.Bidenas pareiškime, prisijungdamas prie įstatymą smerkiančių šalių. – Niekas neturėtų gyventi nuolat bijodamas dėl savo gyvybės, patirti smurtą ir diskriminaciją. Tai neteisinga.“

J.Bidenas teigė, kad paprašė savo Nacionalinio saugumo tarybos įvertinti, ką šis įstatymas reiškia visiems JAV bendradarbiavimo su Uganda aspektams, įskaitant paslaugas, kuriomis teikiama pagalba sergantiesiems AIDS, ir kitą pagalbą bei investicijas.

Anot jo, administracija taip pat svarstys galimybę įvesti sankcijas Ugandai ir apriboti galimybę atvykti į JAV asmenims, kurie šioje šalyje pažeidinėja žmogaus teises ar vykdo korupciją.

Ugandos prezidentas paragino parlamento narius pataisyti įstatymo projektą, tačiau dauguma griežtų nuostatų, kurios sukėlė pasipiktinimą Vakaruose, buvo paliktos.

Iš dalies pakeistoje redakcijoje patikslinta, kad savęs įvardijimas kaip homoseksualaus asmens nebus laikomas nusikaltimu, tačiau, kaip rašoma, dalyvavimas homoseksualiuose veiksmuose bus nusikaltimas, už kurį bus baudžiama laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Nors Y.Museveni patarė įstatymų leidėjams išbraukti nuostatą, pagal kurią „homoseksualumas sunkinančiomis aplinkybėmis“ laikomas mirtinu nusikaltimu, įstatymų leidėjai šį žingsnį atmetė, o tai reiškia, kad recidyvistai gali būti nuteisti mirties bausme.

Uganda jau daug metų netaiko mirties bausmės.

Be JAV, įstatymo projektą buvo pasmerkusi Europos Sąjunga ir tarptautinės žmogaus teisių grupės, tačiau Ugandoje jis sulaukė didelio visuomenės palaikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius