Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 15 /23:40

V.Zelenskis: „Turime pereiti nuo derybų ir raginimų prie naujų griežtų sankcijų Rusijai“

Rusijos karių okupuotoje Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje katastrofos pavojus „kasdien didėja“, pareiškė miesto meras. Tuo metu skelbiama, kad dauguma rusų okupantų karinių vadų jau paliko Chersoną.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Dauguma rusų okupantų karinių vadų jau paliko Chersoną. Apie tai pranešė Chersono srities tarybos pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurijus Sobolevskis
  • Rusijos karių okupuotoje Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje katastrofos pavojus „kasdien didėja“, pareiškė miesto, kuriame įsikūręs šis objektas, meras
  • Ukraina pareiškė, kad Rusijos kariai, kurie per savo puolimą pietinėje Chersono srityje persikėlė per Dniepro upę, susiduria su vis didesniais sunkumais, nes buvo sugadinti strateginę reikšmę turintys tiltai
  • Buvęs Kupjansko miesto meras Volodymyras Demčenka perbėgo į Rusijos okupantų pusę ir, kaip pranešama, yra įtariamas kolaboravimu, skelbia Ukrainos generalinė prokuratūra

Svarbiausias sekmadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Apšaudomas Charkivas

23:39

Charkivo meras Ihoris Terechovas savo telegramo kanale informavo, kad Rusijos pajėgos apšaudo miestą. Gyventojai raginami likti slėptuvėse.

Donecko srityje sunaikinti dar trys Rusijos amunicijos sandėliai

23:38

Odesos srities karinės administracijos atstovas spaudai Serhijus Bratčiukas nurodė, kad Ukrainos pajėgos Donecko srityje sunaikino dar tris amunicijos sandėlius. 

V.Zelenskis: „Turime pereiti nuo derybų ir raginimų prie naujų griežtų sankcijų Rusijai“

23:05

Pirmadienį vakariniame kreipimesi Ukrainos prezidentas V.Zelenskis paragino tarptautinę bendruomenę įvesti naujas sankcijas Rusijos branduolinei pramonei dėl ginklų Zaporižios AE teritorijoje. Jis paragino Rusiją palikti Ukrainos branduolinę jėgainę „be jokių sąlygų“.

„Bet koks radioaktyvus incidentas Zaporižios AE gali paveikti ES šalis, Turkiją, Gruziją ir net atokesniuose regionuose esančias šalis. Viskas priklauso nuo vėjo krypties ir stiprumo. Jei dėl Rusijos veiksmų įvyktų katastrofa, jos pasekmės taip pat galėtų paliesti tuos, kurie laikė burnas užčiauptas. Šis klausimas jau iškeltas aukščiausiu tarptautiniu lygmeniu – JT ir TATENA“, – sakė jis.

Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis
Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis

„Turime pereiti nuo derybų ir raginimų prie naujų griežtų sankcijų Rusijai, „Rosatom“ ir visai branduolinei pramonei kaip teroristinei valstybei. Visos Rusijos pajėgos turi nedelsiant pasitraukti iš stoties ir gretimų teritorijų – be jokių išlygų“, – sakė jis.

Dar 5 Ukrainoje kovojusiems užsieniečiams separatistai pareiškė kaltinimus

20:37

Pirmadienį penkiems su Ukrainos pajėgomis kovojusiems suimtiems užsieniečiams buvo pateikti kaltinimai, esą jie – samdiniai. Trims iš jų gresia mirties bausmė, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Bylą išnagrinėjo Rusijos remiamų separatistų „teismas“ Rytų Ukrainos Donecko mieste.

JK piliečiui Johnui Hardingui, kroatui Vjekoslavui Prebegui ir Švedijos piliečiui Mathiasui Gustafssonui, kurie buvo suimti Mariupolio uostamiestyje ir jo apylinkėse, gresia mirties bausmė, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

JT paneigė Rusijos kaltinimus, esą organizacija blokavo TATENA vizitą į Zaporižios AE

20:34

JT paneigė Rusijos kaltinimus, esą organizacija blokavo arba atšaukė TATENA vizitą į Zaporižios AE. 

JT generalinio sekretoriaus atstovas spaudai Stéphane'as Dujarricas savo pareiškime teigia:

„Noriu paaiškinti keletą dalykų. Pirma, TATENA yra specializuota agentūra, kuri, spręsdama, kaip įgyvendinti savo konkrečius įgaliojimus, veikia visiškai nepriklausomai. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

Antra, JT sekretoriatas neturi teisės blokuoti ar atšaukti TATENA veiklos. 

Trečia, palaikydamas glaudžius ryšius su TATENA, JT Sekretoriatas įvertino, kad Ukrainoje yra pakankamai logistikos ir saugumo pajėgumų, kad galėtų paremti bet kokią TATENA misiją į Zaporižios atominę elektrinę iš Kyjivo, jei tam pritartų ir Rusija, ir Ukraina.“

Ukrainoje išminuota 180 tūkst. sprogmenų

19:33

Kyjivas teigia, kad šalies išminavimo pajėgos nuo Rusijos invazijos pradžios aptiko ir nukenksmino daugiau kaip 180 tūkst. sprogmenų.

Vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevhenijus Jeninas pirmadienį per Ukrainos televiziją sakė, kad „penktadalis Ukrainos teritorijos buvo užteršta sviediniais, minomis ir aviacinėmis bombomis, kurios nesprogo“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kostiantynivka po apšaudymo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kostiantynivka po apšaudymo

Anot jo, kiekvieną savaitę ištiriama apie 500 hektarų.

„Kyjivo regione kasdien vis dar nukenksminama po 1 000 sprogstamųjų objektų“, – kalbėjo jis.

Rusijos kariai užiminėja administracinius pastatus Enerhodare

19:30

Rusijos kariškiai pirmadienį užėmė pagrindinius administracinius pastatus Enerhodaro mieste, telegram kanale pranešė Enerhodaro meras Dmytro Orlovas.

Trisdešimt trys darbuotojai atsisakė bendradarbiauti su Rusijos kariuomene ir rytoj neis į darbą, nurodė jis. 

„Okupantai toliau užgrobia objektus ir įmones Enerhodare, nustato savo taisykles ir daro spaudimą darbuotojams“, – rašė D.Orlovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai okupuotame Chersone
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai okupuotame Chersone

 

Vokietijos kancleris abejoja idėja uždrausti rusams atvykti į ES

19:28

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, pirmadienį Osle susitikęs su Šiaurės šalių vadovais, suabejojo viešoje erdvėje pasklidusia idėja drausti į ES šalis atvykti Rusijos turistams.

„Mums svarbu, kad suprantame, jog daug žmonių bėga iš Rusijos, nes nesutinka su Rusijos režimu“, – sakė jis.

„Visi sprendimai, kuriuos priimame, neturėtų apsunkinti išvykimo iš šalies, išsivadavimo nuo vadovybės ir diktatūros Rusijoje“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas

Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin, kuri taip pat dalyvavo susitikime, paragino uždrausti rusų turistams atvykti į ES, kad ir jie sumokėtų baudą už Rusijos invaziją į Ukrainą.

Taip pat skaitykite: Europoje garsėja raginimai uždrausti rusams atvykti: kiek tai realu?

Rusija į Zaporižią žada įsileisti TATENA ekspertus

18:12

Rusija teigia, kad padarys „viską, kas būtina“, kad Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) specialistai galėtų apsilankyti Zaporižios atominėje elektrinėje Pietų Ukrainoje. Taip pirmadienį kalbėjo Rusijos URM atstovė spaudai Marija Zacharova.

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

 

V.Putinas siekia paskatinti mūšio lauke išbandytų rusiškų ginklų eksportą

17:39

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį užsienio sąjungininkams reklamavo rusiškus ginklus, teigdamas, kad dauguma jų yra išbandyti mūšio lauke.

„Esame pasirengę pasiūlyti sąjungininkams ir partneriams moderniausias ginklų rūšis – nuo šaulių ginklų iki šarvuočių ir artilerijos, kovinių lėktuvų ir bepiločių orlaivių“, – sakė V.Putinas, atidarydamas karinį forumą netoli Maskvos.

Prezidento teigimu, kariškiai profesionalai rusiškus ginklus vertina dėl jų „patikimumo, kokybės ir, svarbiausia, didelio veiksmingumo“.

„Beveik visi jie ne kartą buvo naudojami per tikras kovines operacijas“, – pridūrė V.Putinas.

Jis taip pat gyrė „daugybę“ Maskvos sąjungininkių, nors nuo karinės intervencijos kaimyninėje Ukrainoje pradžios Rusija tampa vis labiau izoliuota.

Vašingtonas ir Briuselis yra paskelbę Maskvai virtinę skaudžių sankcijų, verčiančių Kremlių ieškoti naujų rinkų ir stiprinti ryšius su Afrikos ir Azijos valstybėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Labai vertiname tai, kad mūsų šalis turi daugybę sąjungininkų, partnerių ir bendraminčių įvairiuose žemynuose. Tai valstybės, nenusilenkiančios vadinamajam hegemonui“, – sakė V.Putinas.

Anot jo, Rusija „puoselėja istoriškai stiprius, draugiškus, išties pasitikėjimu grįstus ryšius“ su Lotynų Amerikos, Azijos ir Afrikos šalimis.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) duomenimis, Rusija yra antroji pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje po Jungtinių Valstijų, tačiau pastaraisiais metais jos eksporto rodikliai nuolat mažėjo.

Tačiau valstybinio gynybos konglomerato „Rostech“ vadovas Sergejus Čemezovas pirmadienį pareiškė, kad kariniai veiksmai Ukrainoje neturėjo įtakos ginklų eksporto apimčiai.

„Šiais metais jau pasirašėme sutarčių su užsienio užsakovais už daugiau kaip 1 trln. rublių (15,9 mlrd. eurų). Šis skaičius viršija kai kuriuos metinius pastarojo dešimtmečio rodiklius“, – forumo dalyviams sakė rusų naujienų agentūrų cituotas S.Čemezovas.

Rytų Ukrainoje per Rusijos smūgius žuvo mažiausiai trys civiliai gyventojai

16:44

 Ukrainoje per naujausius Rusijos artilerijos smūgius žuvo mažiausiai trys civiliai gyventojai, dar beveik 20 buvo sužeisti, pirmadienį pranešė vietos valdžia.

Pastaruoju metu smarkiai apšaudoma rytinė Donecko sritis – viena iš dviejų provincijų, sudarančių užpultos šalies pramoninį centrą Donbasą, kur Maskva tęsia savo pagrindinį puolimą.

Pasak regiono pareigūnų, per pastarąją parą daugelio Donecko srities miestų ir kaimų bombardavimas pareikalavo mažiausiai trijų gyvybių. Per apšaudymą taip pat nukentėjo mažiausiai 13 žmonių, o dešimtis gyvenamųjų pastatų ir civilinės infrastruktūros objektų buvo apgadinti.

Antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive per naujausią Rusijos apšaudymą anksti pirmadienį buvo sužeisti penki civiliai gyventojai, pranešė meras Ihoris Terechovas.

Rusijos kariai raketomis ir artilerija smogė dar keliems Ukrainos regionams.

Ukrainos kariuomenė savo ruožtu pareiškė, kad per pastarąją savaitę sunaikino kelioliką Maskvos pajėgų sandėlių su šaudmenimis ir karine įranga.

Daugiau nei 100 rusų samdinių tikriausiai buvo likviduoti Popasnoje

16:43

Daugiau nei 100 rusų samdinių tikriausiai buvo likviduoti per Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ataką prieš Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ būstinę laikinai okupuotoje Popasnoje.

Apie tai pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

„Luhansko sritis yra gynyboje. Kitas įrodymas buvo rusai Popasnoje su „Wagner" narių mirtimi. Kol kas detalių neatskleisime. Bet jei paaiškės, kad galiausiai daugiau nei 100 „Wagner“ narių žuvo, tai mums nebebus naujiena“, – teigė jis.

S.Haidajus patarė palaukti oficialaus pranešimo iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo, tačiau pažymėjo, kad „Wagner“ kuratorius Jevgenijus Prigožinas greičiausiai niekaip nenukentėjo, tačiau tarp žuvusiųjų, anot jo, yra jo pavaduotojai.

Taip pat skaitykite ČIA.

Ukrainos jūrų pėstininkai parodė, kaip naikina Rusijos karių pozicijas

15:45

Rusijos kariuomenė vėl skaičiuoja savo nuostolius Chersono regione. Šį kartą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jūrų pėstininkai smogė okupantų personalui ir įrangai. Apie tai feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudos tarnyba.

Pažymima, kad Chersono kryptimi, žvalgybos metu Ukrainos kariuomenės atsakomybės zonoje, jūrų pėstininkai padarė žalą rusų kariams ir įrangai. Šiuo metu jūrų pėstininkų žvalgybos padaliniai renka informaciją apie galimus rusų okupantų nuostolius.

 

Rusijos kariai iš Melitopolio išveža savo šeimas

15:44

Rusijos kariai iš Melitopolio išveža savo šeimas, praneša BBC Rusijos tarnyba.

„Po to, kai partizanai ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos dar savaitę aktyviai dirbo, Rusijos kariai iš miesto išveža savo šeimas“, – sakė miesto meras Ivanas Fiodorovas.

Tai paskelbta po to, kai sekmadienį Chersono valdžia pranešė, kad kai kurie rusų vadai paliko miestą.

Ukrainos Aukščiausioji Rada pritarė karo padėties Ukrainoje pratęsimui 90 dienų

15:07

Ukrainos Aukščiausioji Rada pritarė karo padėties Ukrainoje pratęsimui 90 dienų laikotarpiui iki lapkričio 21 d.

Parlamentas taip pat pritarė dekretui dėl mobilizacijos pratęsimo.

Įstatymų projektai dėl Prezidento dekreto „Dėl karo padėties Ukrainoje pratęsimo“ ir dėl dekreto „Dėl bendrosios mobilizacijos laikotarpio pratęsimo“ Ukrainos prezidentas pateikė parlamentui rugpjūčio 12 d.

Rusijos valdžia vilioja piliečius dirbti Ukrainoje

14:17

Rusijos Federacijos vadovybė ir toliau agituoja Rusijos valstybės tarnautojus dirbti laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose.

Tai teigiama Ukrainos gynybos ministerijos Pagrindinės žvalgybos valdybos „Telegram“ kanalo žinutėje.

„Belgorodo administracijos sprendimu miesto rotušės darbuotojams, vadovams ir savivaldybės įstaigų darbuotojams už galimą darbą vadinamosiose Donecko liaudies respublikoje ir Luhansko liaudies respublikoje žadama mokėti dvigubą atlyginimą rubliais“, – rašoma pranešime.

Rusai sugrąžina mariupoliečius namo

13:20

Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka sakė, kad Rusija pradėjo grąžinti mariupoliečius namo: rugpjūčio 13 dieną traukiniu iš Pskovo buvo išsiųsta 60 žmonių.

„Pirmasis grįžimo iš Rusijos faktas. Iš Rusijos Pskovo, kur mariupoliečiai tapo problema vietos valdžiai, jie grąžinami namo.

Šeštadienį 60 Mariupolio gyventojų buvo „savanoriškai“ pakrauti į dvi priekabas ir išsiųsti į Rostovą prie Dono, kur juos pasitiks vadinamoji Donecko liaudies respublikos valdžia ir parveš namo“, – sakė mero patarėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis

Jis patikslino, kad dauguma šių žmonių mieste neturi išlikusių būstų ir bus priversti gyventi gatvėje arba „įsibrauti į kitų Mariupolio gyventojų butus“.

„Nuostabus tikras Rusijos “susirūpinimo„ ir jos pajėgumo pavyzdys. Šiuolaikinė Rusija net nepajėgi organizuoti deportacijos, kad ir kaip ciniškai skambėtų tiesa“, – teigė P.Andriuščenka.

Rusai apšaudė Charkivą

13:16

Rusų okupantai smogė Charkivo Saltivkos rajonui, 5 žmonės buvo sužeisti, 2 būklė sunki, 1 žmogui pagalba suteikta vietoje, pranešė Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas.

„Apšaudymas Saltivkos rajone. Du sužeisti. Vėl prie viešojo transporto stotelės“, – rašė jis. 

Jis taip pat pranešė, kad tame pačiame Saltivkos rajone buvo apšaudytas devynių aukštų pastatas. Dega garažų kooperatyvas.

Vėliau meras pranešė apie trečią išpuolį – dėl apšaudymo buvo apgadinti automobiliai, išdaužtas namo stiklas, apgadinta vaikų žaidimų aikštelė. Pirminiais duomenimis, aukų nebuvo.

„Enerhoatom“: Zaporižios AE sugadintas skirstomasis įrenginys, yra radiacinės saugos pažeidimo rizika

12:12

Nuo rugpjūčio 15 d. ryto Zaporižios atominė elektrinė veikia su radiacinės ir priešgaisrinės saugos normų pažeidimo rizika, pranešė Ukrainos atominių elektrinių operatorė „Enerhoatom“.

Dėl Rusijos pajėgų apšaudymo smarkiai nukentėjo azoto ir deguonies gamykla, kombinuotas pagalbinis pastatas, komunalinių nuotekų siurblinė ir 750 kV atvira skirstykla, praneša „Unian“.

„Scanpix“/AP nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

Bendrovė „Enerhoatom“ pabrėžė, kad nuolatinis Zaporižios AE apšaudymas kelia rimtą pavojų saugiam elektrinės eksploatavimui. Viename iš energijos blokų suveikė avarinė apsauga - vienas iš trijų veikiančių blokų dabar neveikia.

Be to, pranešama, kad Rusijos pajėgos apšaudė gaisrinę, esančią už elektrinės ribų. Ji skirtas apsaugoti gamyklą nuo gaisrų ir užgesinti juos avarijos atveju.

„Enerhoatom“ pažymėjo, kad išlieka vandenilio nuotėkio ir radioaktyviųjų medžiagų pasklidimo rizika. Be to, yra didelis gaisrų pavojus.

 

Rusija bando žengti į priekį rytinėje Donecko dalyje

11:11

Ukrainos pajėgos pranešė apie intensyvų Rusijos apšaudymą ir bandymus įsiveržti į kelis rytinio Donecko regiono miestus, tapusius pagrindiniu beveik pusmetį trunkančio karo židiniu, tačiau teigė, kad daugelį atakų atrėmė.

Sekmadienį Ukrainos karinė vadovybė pranešė, kad Rusijos kariai toliau nesėkmingai atakavo ukrainiečių pozicijas netoli Avdijivkos, kuri nuo 2014 m. tapo vienu iš Ukrainos pajėgų forpostų prie Donecko.

Ukrainos karinė vadovybė nurodė, kad „įnirtingos kovos“ tęsėsi Piskuose – rytiniame kaime, kurį Rusija anksčiau tą pačią dieną teigė visiškai kontroliuojanti.

„Okupantai bando pralaužti mūsų karių gynybą Oleksandropolio, Krasnohorivkos, Avdijivkos, Marijinkos ir Piskų kryptimis, – pranešė Ukrainos generalinis štabas. – Įnirtingos kovos tęsiasi.“

Ukrainos karinis ekspertas Olehas Ždanovas sakė, kad padėtis ypač sudėtinga Avdijivkoje ir netoliese esančiuose miesteliuose ir kaimuose, pavyzdžiui, Piskuose.

„Turime nepakankamai artilerijos pajėgų, o mūsų pajėgos prašo didesnės paramos, kad galėtų apginti Piskus, – sakė jis internete paskelbtame vaizdo įraše. – Tačiau miestą iš esmės kontroliuoja Ukraina“.
 

Dar šeši laivai gavo leidimą plaukti humanitariniu jūrų koridoriumi

10:17

Dar šeši laivai gavo leidimą plaukti humanitariniu jūrų koridoriumi Juodojoje jūroje, teigiama JT remiamo Jungtinio koordinavimo centro (JKK) išplatintame pranešime.

Pranešama, kad du iš šių laivų, MV „Kafkam Etler“ ir MV „Zelek Star,“ jau praėjo patikrinimą Marmuro jūroje ir gali plaukti į Čornomorską (Odesa) pakrauti krovinio.

Likusių keturių laivų – MV „Great Arsenal“, MV „Zumrut Ana“, MV „Ocean S“, MV „Kubroslij“ – patikrinimas numatytas antradienį. Jei patikrinimas bus sėkmingas, laivai galės plaukti į Čornomorską, praneša Ukrainos žiniasklaida.

Šie laivai yra dalis susitarimo, kurį liepos mėn. tarpininkaujant JT ir Turkijai su Kyjivu ir Maskva buvo sudarytas siekiant atblokuoti grūdų tiekimą Juodąja jūra.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:43

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per praėjusią parą Rusijos kariuomenė neteko dar 12 tankų. 

Nuo vasario 24 iki rugpjūčio 15 dienos rusų kariuomenė iš viso prarado apie 47 800 karių ir 1 876 tankus. 

Ukrainos kariuomenei taip pat pavyko sunaikinti 4141 šarvuotą kovos mašiną, 233 lėktuvus, 195 sraigtasparnius. 

Didžiausius nuostolius Rusijos kariuomenė per praėjusią parą patyrė Donecko kryptimi.

Rusai apšaudė Mykolajivą: sugriuvo dalis mokyklos pastato

09:39

Rugpjūčio 15-osios naktį rusai iš savo teritorijos apšaudė Charkivo ir Sumų sritis, Mykolajive apgadino mokymo įstaigą ir viešbutį, o Donecko srityje apšaudė Kostiantynivką, Slovjanską ir Avdijivką.

Mykolajivą naktį apšaudė Rusijos kariuomenė, dėl ko buvo apgadinta mokymo įstaiga. Kaip pranešama, dėl apšaudymo aukų nebuvo. Išsami informacija apie apšaudymo pasekmes tikslinama.

Mykolajivo meras Oleksandras Sienkovyčius pranešė, kad Rusijos teroristai apgadino dar vieną švietimo įstaigą: sugriuvo dalis pastato. Miesto pakraštyje esantis viešbutis taip pat buvo apgadintas dėl apšaudymo apie 2.40 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Britų žvalgyba: Rusija pažengė į priekį planuodama referendumą dėl vadinamosios Donecko liaudies respublikos prijungimo

09:21

Rusija yra pažengusi į priekį planuojant referendumą dėl vadinamosios Donecko liaudies respublikos prijungimo, nors neaišku, ar dėl balsavimo jau priimtas galutinis sprendimas. Taip teigiama Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos pranešime.

„2022 m. rugpjūčio 11 d. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ vadovas Denisas Pušilinas pareiškė, jog referendumo dėl jos įtraukimo į Rusiją data bus paskelbta po „visiško išsivadavimo“.

Anksčiau, 2022 m. birželį, žurnalistai paskelbė įrodymų apie vadinamosios Donecko liaudies respublikos plano surengti tokį referendumą ir užsitikrinti bent 70% balsų už prisijungimą prie Rusijos“, – sakoma ataskaitoje.

„Kariuomenės nesugebėjimą iki šiol visiškai užimti Donecko sritį Kremlius greičiausiai vertins kaip nesėkmę siekiant maksimalių tikslų Ukrainoje“, – pabrėžiama pranešime.

JAV Karo studijų institutas įvardijo kryptis, kuriose vykdomi aktyviausi koviniai veiksmai

09:08

Karo studijų institutas (ISW) įvardijo kryptis, kuriose vykdomi aktyviausi koviniai veiksmai, taip pat tas, kurios rusams yra prioritetinės kare prieš Ukrainą.

Rusijos kariuomenė ir Ukrainos gynėjai vykdo aktyvius kovinius veiksmus šiomis kryptimis: Charkivo mieste ir Charkivo srities šiaurės rytinėje dalyje palei Iziumo ir Slovjansko liniją; Siversko ir Lysyčansko rajone; Bachmute; Avdijivskos ir Donecko miesto rajone; Pietų Ukrainoje.

Pasak instituto, tai rodo, kad Maskva telkia savo kariuomenę aplink Bachmutą ir, galbūt, į Siverską, bandydama panaudoti vadinamosios Donecko liaudies respublikos pajėgų aktyvumą teritorijose, kurių joms nepavyko užimti nuo 2014 m. 

Didelės pajėgos Iziumo ir Slovjansko apylinkėse rodo, kad ši sritis nėra Rusijos dėmesio centre ir gali būti pažeidžiama.

Pajėgų telkimas Chersono regione ir aplink jį gali sukelti didelių sunkumų Rusijos vadovybei, ypač jei Ukrainos pajėgos tęs ten kontrpuolimą.

V.Zelenskis: Rusijos kariai Zaporižios atominėje elektrinėje taps taikiniais

08:19

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jo pajėgos taikysis į Rusijos karius, kurie šaudys į didžiausią Europos atominę elektrinę arba iš jos, perspėdamas, kad Kremlius gali melagingai pareikšti, jog Kyjivas tiesiogiai smogė šiam svarbiam objektui.

V.Zelenskis sakė, kad bet kuris asmuo, davęs įsakymą atakuoti objektą ar netoliese esančius miestus ir miestelius, turėtų būti teisiamas tarptautiniame teisme, nes susirūpinimas dėl branduolinio objekto saugumo išlieka didelis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios atominės elektrinės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios atominės elektrinės

„Kiekvienas Rusijos karys, kuris šaudo į elektrinę arba šaudo naudodamasis elektrine kaip priedanga, turi suprasti, kad jis tampa ypatingu taikiniu mūsų žvalgybos agentams, mūsų specialiosioms tarnyboms, mūsų kariuomenei“, – sakė V.Zelenskis vaizdo kreipimesi.

Jis paragino imtis naujų sankcijų prieš Rusiją, kurios „būtinai užblokuotų Rusijos branduolinę pramonę“, ir teigė, kad „absoliučiai visi teroristinės valstybės pareigūnai, taip pat tie, kurie jiems padeda šioje šantažo operacijoje su atomine elektrine, turi būti teisiami tarptautiniame teisme“.

Rusija bendradarbiaus su Talibanu, kai tai „atitiks Maskvos interesus“

08:16

Rusijos ambasadorius Kabule pareiškė, kad bendradarbiauti su Talibanu būtina, kai tai atitinka Maskvos interesus.

„Talibanas, kad ir kaip su juo elgtumeisi, yra realybė, kurios neįmanoma išvengti. Todėl turime su jais dirbti ten, kur tai atitinka mūsų interesus ir kur to reikia sprendžiant Rusijai kylančius uždavinius“, - sakė Dmitrijus Žirnovas interviu agentūrai "RIA Novosti".

Maskvoje turėjo prasidėti Talibano vyriausybės atsiųstos Afganistano pramonės ir prekybos ministerijos delegacijos ir Rusijos partnerių derybos, pridūrė D.Žirnovas.

Kabulas taip pat planavo aptarti naftos, grūdų, saulėgrąžų aliejaus tiekimą.

V.Putinas teigia, kad Rusija ir Šiaurės Korėja plės santykius

08:13

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija ir Šiaurės Korėja plės dvišalius santykius, pirmadienį pranešė Pchenjano valstybinė naujienų agentūra KCNA. V.Putinas Šiaurės Korėjos vadovui Kim Jong Unui pasakė, kad abi šalys „bendromis pastangomis plės visapusiškus ir konstruktyvius dvišalius santykius“.

Laiške Kim Jong Unui Šiaurės Korėjos išlaisvinimo dienos proga V.Putinas sakė, kad glaudesni ryšiai atitiktų abiejų šalių interesus ir padėtų stiprinti Korėjos pusiasalio ir Šiaurės Rytų Azijos regiono saugumą ir stabilumą, nurodė KCNA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas, Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas, Kim Jong Unas

Pranešama, kad Kim Jong Unas taip pat nusiuntė V.Putinui laišką, kuriame teigė, kad Rusijos ir Šiaurės Korėjos draugystė užsimezgė per Antrąjį pasaulinį karą, kai buvo pasiekta pergalė prieš Japoniją. Nuo to laiko jų „strateginis ir taktinis bendradarbiavimas, parama ir solidarumas“ pasiekė naują lygį, nes jos bendrai stengiasi sužlugdyti priešiškų karinių pajėgų grasinimus ir provokacijas, laiške teigė Šiaurės Korėjos vadovas, kaip pranešė „Reuters“.

Kim Jong Unas prognozavo, kad Rusijos ir Šiaurės Korėjos bendradarbiavimas augs remiantis 2019 m. pasirašytu susitarimu, kai jis susitiko su V.Putinu.

Šiaurės Korėja liepą pripažino dvi Rusijos okupuotas „liaudies respublikas“ Rytų Ukrainoje nepriklausomomis valstybėmis, o pareigūnai iškėlė perspektyvą, kad į tas teritorijas bus siunčiami Šiaurės Korėjos darbuotojai, kurie padės statybose ir dirbs kitus darbus.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius