Sportas gyvai

Ukraina ir Rumunija skatins grūdų eksportą per Rumunijos teritoriją

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis, penktadienį viešėdamas Bukarešte, pareiškė, kad Kyjivas siekia palengvinti prekių vežimą į Rumuniją.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Po to, kai Maskva praėjusį mėnesį nutraukė sandorį dėl saugaus laivų plaukimo Juodąja jūra, Rumunija tapo pagrindiniu grūdų eksporto iš Ukrainos tranzito punktu.

D. Šmyhalis pasidžiaugė svarbiomis ir konstruktyviomis derybomis su savo kolega Marceliu Ciolacu (Marčeliu Čolaku) ir sakė, kad šalys pasirašė sandorį, kuriuo užtikrinamas patikimas ukrainietiškų prekių tranzitas.

Ukrainos uostai Dunojaus upėje tapo pagrindiniu Rusijos pajėgų taikiniu po to, kai Maskva praėjusį mėnesį pasitraukė iš eksporto sandorio.

D. Šmyhalis teigė, kad abi šalys susitarė atstatyti ir pagerinti sugriautą upės infrastruktūrą, kuria dabar naudojasi krovininiai laivai, gabenantys grūdus į Rumuniją.

„Planuojame atidaryti naujus kelių, geležinkelių, jūrų ir upių transporto kontrolės punktus palei mūsų bendrą sieną“, – sakė Ukrainos ministras pirmininkas.

Tuo tarpu M. Ciolacu teigė, kad Rumunija nori padidinti ukrainietiškų grūdų, vežamų tranzitu per jo šalį, kiekį.

„Užsibrėžėme ambicingą tikslą – padvigubinti Ukrainos grūdų tranzitą nuo dabartinių 2 mln. tonų per mėnesį iki 4 mln. tonų“, – sakė jis.

Šį mėnesį Ukraina paskelbė, kad, nepaisydama Rusijos blokados, atidarė naujus laivybos maršrutus – ketvirtadienį į Stambulą atplaukė pirmasis šiuo maršrutu plaukiojantis civilinis krovininis laivas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius