Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ukraina: Juodosios jūros koridoriumi eksportuota 13 mln. tonų produkcijos

Nuo rugpjūčio, kai buvo sukurtas saugomas jūrų koridorius, siekiant atremti Rusijos grėsmes, Ukraina maždaug 400 laivų eksportavo apie 13 mln. tonų prekių, šeštadienį pranešė ukrainiečių vyriausybės ministras.
Yulii Zozulia/SIPA / Yulii Zozulia/SIPA
Yulii Zozulia/SIPA / Yulii Zozulia/SIPA

Nors 2023 metais Ukraina pasiekė nedaug karinių laimėjimų sausumoje, Juodojoje jūroje ji nustūmė daug didesnį Rusijos karinį laivyną nuo savo pakrančių ir atnaujino grūdų eksportą.

Infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas sakė esąs dėkingas Ukrainos tarptautiniams partneriams „už tai, kad jie užtikrino koridoriaus veikimą karinės agresijos sąlygomis“.

Koridorius, kuriuo Ukrainos uostai sujungiami su Bosforo sąsiauriu, buvo sukurtas rugpjūtį, praėjus kelioms savaitėms po to, kai Maskva atsisakė pasirašyti dėl naujo susitarimo, pagal kurį būtų leista eksportuoti grūdus per ginčijamą Juodąją jūrą.

Pagal dabar jau nebegaliojantį susitarimą Ukraina per metus galėjo eksportuoti beveik 33 mln. tonų grūdų ir kitų maisto produktų.

Šis jūros maršrutas šiuo metu yra ypač svarbus, nes pastaraisiais mėnesiais Lenkijos vilkikų vežėjai, nepatenkinti Ukrainos konkurencija, buvo užblokavę keletą sausumos sienos kirtimo punktų.

Rusija grasino atakuoti laivus, atplaukiančius į Ukrainos uostus ir išplaukiančius iš jų, taip pat atakavo uostus ir grūdų saugyklas.

Šią savaitę su Panamos vėliava plaukiojęs į Ukrainos uostą plaukiojantis grūdų vežėjas užplaukė ant minos, du jūreiviai buvo sužeisti.

Šeštadienį prezidentas Volodymyras Zelenskis pasidžiaugė savo šalies sėkme jūroje ir teigė, kad jo pajėgos šiais metais „atkovojo jūrą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius