Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 11 05 /23:00

Bachmuto kryptimi Rusijos kariai keičia taktiką

Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Svarbiausios naujienos

  • ​​​Rusija teigia, kad Ukraina raketomis apšaudė laivų statyklą aneksuotame Kryme
  • Ukraina slapta gavo amerikietišką šturmo mašiną M1150 ABV, sukurtą tanko „Abrams“ pagrindu.
  • Rusija išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią nešti branduolines galvutes
  • Ukrainos kariai ruošiasi plataus masto žiemos dronų puolimui įvairiuose Rusijos Federacijos regionuose. Tai pareiškė brigados generolas Sergejus Baranovas, praneša leidinys „The Independent“ .

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Bachmuto kryptimi Rusijos kariai keičia taktiką

23:00

Bachmuto kryptimi Rusijos kariai keičia savo kovos taktiką. Apie tai informacinio teletilto eteryje kalbėjo bepiločių orlaivių sistemų kuopos „Achilas“ vadas Jurijus Fedorenka.

„Kovos yra sunkios ir tęsiasi visą parą. Priešas, siekdamas sėkmės, stengiasi keisti kovos taktiką. Tačiau iniciatyva ir toliau lieka visiškai gynybos pajėgų pusėje“, – sakė jis.

„Kai kuriuose ruožuose jie bando šturmuoti daugiausia su mobilizuotais arba privačios karinės bendrovės, tokios kaip „Sturm Z“, atstovais, kai kuriuose – su profesionaliai parengtais kontraktiniais kariais. Kai kur šturmas vykdomas tik gyvosios jėgos pagalba, remiant artilerijai, kai kur – su šarvuočių, lengvai šarvuotos technikos pagalba“, – pažymėjo jis.

Be to, kaip sakė kariškis, priešas gana intensyviai bando naudoti bepiločius orlaivius tiek civiliniais, tiek kariniais tikslais, o kai kuriose vietovėse šių ginklų gausa yra didelė.

„Tačiau gynybos pajėgos, suprasdamos, kaip veikia priešas, tinkamai ir veiksmingai reaguoja į šiuos iššūkius, o mūsų tarptautinių partnerių ir ukrainiečių tautos dėka turime priemonių, kurios padeda identifikuoti priešo bepiločius orlaivius ir atitinkamai juos numušti“, – pabrėžė J.Fedorenko

Sprogimai Odesoje

22:12

Sekmadienio vakarą Odesoje griaudėjo sprogimai.

Mieste buvo paskelbtas oro pavojus. Karinės oro pajėgos nurodė, kad regioninio centro kryptimi skrieja raketa.

Vėliau „Suspilne“ pranešė, kad mieste pasigirdo sprogimai.

Pietų Ukraina atakuota

19:50

Rusijos kariuomenė surengė raketų ataką Ukrainos pietuose, nukentėjo Odesos regiono gyventojai.

Pasak Pietų Ukrainos gynybos pajėgų spaudos tarnybos, Rusijos Federacija tęsia sisteminį pietinių regionų terorą.

„Odesos regione priešo prioritetai sutelkti į kovą su civiline laivyba. Administraciniai pastatai buvo apgadinti pataikius į infrastruktūros objektą. Trys darbuotojai buvo sužeisti“, – sakoma pranešime. 

Sprogimo banga taip pat apgadino aplinkinius namus.

Be to, pranešama, kad priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino Rusijos raketą. Žmonės nenukentėjo.

Ukraina pradėjo tyrimą dėl per apdovanojimų ceremoniją žuvusių karių

19:10

Ukraina pradėjo tyrimą dėl šią savaitę per apdovanojimų ceremoniją nuo Rusijos raketų smūgių žuvusių  karių, pranešė pareigūnai.

Ukrainos leidinys „Ukrainska pravda“ išsiaiškino, kad per išpuolį, kuris penktadienį įvyko pietinėje Zaporižios srityje, žuvo daugiau kaip 20 Ukrainos karių iš šturmo brigados.

Naujienų agentūra AFP negalėjo iš karto patikrinti išpuolio aplinkybių.

Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas incidentą pavadino tragedija ir nurodė atlikti išsamų tyrimą.

„Turime dėti visas pastangas, kad apsaugotume savo žmones ir sąžiningai atsakytume žuvusių karių šeimoms ir draugams“, – sakė jis šeštadienio vakarą.

Ukrainos kariuomenė patvirtino, kad žuvo keli kariai, tačiau nenurodė, kiek jų žuvo.

„Lapkričio 3 dieną priešas surengė klastingas atakas Zaporižios kryptimi“, – sakė ji šeštadienį.

„Visų pirma jis paleido raketą „Iskander-M“ į 128-osios kalnų šturmo brigados karius, kurie žuvo, o vietiniai gyventojai patyrė įvairaus sunkumo sužalojimų“, – pridūrė kariuomenė.

Vienas Ukrainos karys socialinėje žiniasklaidoje teigė, kad žuvo 22 brigados kariai, kurie buvo susirinkę į apdovanojimų ceremoniją.

„Visi rašo, kad „Didvyriai mirė“. Nors labiau tiktų rašyti „Didvyriai tapo aukomis“, – sakė karys Ivanas Savyckis.

„Jie tapo karinio primityvaus tradicionalizmo aukomis pačia blogiausia forma“, – sakė jis.

Ukrainos vakarinėje Užkarpatės srityje, kurioje įsikūrusi šturmo brigada, nuo pirmadienio bus skelbiamas trijų dienų gedulas, sakė vietos gubernatorius Viktoras Mykyta.

„Mūsų didvyriai gyvi tol, kol gyvas jų atminimas ir jų darbai“, – sakė jis sekmadienį.

V.Zelenskis: Ukraina nepasirengusi taikos deryboms su Rusija

18:46

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad yra nepasirengęs taikos deryboms su Rusija, nebent rusų kariuomenė pasitrauktų iš jo šalies, ir paneigė, kad Vakarų pareigūnai kalbėjo su juo apie derybas.

„(Jungtinės Valstijos) žino, kad nesu pasirengęs kalbėtis su teroristais, nes jų žodis nieko nereiškia“, – NBC laidai „Meet the Press“ sakė V.Zelenskis ir pridūrė: „Tik po to pasaulis galės pereiti prie diplomatijos“.

Rusų naudojama taktika

18:32

Rusijos pajėgos Tavrijos regione naudoja „patrankų mėsos puolimą“, sakė pulkininkas Oleksandras Štupunas, remdamasis Ukrainos naujienų agentūros „Ukrinform“ pranešimu.

„Per pastarąją parą priešas Tavrijos kryptimi surengė aštuonis oro smūgius ir 26 artilerijos atakas. Taip pat įvyko 42 koviniai susidūrimai. Verta pažymėti, kad priešas laikosi „patrankų mėsos puolimų“ taktikos ir saugo savo techniką“, – sakė pulkininkas.

JAV skaičiavimais, iki šiol kare žuvo apie 120 tūkst. rusų karių ir 180 tūkst. buvo sužeista.

V.Zelenskis prašo daugiau JAV pagalbos ir kviečia D.Trumpą į Ukrainą

17:28

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino JAV skirti daugiau lėšų  kovoti su Rusija ir pakvietė buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą atskristi į Ukrainą, kad pats pamatytų konflikto mastą, praneša „Reuters“.

V.Zelenskis sakė, kad amerikiečių kariai galiausiai gali būti įtraukti į didesnį Europos konfliktą su Rusija, jei Vašingtonas nepadidins paramos.

D.Trumpas Niujorko teisme
D.Trumpas Niujorko teisme

„Jei Rusija mus visus nužudys, jie užpuls NATO šalis, o jūs siųsite savo sūnus ir dukteris [kovoti]“, – sakė V.Zelenskis NBC laidai „Meet the Press“.

Sekmadienį transliuotame interviu V.Zelenskis pakvietė buvusį JAV prezidentą respublikoną Donaldą Trumpą apsilankyti Ukrainoje ir pamatyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino inicijuoto konflikto padarinius.

D.Trumpas, kuris siekia būti perrinktas 2024 m. ir yra pagrindinis kandidatas į savo partijos kandidatus prezidento rinkimuose, griežtai kritikavo JAV paramą Kyjivui ir yra sakęs, kad jei būtų perrinktas, galėtų užbaigti karą per 24 valandas.

Plinta rusų propaganda

17:11

Internete plinta Rusijos propagandos pranešimas apie Gazos Ruože už Izraelį kovojančius Ukrainos karius.

Taip teigiama Ukrainos naujienų organizacijos „Ukrinform“ pranešime, kuriame atskleidžiamas suklastotas Izraelio gynybos pajėgų verbavimo vaizdo įrašas.

„YouTube“ paskelbtame melagingame įraše rodomas Izraelio uniformą vilkintis kareivis ir girdima, kaip jis kalba, kad yra ukrainietis ir yra išvykęs kovoti už Izraelį dėl geresnio užmokesčio ir geresnių sąlygų.

Pratybos tęsis

16:17

Rusijos ginkluotosios pajėgos Baltarusijos teritorijoje liks dar savaitę: pratybos poligonuose pratęstos nuo lapkričio 6 d. iki lapkričio 12 d.

Apie tai praneša Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.

Žuvo 28 kariai

14:53

Per raketos smūgį į 128-osios Užkarpatės kalnų šturmo brigados karių apdovanojimo vietą žuvo 28 ukrainiečių kariai.

Partijos „Tėvynė“ parlamento narys Mychailo Volynetsas sakė, kad patvirtinta 28 kariškių žūtis.

Dar 53 kariai buvo sužeisti.

Paskelbtos Kerčėje apgadinto Rusijos laivo palydovinės nuotraukos

13:57

Lapkričio 5 d. „Planet Labs“ darytose nuotraukose matyti rusų elektrinės apgadinimų vieta ir karinis laivas, kuris taip pat atrodo apgadintas.

„Askold“ laivas
„Askold“ laivas

„Mano duomenimis, lapkričio 4 d. sprogimų metu Kerčėje buvo tik vienas laivas, galintis gabenti „Kalibr“ raketas, būtent „Askold“, – sako  karinių jūrų pajėgų atsargos 1-ojo rango kapitonas Andrijus Ryženka.

Jis pridūrė, kad „Askold“ yra nedidelis raketinis laivas, galintis gabenti iki 8 „Kalibr“ raketų.

Sevastopolis nebebus saugi bazė Rusijos laivams

12:26

Okupuotas Sevastopolis niekada nebebus saugi bazė Rusijos laivams. Dėl to Rusija yra pasimetusi ir nežino, kaip elgtis Juodojoje jūroje, sako Ukrainos karinių jūrų pajėgų pirmininkas Dmitrijus Pletenčiukas.

„Dabar padėtis stabili. Atrodo, kad priešas tikrai nesupranta, ką daryti toliau. Ir jis daro tokią operatyvinę pauzę, kad galėtų kaip nors pakeisti savo taktiką“, – D.Pletenčiuką cituoja Ukrainos žiniasklaida.

Rusija teigia, kad Ukraina raketomis apšaudė laivų statyklą aneksuotame Kryme

12:05

Rusija sekmadienį pareiškė, kad Ukraina raketomis apšaudė laivų statyklą rytinėje Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio pakrantėje, apgadino laivą ir sukėlė nuolaužų kritimą ant doko.

Kyjivas ne kartą yra sakęs, kad planuoja Krymą susigrąžinti ir suintensyvino išpuolius Juodosios jūros pusiasalyje po to, kai birželį pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą. 

„Lapkričio 4 dieną Ukrainos kariuomenė paleido 15 sparnuotųjų raketų į laivų statyklą „B.E.Butoma“ Kerčės mieste“, – nurodė valstybinė žiniasklaida, remdamasi Rusijos gynybos ministerijos išplatintu pranešimu. 

„Oro gynybos sistemos numušė 13 sparnuotųjų raketų“, – teigė ministerija ir pridūrė: „Dėl priešo sparnuotosios raketos pataikymo buvo apgadintas gamykloje esantis laivas“.

Tačiau Gynybos ministerija nenurodė, kaip smarkiai laivas buvo apgadintas, ir nepatikslino, kuris iš laivų buvo apšaudytas.

Maskvos paskirtas pusiasalio vadovas Sergejus Aksionovas pranešė, kad numuštų raketų nuolaužos taip pat nukrito ant netoliese esančio doko, tačiau daugiau žalos nebuvo. Išsamesnės informacijos jis nepateikė. 

Netoliese esantis Krymo tiltas į Rusijos žemyninę dalį, kuris jau anksčiau buvo tapęs Ukrainos pajėgų taikiniu, šeštadienį buvo trumpam uždarytas dėl neskelbiamų priežasčių.

Ukraina apie ataką pranešė šeštadienį, o detales patvirtino sekmadienį.

„Lapkričio 4 dienos vakare Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai smogė laikinai okupuotoje Kerčės srityje esančiai Zalivo laivų statyklai ir uosto infrastruktūrai“, – teigiama Ukrainos išplatintame pranešime. 

Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas pareiškė, kad buvo smogta į laivų statyklą. Jis taip pat padėkojo lakūnams, kurie, pasak jo, sėkmingai sudavė šiuos smūgius.

Ukrainos ir Rusijos išpuoliai Juodojoje jūroje ir aplink ją suintensyvėjo po to, kai Maskva pasitraukė iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.

Rugsėjį Ukraina surengė raketų ataką, kuria smogė Maskvos Juodosios jūros laivyno būstinei Sevastopolio uostamiestyje.

Pasiūlymas Ukrainai, kaip įveikti Rusiją

11:41

Karo ekspertas Romanas Svitanas atskleidė, kaip galima laimėti karą su Rusijos Federacija neperėjus į kontrpuolimą ir neišlaisvinus tolimesnių teritorijų nei Bachmutas ir Avdijivka, rašo UNIAN.

Pasak jo, reikia „sumalti“ Rusijos karius, tai yra raktas į „laimėto karo sėkmę“.

„Jūs galite nieko nelaisvinti, niekur nejudėti, dirbti tik Bachmuto ir Avdijivkos rajone. O jei ten bus atvežta ir sunaikinta visa Rusijos kariuomenė, mūsų teritorijos bus išlaisvintos pačios“, – sakė karinis ekspertas. 

Pirmoji Ukrainos užduotis – sudaryti sąlygas, kad Rusijos pajėgoms būtų padaryta kuo didesnė žala. Dabar jos kariuomenė sparčiai „atsigauna“: į savo gretas ji priima vis daugiau naujokų, nors ir kur kas prasčiau parengtų nei anksčiau.

Dabar jau nebegalima sakyti, kad Rusijos Federacijos pusėje kovoja „profesionali kariuomenė“. Ukraina pernai sunaikino jos stuburą, pabrėžia R.Svitanas.

Skelbiamas gedulas

11:19

Užkarpatės srityje paskelbtas trijų dienų gedulas dėl masinės 128-osios brigados karių žūties, į kuriuos Rusija smogė tikriausiai per šventinę apdovanojimų ceremoniją, praneša ukrainiečių žiniasklaida.

82 mūšiai

10:45

Per pastarąją parą Ukrainoje įvyko 82 koviniai susirėmimai, praneša Ukrainos ginkluotojų pajėgų generalinis štabas.

Iš viso rusai ukrainiečiams sudavė 7 raketinius ir 24 oro smūgius, atliko 64 raketų salvinės gynybos sistemų atakas prieš Ukrainos karių pozicijas ir apgyvendintas vietoves.

Slaptai gautas ginklas

10:34

Ukraina slapta gavo amerikietišką šturmo mašiną M1150 ABV, sukurtą tanko „Abrams“ pagrindu.

Kaip rašo „Defense Express“, šie ginklai pastebėti prezidento Volodymyro Zelenskio vaizdo sveikinime raketinių pajėgų ir artilerijos bei inžinerinių pajėgų dienos proga, taip pat prezidento kanceliarijos nuotraukoje.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos tapo antrosiomis pasaulyje po JAV kariuomenės ir pirmosiomis šios mašinos operatorėmis užsienyje.

2021 m. Australija gavo leidimą įsigyti M1150, tačiau duomenų apie sutarties pasirašymą nėra.

Rusija išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią nešti branduolines galvutes

09:59 Atnaujinta 10:06

Rusija sekmadienį nurodė, kad iš vieno savo povandeninio laivo sėkmingai išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią nešti branduolines galvutes.

Pirmą kartą per pastaruosius metus iššauta raketa „Bulava“ buvo paleista Maskvai aktyviau vykdant branduolinę politiką, kai ši atsisakė ratifikuoti pagrindinę branduolinių bandymų uždraudimo sutartį.

„Naujasis branduolinis strateginis raketinis povandeninis laivas kreiseris „Imperatorius Aleksandras Trečiasis“ sėkmingai paleido jūrinę tarpžemyninę balistinę raketą „Bulava“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime. 

Pranešime teigiama, kad paleidimas įvyko neatskleidžiamoje vietoje Baltosios jūros šiaurės vakarinėje pakrantėje. Raketa buvo paleista į taikinį už tūkstančių kilometrų Kamčiatkos pusiasalio tolimuosiuose rytuose.

„Raketa buvo paleista įprastu režimu iš povandeninės pozicijos“, – sakoma pranešime ir priduriama: „Raketų galvutės nustatytu laiku atvyko į numatytą teritoriją“.

12 metrų ilgio raketa buvo sukurta kaip Maskvos branduolinės triados pagrindas, jos veikimo nuotolis viršija 8 tūkst. kilometrų.

Vakarai kaltina Maskvą beatodairiška branduoline retorika nuo praėjusių metų vasario, kai ji pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasirašė įstatymą, kuriuo Rusija atšaukė Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties, dar vadinamos CTBT, ratifikavimą.

1996 metais priimta CTBT draudžia visus branduolinius bandymus bet kurioje pasaulio vietoje, tačiau kritikai tvirtina, kad neratifikavus, jos potencialas lieka neišnaudotas. Be JAV, sutarties dar nėra ratifikavę Kinija, Indija, Pakistanas, Šiaurės Korėja, Izraelis, Iranas ir Egiptas.

Nukauta beveik 1000 rusų

09:12

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgos nukovė 990 rusų karių, sunaikino 8 tankus ir 12 priešo artilerijos sistemų.

 

Ukraina turi planą žiemai – Rusijos laukia sunkūs mėnesiai

08:27

Ukrainos kariai ruošiasi plataus masto žiemos dronų puolimui įvairiuose Rusijos Federacijos regionuose.

Tai pareiškė brigados generolas Sergejus Baranovas, praneša leidinys „The Independent“ .

Pasak jo, šios atakos „sukels daug problemų“ Rusijai per ateinančius kelis mėnesius.

Be to, bus puolamas laikinai okupuotas Krymas.

Generolas taip pat pažymėjo, kad Ukrainos kariai šiais smūgiais nori įtvirtinti pastarųjų savaičių „reikšmingus laimėjimus“, kai buvo smogta daugeliui svarbiausių karinių objektų okupuotame Kryme ir Rusijos miestuose.

ISW analizuoja V.Zalužno esė

08:24

Karo studijų instituto (ISW) analitikai analizuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado generolo Valerijaus Zalužno Ukrainos žiniasklaidoje publikuotą esė „Šiuolaikinis pozicinis karas ir kaip jį laimėti“ (Modern Positional Warfare and How to Win It), kurioje jis svarsto apie pokyčius, kurių Ukraina turi imtis, kad įveiktų dabartinį „pozicinį“ karo etapą.

Stopkadras/Valerijus Zalužnas
Stopkadras/Valerijus Zalužnas

Analitikai primena, kad V.Zalužnas rašė, jog karas „palaipsniui pereina į pozicinę formą“, ir pažymi, kad šiai situacijai išspręsti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms reikia pranašumo danguje; pralaužti minų laukus; sukurti ir parengti reikiamus rezervus.

Šioje esė daugiausia dėmesio skirta paaiškinti, kad dabartinis tranšėjinis karo pobūdis yra technologinio-taktinio lygiavertiškumo mūšio lauke ir Rusijos bei Ukrainos kariuomenių plačiai naudojamų minų laukų rezultatas.

V.Zalužnas nagrinėja galimybes, kurios atsiveria Ukrainai dėl Rusijos iššūkių, įskaitant didelius nuostolius, kuriuos patiria Rusijos aviacija, Ukrainos naudojamus vakarietiškus raketų ir artilerijos ginklus, taip pat rusų nesugebėjimą panaudoti savo žmogiškuosius išteklius dėl politinių, organizacinių ir motyvacinių problemų.

Jis padarė išvadą, kad tranšėjinis karas buvo naudingas okupantams, nes galėjo leisti jiems pasiekti pranašumą tam tikrose teritorijose.

Vyriausiojo vado esė kalbama apie tai, kaip atnaujinti manevrus tranšėjiniame kare, o ne apie tai, kad jis pasiekė aklavietę, teigė instituto analitikai.

Ukraina patvirtino sėkmingą smūgį Rusijos laivų statybos gamyklai Kerčėje

08:04

Ukrainos ginkluotosios pajėgos oficialiai patvirtino, kad po šiandienos puolimo Kerčėje buvo sėkmingai suduotas smūgis laivų statybos gamyklai. Atitinkamą informaciją paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado kanceliarijos Strateginės komunikacijos departamentas. 

„Lapkričio 4 d. vakare Ukrainos ginkluotosios pajėgos surengė sėkmingus smūgius laikinai okupuotoje Kerčėje esančios laivų statyklos „Zaliv“ jūros ir uosto infrastruktūrai“.

Kadras iš vaizdo įrašo/Sprogimai Kryme
Kadras iš vaizdo įrašo/Sprogimai Kryme

Nepranešama, kad buvo pataikyta į konkrečius taikinius, tačiau informacija apie atakas prieš nedidelį raketinį laivą „Askold“ pasklido Ukrainos „Telegram“ kanalais.

Šis sparnuotųjų raketų „Kalibr“ nešėjas yra vienas naujausių ir moderniausių Rusijos Juodosios jūros laivyno laivų. Jis buvo pastatytas 2016 m. Kerčės laivų statykloje „Zaliv“, o į vandenį nuleistas tik 2021 m.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius