Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 06 /2015 02 07

Europos lyderiai Maskvoje penkias valandas derėjosi su V.Putinu dėl Ukrainos

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį iš Kijevo atvyko į Maskvą, kur pristatė taikos planą Rusijos vadovui Vladimirui Putinui. Derybas visų šalių lyderiai pavadino konstruktyviomis.
Angela Merkel, Francois Hollande'as, Vladimiras Putinas
Angela Merkel, Francois Hollande'as, Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

00:17 val. Teigiamai įvertino ir Prancūzijos bei Vokietijos lyderiai

Kaip praneša naujienų agentūra AFP, konstruktyviu šį susitikimą laiko ir F.Hollande'as. Taip žurnalistams pranešė šaltiniai Prancūzijos prezidento aplinkoje. Tokios pačios nuomonės apie darybas buvo ir A.Merkel, skelbia „Reuters“.

Leidinio „Komersant“ žurnalistas Andrejus Kolesnikovas „Facebook“ puslapyje rašė, kad po derybų visi trys lyderiai žurnalistus ignoravo.

 Konstruktyviu šį susitikimą laiko ir F.Hollande'as

Žiniasklaida, kuri neturi oficialaus patvirtinimo, skelbia, kad derybų metu buvo kalbamasi apie naują planą dėl taikos Donbase atkūrimo. Pagal jį į rytų Ukrainą būtų įvestos tarptautinės pajėgos, Kijevas su tokiu pasiūlymu sutinka, tačiau priešinasi, kad formuojant jį dalyvautų Rusija.

00.00 val.: Vyks vaizdo konferencija

Vokietija patikslino, kaip bus tęsiamos derybos sekmadienį. „Reuters“ praneša, kad trys lyderiai sekmadienį kalbėsis vaizdo konferencijos būdu. 

23.42 val. Paliko Kremlių

A.Merkel ir F.Hollande'as paliko Kremlių ir vyksta į oro uostą.

22:41 val. Rengia bendrą dokumentą

D.Peskovas teigia, kad po derybų bus parengtas bendras dokumentas.

Jo teigimu, pagal pasiūlymus, kuriuos pateikė Prancūzijos prezidentas ir Vokietijos kanclerė, šiuo metu vyksta darbas dėl bendro dokumento parengimo. Šiame dokumente taip pat būtų Ukrainos prezidento pasiūlymai ir penktadienį V.Putino suformuluoti pasiūlymai, kurie padėtų įgyvendinti Minsko susitarimą.

23:25 val. Derybas pavadino konstruktyviomis

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad derybos buvo konstruktyvios, praneša gazeta.ru.

Derybos truko apie penkias valandas ir baigėsi jau po vidurnakčio vietos laiku.

„Reuters“ praneša, kad trijų valstybių lyderiai susitarė sekmadienį aptarti rezultatus telefonu. 

22:53 val. Derina pozicijas su JAV

JAV prezidento Baracko Obamos patarėja Susan Rice pareiškė, kad A.Merkel ir F.Hollande'as nuolatos derina savo poziciją su Baltaisiais rūmais. Ji taip pat sakė, kad Europos lyderiai į Maskvą vyko ne tam, kad „sudarytų vienpusę sutartį Ukrainos sąskaita“. Ji teigė, kad kol kas anksti kalbėti apie tai, kokie šių derybų rezultatai. 

22:21 val. Prasidėjo oficiali vakarienė

Kaip praneša newsru.com, derybose pertrauka. Dabar visi trys lyderiai vakarieniauja. Jokių komentarų žiniasklaidai nebuvo. 

Valstybių lyderiai tarpusavyje kalbasi vokiškai.

21.45 val. Pozavo nuotraukoms

Derybos trunka jau apie tris valandas. Praėjus pusantros valandos nuo jų pradžios, visi trys lyderiai buvo išėję pozuoti protokolinei nuotraukai, tačiau po kelių minučių vėl grįžo atgal į salę. Kol kas jokių komentarų ir spėjimų, apie ką kalbama, nėra. 

19:00 val. Derybos prasidėjo

Vokietijos kanclerė A.Merkel, Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as ir juos priėmęs Rusijos prezidentas V.Putinas penktadienį pradėjo derybas.

„Derybos prasidėjo“, – sakė Kremliaus atstovas naujienų agentūrai AFP, pridurdamas, kad dabar lyderiai kalbasi be savo padėjėjų.

18:04 val. Atvyko į Maskvą

Vokietijos kanclerė ir Prancūzijos prezidentas atvyko į Maskvą derybų su Rusijos prezidentu.

Prancūzijos prezidentas į Maskvą atvyko keliomis minutėmis vėliau po A.Merkel, kurios lėktuvas nutūpė Vnukovo oro uoste; o paskui jiedu abu nuvažiavo tiesiai į pasimatymą su V.Putinu.

Manoma, kad jie dabar vyksta į Kremlių“

„Manoma, kad jie dabar vyksta į Kremlių“, – sakė naujienų agentūrai AFP užsienio reikalų ministerijos atstovas.

16:20 val. NATO vadovas J.Stoltenbergas: padėtis labai rimta

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė visiškai remiąs Prancūzijos ir Vokietijos lyderių pastangas, kuriomis siekiama užtikrinti taikų dabar jau „kritiškos“ krizės Ukrainoje sprendimą.

„Padėtis yra labai rimta, ji kritiška, ir neatidėliotina; todėl aš visiškai remiu naujus kanclerės Merkel ir prezidento Hollande'o mėginimus rasti politinį sprendimą“, – pasakė žurnalistams J.Stoltenbergas, atvykęs į Miuncheno saugumo konferenciją, kurioje pagrindinė tema yra Ukrainos krizė.

15.36 val. J.Bidenas: Ukraina kaunasi dėl išlikimo

JAV viceprezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė, kad Amerika ir Europa turi laikytis bendros pozicijos dėl konflikto Ukrainoje ir kaltino Rusijos prezidentą V. Putiną, kad jis ragina užtikrinti taiką, nors patylomis siunčia karius kautis kaimyninės šalies teritorijoje.

Ukraina dabar kaunasi dėl išlikimo. Rusija ir toliau eskaluoja konfliktą siųsdama kovotojus ir tankus, – sakė J.Bidenas.

„Tai momentas, kai Jungtinės Valstijos ir Europa turi stovėti kartu, stovėti tvirtai. Rusijai negalima leisti perbraižyti Europos žemėlapio – nes jie daro būtent tai“, – J.Bidenas sakė atvykęs į susitikimą su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

„Taigi, turime stovėti. Mes – Jungtinės Valstijos ir visa Europa – turime stovėti kartu su Ukraina. Ukrainai reikia mūsų finansinio palaikymo ir pagalbos reformoms vykdyti. Netgi karinio puolimo akivaizdoje jie stengiasi vykdyti reformas“, – pabrėžė jis.

„Ukraina dabar kaunasi dėl išlikimo. Rusija ir toliau eskaluoja konfliktą siųsdama kovotojus ir tankus“, – sakė jis.

Viceprezidentas neužsiminė apie numanomus JAV planus aprūpinti Ukrainos vyriausybės pajėgas letalia ginamąja ginkluote kovai su prorusiškais separatistais šalies rytuose. Kai kurie Europos lyderiai baiminasi, kad toks žingsnis tik dar labiau pakurstytų konfliktą.

A.Merkel turi mažai optimizmo

Vokietijos kanclerė A.Merkel atvyks į Maskvą penktadienį tarp 16 ir 17 val. (15–16 val. Lietuvos) laiku, kur kartu su Prancūzijos prezidentu F.Hollande'u susitiks su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijeve aptarti taikos plano susitiko Angela Merkel, Francoise Hollande'as ir Petro Porošenka 2015 m. vasario 05 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijeve aptarti taikos plano susitiko Angela Merkel, Francoise Hollande'as ir Petro Porošenka 2015 m. vasario 05 d.

„Kanclerė atvyks tarp 16 ir 17 val., prieš pat susitikimą“, – agentūrai „Interfax“ sakė vienas vokiečių pareigūnas, pageidavęs likti neįvardytas. Pasak jo, A.Merkel nenakvos Maskvoje.

A.Merkel netryško optimizmu dėl derybų Maskvoje sėkmės.

A.Merkel pabrėžė, kad siūlydami savo planą, kuriam vėliau penktadienį mėgins užsitikrinti Rusijos palaikymą, Vokietijos ir Prancūzijos vadovai veikia ne vien kaip neutralūs tarpininkai.

„Tai susiję su mūsų interesais – Vokietijos ir Prancūzijos, tačiau ypač su Europos interesais. Tai susiję su taika Europoje“, – sakė prieš skrydį į Maskvą.

A.Merkel netryško optimizmu dėl derybų Maskvoje sėkmės.

„Dar visiškai atviras klausimas, ar mums per šias derybas pavyks užtikrinti paliaubas. Nežinome, ar tai bus pasiekta šiandien, ar galbūt reikės tolesnių derybų“, – sakė kanclerė.

„Nežinome, ar derybos Maskvoje bus ilgos ar trumpos, taip pat to, ar jos bus paskutinės ar ne. Turime daryti tai, ką galime, kad būtų išspręstas šis konfliktas ir visų pirma nutrauktas kraujo liejimas“, – pažymėjo ji.

F.Hollande'as: vien paliaubų negana

F.Hollande'as į Rusijos sostinę taip pat atvyks penktadienio popietę. „Tikimasi, kad Prancūzijos prezidentas atvyks į Maskvą po pietų. Mes nežinome tikslaus laiko“, – nurodė prancūzų šaltinis. Paklaustas, ar F.Hollande'as planuoja nakvoti Maskvoje, jis atsakė: „Tai mažai tikėtina.“

F.Hollande'as prieš derybas Rusijoje sakė, kad kartu su A.Merkel vyksta į Maskvą siekti plataus susitarimo dėl konflikto sureguliavimo.

„Po to, kai praleidome kelias valandas Kijeve, mūsų tikslas yra užsitikrinti susitarimą, – sakė Prancūzijos lyderis. – Visi žino, kad pirmasis žingsnis turi būti paliaubos, bet to nepakanka. Turime užsitikrinti visapusį sprendinį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius