Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai dabar turi daugiau tankų nei karo pradžioje – jie juos atėmė iš rusų

Žurnalas „Forbes“ paskaičiavo, kad per mėnesį karo veiksmų Ukraina neteko mažiausiai 74 savo tankų – jie buvo pamušti arba užgrobti rusų. Tačiau tuo pat metu ukrainiečiai kaip trofėjus mūšio laukuose susirinko ne mažiau 117 tolesniam naudojimui tinkamų Rusijos tankų. Tokius skaičius pateikė atvirų duomenų žvalgybos analitikai, išstudijavę socialiniuose tinkluose paskelbtas nuotraukas ir vaizdo įrašus.
Ukrainos karys ant tanko T-64
Ukrainos karys ant tanko T-64 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kitaip tariant, Ukrainos kariuomenė dabar turi daugiau tankų nei prieš mėnesį, kai prasidėjo karas, nors pati nepagamino nė vieno ir nė vieno negavo iš užsienio valstybių. Tuo pat metu rusai užgrobė 37 ukrainiečių tankus, tačiau tai toli gražu nėra toks skaičius, kuris kompensuotų jų nuostolius – „Forbes“ šaltinių nuomone, rusai per mėnesį dėl įvairių priežasčių neteko 274 tankų. Patys ukrainiečiai tvirtina, kad rusai nuo karo pradžios neteko jau per 560 tankų.

Užgrobtų tankų skaičiaus skirtumas rodo, kad Rusija nepakankamai pasiruošė didelio intensyvumo karui su ryžtingu priešu. Taip pat nereikia pamiršti apie bet kurio besiginančiojo pranašumą prieš atakuojantįjį.

„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas rusų tankas T-72
„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas rusų tankas T-72

Į Ukrainos teritoriją besiveržiantys rusai priversti ištęsti savo prastai apsaugotas tiekimo linijas dešimtis ar net šimtus kilometrų. Taip jie rizikuoja, kad jų priešakiniai daliniai liks be šaudmenų ir degalų. Daugelis ukrainiečių užgrobtų tankų tiesiog stovėjo vietoje be degalų, o jų įgulos buvo paprasčiausiai pabėgusios.

Ukrainos armija, priešingai, naudojasi „vidinių komunikacijų“ pranašumu. Tai yra, ukrainiečių pajėgos kaunasi netoli didžiųjų miestų ir savo bazių. Ukrainiečių tiekimo linijos yra jų pačių gynybinio perimetro viduje, o nesidriekia per neapsaugotą teritoriją.

Tai reiškia, kad nedaug tėra galimybių, jog ukrainiečių tankai dėl degalų stygiaus sustos kur nors karo zonos viduryje.

Tie ukrainiečių užgrobti 117 tankų – tai tik tos karinės mašinos, kurias analitikai gali vizualiai patvirtinti. Beveik garantuota, kad tikrasis skaičius yra gerokai didesnis. Ukrainiečių ūkininkai, traktoriais buksyruojantys užgrobtus priešo tankus ir šarvuočius, tapo tikru Ukrainos pasipriešinimo simboliu.

VIDEO: В украинской армии на 43 танка стало больше, чем до начала войны. #shorts

Sunku pasakyti, kiek užgrobtų tankų ir kitų mašinų tinka tolesnei tarnybai. Yra daugybė tempiamų rusų tankų vaizdo įrašų. Bet įrašų, kuriuose tie patys tankai grįžta į kovines gretas perdažyti Ukrainos spalvomis, yra gerokai mažiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių tankas T-64
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių tankas T-64

Ukrainiečiams paranku tai, kad jie naudoja daugelį tokių pačių tankų kaip Rusija. Ukrainos pagrindiniai tankai T-64 Rusijos armijoje nebenaudojami. Tačiau ukrainiečių arsenale yra mažiausiai du modeliai, kuriuos Rusija iki šiol taip pat naudoja – T-72 ir T-80.

T-80 iš esmės yra vėlyvesnė T-64 evoliucija, vienas iš sudėtingiausių tankų, kokių yra pagaminusi sovietų pramonė. T-72, priešingai, yra paprastesnis, pigesnis tankas, puikiai tikęs masinei gamybai ir lengvai aptarnaujamas lauko sąlygomis. Būtent dėl to ukrainiečiai T-72 dažniausiai priskiria rezervo padaliniams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donbaso separatistai su tanku T-72
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donbaso separatistai su tanku T-72

Bet kokiu atveju, nėra daug užgrobtų rusų tankų, kurių ukrainiečiai negalėtų panaudoti kokiu nors būdu. Viskas, ko reikia, kad karių ar civilių užgrobti rusų tankai netrukus stotų į kovą prieš savo buvusius šeimininkus, tai juos suremontuoti, jeigu tokio remonto reikia, pripilti bakus degalų, papildyti amunicijos atsargas ir priskirti jį naudoti mokančią įgulą.

Kiek galima spręsti pagal vaizdo įrašus, kuriuose įamžinti ukrainiečių daliniuose naudojami buvę rusų T-72 ir T-80, tam prireikia visai nedaug laiko. Rusija į Ukrainą įsiveržė vasario 24 dieną, o ne vėliau nei kovo 11-ąją buvę rusų tankai jau šaudė į rusus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys šalia užgrobtų Rusijos tankų T-80
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys šalia užgrobtų Rusijos tankų T-80

Nesibaigiantys pranešimai apie ukrainiečių sėkmingai užgrobtus šimtus tankų, šarvuočių, artilerijos pabūklų, oro gynybos sistemų ir sunkvežimių demonstruoja, su kokiais sunkumais Rusija susiduria, siekdama savo strateginių tikslų Ukrainoje.

Kremlius neturi jokių galimybių pasiekti pergalę, kol per 40 mln. gyventojų turinčiai Ukrainai liks žmogiškųjų išteklių atsargų, o ukrainiečiai bus vieningi gindami savo tėvynę, pažymi „Forbes“.

Iškalbinga yra tai, kad tuo pat metu, kai Rusija praėjusią savaitę nesėkmingai maldavo Sirijos atsiųsti tūkstančius samdinių, Ukraina telkė 150 tūkst. savo rezervo karių.

Tiems rezervistams tikriausiai nepritrūks įrangos. Kai kurie iš jų sės į kokį nors buvusį rusų T-72, iš kurių bus išvalyti visi ankstesnės okupantų įgulos pėdsakai, o išorę puoš šviežiai nupiešti Ukrainos kariuomenės skiriamieji ženklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius