Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyjivas prakalbo apie smūgį Rusijos bazei Kryme: ukrainietiški ginklai ir partizanų pajėgos

Rusijos karinių oro pajėgų bazėje aneksuotame Krymo pusiasalyje antradienį nugriaudėjo galingi sprogimai. Viešai Ukrainos pareigūnai nepatvirtino, kad prie sprogimų prisidėjo Ukrainos kariuomenė, tačiau aukšto rango Ukrainos karininkas, gerai susipažinęs su situacija, amerikiečių leidiniui „The New York Times“ sakė, kad ataką prieš Sakų aviacijos bazę įvykdė Ukrainos pajėgos.
Sprogimas Kryme
Sprogimas Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rusija Ukraina Krymas

Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, kad galėtų aptarti jautrius karinius klausimus, karininkas sakė, kad oro bazė buvo viena iš tų, iš kurios reguliariai kildavo lėktuvai atakoms prieš Ukrainos pajėgas.

Jis neatskleidė, kokio tipo ginklas sukėlė sprogimus, tačiau pasakė, kad „buvo panaudotas išimtinai ukrainiečių gamybos įtaisas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme

Ukrainos puolimas prieš Rusijos pajėgas Krymo pusiasalyje žymėtų naują etapą kare. Iki šiol ukrainiečiai daugiausia apsiribojo Rusijos karių išstūmimu iš teritorijų, užimtų po vasario 24 dienos, kai prasidėjo invazija.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis Ukraina smogia giliau už fronto linijos nei anksčiau ir signalizuoja apie rengiamą kontrpuolimą Chersono regione.

Ukrainos karininkas „The New York Times“ sakė, kad atakoje dalyvavo Kyjivo vyriausybei lojalios partizaninio pasipriešinimo pajėgos, tačiau jis neatskleidė, ar šios pajėgos įvykdė ataką, ar padėjo reguliariems Ukrainos kariniams daliniams atakuoti bazę, kaip kartais atsitikdavo kitose okupuotose Ukrainos teritorijose.

Oficialūs Ukrainos valdžios atstovai sprogimus Kryme komentavo mįslingai.

„Krymo ateitis – būti Juodosios jūros perlu, nacionaliniu parku su unikalia gamta ir pasauliniu kurortu, o ne karine baze teroristams“, – pareiškė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Tai tik pradžia“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./M.Podoliakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./M.Podoliakas

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad sprogimai įvyko bazėje detonavus aviacinei amunicijai. Nors ministerija nepateikė jokių spėlionių apie tai, ar su tuo galėjo būti susijusios Ukrainos pajėgos, tačiau Kremliaus paskirtas Krymo vadovas Sergejus Aksionovas nusprendė padidinti terorizmo pavojaus lygį, o tai rodo, kad rusai susirūpinę dėl saugumo pusiasalyje.

S.Aksionovo teigimu, per sprogimus žuvo vienas žmogus.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip paplūdimio lankytojai bėga, nugriaudėjus sprogimams. Kai kurie liudininkai teigė girdėję mažiausiai 12 sprogimų.

Krymo uostamiestyje Sevastopolyje veikiantis Rusijos Juodosios jūros laivyno štabas praeitą mėnesį buvo atakuotas nedidelį sprogstamąjį užtaisą skraidinusio drono.

Maskvos pareigūnai jau ne kartą grasino Ukrainai, kad bet kokia ataka Kryme sulauktų didžiulio masto atsako, įskaitant smūgius „sprendimų priėmimo centrams“ Kyjive.

Pats prezidentas Volodymyras Zelenskis tiesiogiai atakos Kryme nekomentavo, bet praėjus kelioms valandoms po jos pareiškė, kad karas Ukrainoje prasidėjo Kryme ir turi baigtis jo išlaisvinimu.

„Krymas yra Ukrainos ir mes niekada jo neatiduosime“, – sakė V.Zelenskis.

Rusija Krymą aneksavo 2014 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius