-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečių kariui Italijoje skirta bausmė meta šešėlį Kijevo ir Romos santykiams

Italijos Pavijos teismas skyrė 24 metų įkalinimo bausmę ukrainiečių kariui Vitalijui Markivui už tyčinį italo fotožurnalisto ir jo ruso vertėjo nužudymą mūšio prie Slovjansko metu 2014-aisiais. Ukrainiečių aktyvistai ir tuo metu Donbase buvęs prancūzų žurnalistas nuosprendį vadina „politizuotu“, o vidaus reikalų ministras įspėjo apie žalą Kijevo ir Romos santykiams. Savo ruožtu Italijos žurnalistai skelbia jiems visiems svarbią pergalę.
Vitalijus Markivas
Vitalijus Markivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kiek kainuoja teisingumas?“, – skelbė plakatas, kurį greta iš picos dėžių pastatytų „barikadų“ šalia Italijos ambasados Kijeve penktadienį laikė aktyvistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas dėl Vitalijaus Markivo išlaisvimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas dėl Vitalijaus Markivo išlaisvimo

Tai atspindi ukrainiečių dvejones Pavijos teismo nuosprendžiu.

V.Markivo sulaikymo istorija

V.Markivas gimė 1989 metais Ukrainos Ternopilio regione. 2003 metais jis su motina ir seserimi persikėlė į Italiją, kur gavo ir šios šalies pilietybę.

2013-ųjų gruodį, Maidano revoliucijos metu, V.Markivas grįžo į tėvynę, vėliau prisijungė Ukrainos Nacionalinės gvardijos generolo Serhijaus Kulčytsky bataliono ir dalyvavo mūšiuose prie Slovjansko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš nuosprendį Vitalijui Markivui
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš nuosprendį Vitalijui Markivui

2017 metais V.Markivas išvyko į Italiją aplankyti motinos, tačiau buvo sulaikytas Bolonijos oro uoste. Sulaikymo priežastis – įtarimai, kad jis dalyvavo tyčiniame italų fotožurnalisto Andrea Rocchelli nužudyme.

Jis ir rusas vertėjas, žymus žmogaus teisių gynėjas Andrejus Mironovas žuvo nuo artilerijos ugnies 2014-ųjų gegužę. Kartu su jais ant Karačuno kalno buvęs prancūzų žurnalistas W.Roguelon'as buvo sužeistas.

Anot italų teisėsaugos, V.Markivas ukrainiečių kariams suteikė informacijos apie žurnalistų buvimo vietą, kad į juos būtų paleista ugnis.

2018-ųjų birželio 6-ąją Italijos nacionalinės spaudos federacija, Lombardijos žurnalistų asociacija ir fotoagentūra „Cesura“, kurią įkūrė A.Rocchelli, iškėlė ieškinį Ukrainai.

Trūksta įrodymų?

Nepriklausomas ukrainiečių portalas „Hromadske“, išsamiai nušvietęs teismo dėl V.Markivo procesą, atkreipė dėmesį į galimą įrodymų trūkumą.

„Remiantis kaltinimais, Rocchelli buvo ne susišaudymo auka, o jo nužudymas buvo tyčinis. Ir tai – nepaisant fakto, kad teritorija, kurioje žuvo fotografas, buvo apšaudoma iš abiejų pusių. Rocchelli kolegos, kurie tuo metu taip pat buvo Slovjanske, ir Italijos ambasada Ukrainoje, įspėjo jį, kad ten vykti – itin pavojinga. Be to, nė vienas iš grupės žurnalistų nedėvėjo liemenų su užrašu „spauda“, – rašo teismo posėdžiuose dalyvavusi žurnalistė Olga Tokariuk.

Savo ruožtu Lombardijos žurnalistų asociacijos prezidentas Paolo Perucchini „Hromadske“ teigė, kad ukrainiečiai siekė „pašalinti“ karo zonoje dirbusius žurnalistus kaip įvykių liudininkus.

Nuosprendis priimtas remiantis žurnalistų W.Roguelon'o ir italės Ilarios Morani liudijimais. I.Morani straipsnyje italų laikraščiui „Corriere della Sera“ rašė apie telefoninį pokalbį iškart po A.Roccheli žūties, kuriame V.Markivas neva pripažįsta, jog ukrainiečiai nužudė italą. Tačiau teisme pokalbio įrašas nebuvo pateiktas.

V.Markivą ginantis advokatas tikino, kad I.Morani straipsniu negalima pasitikėti, nes, priešingai nei teigiama jame, ukrainietis tuo metu buvo eilinis karys, o ne kapitonas, todėl negalėjo duoti įsakymų.

Išgyvenęs ir pagrindiniu liudytoju tapęs W.Roguelon'as teisme teigė iškart po apšaudymo sutikęs prorusiškus separatistus, todėl, pasak jo, tai „reiškia, kad separatistai nešaudė“.

Advokatas R.Della Valle teisme tikino, kad 1,7 km atstumu nuo įvykio vietos nutolę ukrainiečiai buvo kitoje Karačuno kalno pusėje, todėl negalėjo matyti ir identifikuoti žurnalistų, nedėvėjusių juos, kaip žiniasklaidos atstovus, identifikuojančių ženklų. Pasak advokato, tuo metu separatistai nuo žurnalistų buvo nutolę 500 metrų, todėl po kelių minučių pasirodė apkasuose.

„Praradau tikėjimą Italijos teisingumu“

Laisvai samdomas prancūzų žurnalistas Paulis Gogo, tuo metu Donbase buvęs su pagrindiniu liudininku W.Roguelon'u, pavadino Pavijos teismo verdiktą „politizuotu“ ir tikino esąs pasiruošęs liudyti, kai nuosprendis bus apskųstas. P.Gogo sakė, kad nei jis, nei jo kolegos anksčiau nebuvo kviesti liudyti.

P.Gogo: „Italijos teismo nuosprendis šokiruoja tuos, kurie bent šiek tiek žino apie šį atvejį. Kadangi buvau šios dramos priešakyje, norėčiau liudyti.“

„Italijos teismo nuosprendis šokiruoja tuos, kurie bent šiek tiek žino apie šį atvejį. Kadangi buvau šios dramos priešakyje, norėčiau liudyti“, – sakė jis televizijos TSN naujienų tarnybai.

Pasak W.Gogo, Italijos prokuratūra nesugebėjo tinkamai atlikti tyrimo.

„Buvau Donecke, gyvenau hostelyje su sužeistu prancūzu (W.Roguelon'u – red.). Jis man paskambino apimtas panikos apšaudymo metu. Aš nedelsiant paskambinau ambasadai. Jo dalyvavimo rimtumas niekada nebuvo kvestionuojamas, ir jis aiškiai vaidino vaidmenį šių tragiškų įvykių eigoje. Tačiau man atrodo, kad Italija tyrimo neatliko tinkamai“, – sakė jis.

P.Gogo pridūrė, kad Italijos teisėsauga sprendimą priėmė remdamasi „melagingais liudijimais“ ir spaudžiama žurnalistų profsąjungų.

„Hromadske“ rašo, kad išgirdęs nuosprendį V.Markivo advokatas Raffaele Della Valle pareiškė „praradęs pasitikėjimą Italijos teisingumu, nes nuosprendis yra politinis“. Jis portalo žurnalistei O.Tokariuk tikino „per savo 56 metų karjerą nematęs tokio absurdiško nuosprendžio“.

Bylos prokuroras Andrea Zanoncelli taip pat sakė esąs nustebintas tokios griežtos bausmės skyrimu: jis rekomendavo 17, o ne 24 metus kalėjimo.

Bylos prokuroras Andrea Zanoncelli taip pat sakė esąs nustebintas tokios griežtos bausmės – jis rekomendavo skirti 17, o ne 24 metus kalėjimo.

Pirmadienį Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas paskelbė susitikęs su Italijos ambasadoriumi Ukrainoje Davide'u La Cecilia.

„Paaiškinau Ukrainos poziciją: gėdingas, neteisingas nuosprendis, kurį dėl Nacionalinės gvardijos nario Markivo priėmė Pavijos teismas, kenkia šalių santykiams. Reikalaujame aiškių žingsnių šios problemos sprendimui“, – A.Avakovas rašė tviteryje. Jis pažymėjo, kad sutarta tęsti konsultacijas šiuo klausimu.

Savo ruožtu Italijos žiniasklaida solidarizuojasi su žuvusiu A.Rocchelli.

„Šis nuosprendis yra svarbus mums, visiems žurnalistams, kurie rizikuoja savo gyvybėmis. Dėkojame prokurorams už jų darbą“, – rašoma Italijos žiniasklaidoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius