Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje pradėtas tyrimas dėl D.Trumpo skandale minimo buvusio prokuroro J.Lucenkos

Ukraina pradėjo tyrimą dėl buvusio generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos, figūruojančio informatoriaus skunde dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo.
Jurijus Lucenka
Jurijus Lucenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Lucenka, kuris rugpjūtį buvo atleistas iš generalinio prokuroro posto, įtariamas „pagalba nelegaliam lošimo verslui“, antradienį naujienų agentūrai AFP sakė Ukrainos valstybinio tyrimų biuro atstovė Anželika Ivanova.

Tyrimas buvo pradėtas paprašius Ukrainos įstatymų leidėjams, sakė atstovė, bet įtarimų plačiau nekomentavo.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad tyrimas buvo pradėtas po įtakingo parlamentaro Davydo Arachamijos, priklausančio prezidento Volodymyro Zelenskio partijai, pareiškimo.

Pareiškimas viešai neskelbiamas, bet J.Lucenka, kuris šiuo metu yra Londone, bet kokius įtarimus neigia.

„Reikia turėti lakią vaizduotę kaltinti mane tuo, ką sako p. Arachamija“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė J.Lucenka.

Praėjusią savaitę J.Lucenka rašė, kad skundas dėl jo piktnaudžiavimo įgaliojimais, kurį pateikė vienas saugumo tarnybų darbuotojas, yra „manipuliacinis ir neteisingas“.

Tuo tarpu praėjusią savaitę paskelbtame JAV informatoriaus skunde teigiama, kad D.Trumpas liepos mėnesį telefonu kalbėdamasis su V.Zelenskiu bandė stumti savo asmeninius interesus, vadino J.Lucenką geru prokuroru ir siūlė palikti jį jo poste.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas

D.Trumpas ir jo sąjungininkai teigia, jog buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas, vienas iš realiausių pretendentų varžytis su prezidentu 2020 metų rinkimuose, 2015–2016 metais spaudė Kijevą atleisti ankstesnį generalinį prokurorą Viktorą Šokiną, kad apsaugotų savo sūnų Hunterį, tuo metu dirbusį korupcija kaltinamos dujų kompanijos „Burisma“ valdyboje.

Europos Sąjungos šalys ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) taip pat ragino nušalinti V.Šokiną.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Šokinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Šokinas

J.Lucenka yra sakęs, kad dėl Bidenų reikalo susitiko su D.Trumpo advokatu Rudi Giuliani, bet galiausiai nebuvę priežasties pagal Ukrainos įstatymus vykdyti tyrimą jų atžvilgiu.

JAV informatoriaus skunde sakoma, kad anksčiau šiais metais J.Lucenka pareiškė įtarimų dėl Bidenų veiklos Ukrainoje ir teigė, kad buvusi JAV ambasadorė Marie Yovanovitch trukdė Ukrainos teisėsaugai. Panašiai kalba D.Trumpo šalininkai.

M.Yovanovitch gegužės mėnesį buvo atšaukta iš savo posto, o dabar buvo iškviesta liudyti JAV Kongreso komitetuose Atstovų Rūmams pradėjus D.Trumpo apkaltos tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius