Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 21 /09:54

Ukrainoje siaučiant karui, amerikiečiai ir rusai skris į TKS

Jungtinių Valstijų astronautas ir du rusų kosmonautai trečiadienį išskris į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), nepaisant didėjančios įtampos tarp Maskvos ir Vašingtono dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / 123RF.com nuotr.

Pasak Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“, planuojama, kad NASA pilotas Frankas Rubio ir rusai Sergejus Prokopjevas bei Dmitrijus Petelinas iš Rusijos nuomojamo Baikonuro kosmodromo Kazachstane pakils 16 val. 54 min. Lietuvos laiku.

F.Rubio taps pirmuoju JAV astronautu, keliausiančiu į TKS Rusijos raketa „Sojuz“ nuo vasario 24 dienos, kai prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į provakarietišką Ukrainą.

Reaguodamos į invaziją Vakarų šalių sostinės, įskaitant Vašingtoną, pritaikė Maskvai precedento neturinčias sankcijas, o dvišaliai santykiai pasiekė naujas žemumas.

Vis dėlto kosmoso srityje abiejų šalių bendradarbiavimas išliko.

Tikimasi, kad spalio pradžioje į orbitinę stotį „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“ turėtų iškeliauti vienintelė aktyvi Rusijos kosmonautė Ana Kikina.

Ji taps tik penktąja profesionalia kosmonaute iš Rusijos ar Sovietų Sąjungos, pakilusia į kosmosą, ir pirmąja ruse, skridusia JAV milijardieriaus Elono Musko bendrovės „SpaceX“ erdvėlaiviu.

Rengdamiesi abiem skrydžiams Rusijos kosmonautai ir Vakarų astronautai stengiasi išvengti Žemėje įsiplieskusio konflikto, ypač būdami kartu orbitoje.

TKS – JAV, Kanados, Japonijos, Europos kosmoso agentūros (EKA) ir Rusijos bendradarbiavimo rezultatas – yra padalinta į dvi dalis: JAV orbitinį segmentą ir Rusijos orbitinį segmentą.

Rusija palieka TKS

Šiuo metu TKS orbitą, esančią maždaug 400 km virš jūros lygio, išlaiko rusiška varomoji sistema, o JAV segmentas yra atsakingas už elektros energiją ir gyvybės palaikymo sistemas.

Tačiau įtampa kosmoso srityje išaugo Vašingtonui paskelbus sankcijas Maskvos aviacijos pramonei, dėl to pradėjus grasinti buvusiam „Roskosmos“ vadovui Dmitrijui Rogozinui, entuziastingam karo Ukrainoje šalininkui.

Neseniai paskirtas D.Rogozino įpėdinis Jurijus Borisovas vėliau patvirtino seniai išsakytą Rusijos siekį po 2024 metų palikti TKS ir sukurti savo orbitinę stotį.

JAV kosmoso agentūra NASA šį sprendimą pavadino „nenusisekusiu įvykiu“, kuris trukdys TKS atliekamam moksliniam darbui.

Kosmoso srities analitikai teigia, kad naujos orbitinės stoties statyba gali užtrukti ilgiau nei dešimtmetį, o Rusijos kosmoso pramonė, kuri yra jos nacionalinis pasididžiavimas, dėl griežtų sankcijų negalėtų klestėti.

TKS buvo pradėta eksploatuoti 1998 metais, kai po Šaltojo karo metu vykusių kosmoso lenktynių JAV ir Rusija tikėjosi bendradarbiauti.

Tuo laikotarpiu sovietų kosmoso programa suklestėjo. Ji gyrėsi daugybe pasiekimų, tarp kurių buvo pirmojo žmogaus išsiuntimas į kosmosą 1961 metais ir pirmojo palydovo paleidimas ketveriais metais anksčiau.

Tačiau ekspertai teigia, kad „Roskosmos“ šiuo metu yra savo buvusios formos šešėlyje ir pastaraisiais metais patyrė nemažai nesėkmių, įskaitant korupcijos skandalus ir kelių palydovų bei kitų erdvėlaivių praradimą.

Rusija neteko ir daugelį metų trukusios pilotuojamų skrydžių į TKS monopolijos, kai astronautų į orbitinę laboratoriją nuskraidino „Space X“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius