-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 22 /15:46

Ukrainos Aukščiausioji Rada nubalsavo skirti areštą deputatei N.Savčenko, ji sulaikyta

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį nubalsavo skirti areštą deputatei Nadijai Savčenko, kuri kaltinama planavusi Aukščiausioje Radoje įvykdyti teroristinį išpuolį. Ji nedelsiant buvo sulaikyta.
Nadija Savčenko Aukščiausioje Radoje
Nadija Savčenko Aukščiausioje Radoje / „Sputnik“ nuotr.

Deputatės N.Savčenko imuniteto panaikinimui pritarė 291 parlamentaras, jos sulaikymui – 277 parlamentarai, areštui – 268 parlamentarai.

Kol deputatai balsavo, N.Savčenko taip pat buvo posėdžių salėje ir stebėjo procesą. Po balsavimo ji užsimetė ant pečių paltą ir išėjo iš parlamento pastato. Šalia jo esančioje Konstitucijos aikštėje buvo susirinkę jos šalininkų ir priešininkų; ten N.Savčenko susitiko su savo seserimi Vira.

Tiesa, deputatę iškart sulaikė Ukrainos saugumo tarnyba.

„Ji sulaikyta, prokurorui perskaičius jai kaltinimus“, – sakė prokuratūros atstovas Andrijus Lysenka telefonu naujienų agentūrai AFP praėjus kelioms valandoms.

Teismo posėdis dėl kardomosios priemonės paskyrimo jokiai frakcijai nepriklausančiai deputatei galbūt bus paskirtas penktadienį, kovo 23 dieną.

„Teismas, greičiausiai, rytoj“, – parašė A.Lysenka feisbuke.

Kovo viduryje Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka apkaltino deputatę Nadiją Savčenko planavus įvykdyti „teroro aktą“ prieš šalies parlamentą ir pateikė Aukščiausiajai Radai pasiūlymą pritarti jos patraukimui baudžiamojon atsakomybėn, sulaikymui ir areštui.

Prokuroro duomenimis, tyrėjai turi nepaneigiamų įrodymų, kad N.Savčenko planavo surengti teroro aktų, įskaitant sprogdinimus Aukščiausiosios Rados posėdžių salėje.

Nuotr. iš „Twitter“/Nadija Savčenko
Nuotr. iš „Twitter“/Nadija Savčenko

„Tyrėjai turi nepaneigiamų įrodymų, kad Savčenko asmeniškai planavo, asmeniškai verbavo, asmeniškai nurodinėjo: kaip čia, šioje (parlamento) salėje, įvykdyti teroristinį aktą. Dviem kovinėmis granatomis sunaikinti dvi ložes parlamente, iš minosvaidžių apšaudyti parlamento kupolą, o iš automatų pribaigti tuos, kurie būtų išgyvenę“, – pareiškė J.Lucenka.

„Dokumentai dėl Savčenko paduoti Aukščiausiajai Radai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė generalinio prokuroro atstovė Larisa Sarhan. Ji taip pat paskelbė J.Lucenkos kreipimosi į Aukščiausiosios Rados pirmininką Andrijų Parubijų kopiją.

Salėje kikeno

Ukrainos generalinis prokuroras J.Lucenka, Aukščiausiosios Rados salėje ketvirtadienį aiškindamas, kodėl iš N.Savčenko siekiama atimti neliečiamybę, kaip įrodymą pasitelkė vaizdo medžiagą. Štai ji:

Įraše girdėti, kaip N.Savčenko, kurios psichine sveikata salėje, beje, viešai suabejojo vienas parlamentaras, kalbasi su įtariamais sąmokslininkais apie galimą prezidento P.Porošenkos ir jo sąjungininkų nužudymą.

N.Savčenko aiškina, kur Aukščiausiosios Rados plenarinių posėdžių kas sėdi ir kur budi apsaugos darbuotojai. Galiausiai – kur mesti granatas.

Pati N.Savčenko, klausydamasi savo pačios balso, aiškinančio, kad Ukrainoje „po revoliucijos parlamente reikia 400 mirčių“, vis sukikendavo.

Vėliau per savo pasisakymą ji neneigė planavusi išpuolį ir tvirtino, kad jos planai pateisinami – suprask, vaizdo įrašas autentiškas.

Įtariamas N.Savčenko sąmokslininkas Volodymyras Rubanas buvo suimtas kovo pradžioje, kai paaiškėjo, kad jis savo automobiliu gabeno daugybę ginklų ir amunicijos per vadinamąją „pilkąją zoną“, skiriančią Rusijos palaikomų separatistų kontroliuojamą teritoriją nuo likusios Ukrainos dalies.

Nuotr. iš „YouTube“/Volodymyras Rubanas
Nuotr. iš „YouTube“/Volodymyras Rubanas

V.Rubanas, organizuodavęs apsikeitimus belaisviais tarp kovojančių šalių, esą turėjo nugabenti ginklus į Kijevą ir pradėti parlamento puolimą. Tikėtina, kad sulaikius šį 50-metį ir paaiškėjo, kad N.Savčenko su juo susijusi.

Administracija planavo „likviduoti“ N.Savčenko?

Išgirdusi kaltinimus N.Savčenko paneigė norėjusi žudyti, bet pripažino norinti, kad Ukrainoje būtų surengtas karinis perversmas, ir pridūrė, esą šalyje yra daug jos bendraminčių.

Negana to, ukrainietė pasvarstė, kad snaiperiams per įvykius Maidane šaudyti į žmones įsakė savi.

VIDEO: Ukrainos parlamente prisiekusi Nadija Savčenko pažadėjo atkeršyti Kremliui

O dabar N.Savčenko, kuri per karą Donbase dvejus metus praleido prorusiškų separatistų nelaisvėje, pareiškė turinti duomenų apie mažiausiai tris įsakymus ją eliminuoti.

„Pirmą kartą įspėjimą dėl prezidento administracijos įsakymo mane fiziškai likviduoti išgirdau iš buvusio administracijos darbuotojo Andrijaus Taranovo, kuris vėliau mirė. Antrą kartą mane įspėjo užsienio žvalgyba“, – trečiadienį Kijeve per spaudos konferenciją kalbėjo N.Savčenko.

Jos teigimu, į prezidento administraciją nuvykusi jos sesuo siekė, kad įsakymas „likviduoti“ N.Savčenko būtų panaikintas.

Pati N.Savčenko teigia žinanti apie tris su ja susijusius įsakymus: „Supratau, kad manęs ketvirtą kartą jau nebūtų įspėję. Maniau, kad saugiausia būtų priartėti prie žmonių, kuriems įsakyta mane nužudyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius