-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos centrinis bankas: I.Kolomoiskis vykdo puolimą, bando pasėti chaosą

Ukrainos centrinis bankas apkaltino su prezidentu Volodymyru Zelenskiu siejamą oligarchą Ihorį Kolomoiskį vykdant puolimą ir siekiant pasėti chaosą institucijoje, praneša „Laisvosios Europos radijas“.
Ukrainos nacionalinis bankas
Ukrainos nacionalinis bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos nacionalinio banko (NBU) lapkričio 27 dieną išplatintame pranešime teigiama, kad institucija paprašė teisėsaugos padėti užkirsti kelią galimiems oligarcho I.Kolomoiskio „neteisėtiems veiksmams“, nukreiptiems prieš banko darbuotojus.

„Kelias savaites vyko koordinuota ataka prieš Nacionalinį banką: žiniasklaidoje skleidžiamos spekuliacijos ir melai, prie NBU pastato mitingus rengia žmonės, kuriems už tai sumokėta, net buvo bandyta prasiveržti į NBU“, – rašoma banko pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kolomoiskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kolomoiskis

Institucijos teigimu, bankui spaudimą daro oligarchas, buvęs banko „Privatbank“ savininkas I.Kolomoiskis.

„Privatbank“ buvo nacionalizuotas prieš I.Kolomoiskio valią 2016-aisiais. Šis žingsnis – dalis Tarptautinio valiutos fondo (TVF) remiamų pastangų išvalyti šalies finansinę sistemą. Tuomet „Privatbank“ surinkdavo indėlininkų pinigus, o šiuos paskolų pavidalu dalydavo I.Kolomoiskio ir partnerių verslams.

Pasak NBU, prie institucijos pastato Kijeve vykstančiuose mitinguose dalyvauja I.Kolomoiskiui priklausančių kompanijų ir organizatorių darbuotojai. Esą tai įrodo, kad už šių mitingų slypi I.Kolomoiskis.

Pranešime teigiama, kad pagrindinis kampanijos prieš NBU tikslas – diskredituoti banką ir jo lyderystę, kad ateityje būtų galima daryti įtaką institucijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Volodymyras Zelenskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Volodymyras Zelenskis

NBU teigimu, I.Kolomoiskis tikisi, kad šie veiksmai leis jam išvengti atsakomybės ir dėl to jam nereikės grąžinti pinigų, kuriuos jis yra skolingas valstybei. Esą oligarchas taip pat siekia kištis į Ukrainos bendradarbiavimą su finansinėmis institucijomis siekiant paveikti jų nuomonę dėl „Privatbank“ nacionalizavimo.

I.Kolomoiskis neigia bet kokį sukčiavimą ir tikina esąs teisėtas banko savininkas. Oligarchas atvirai teigė ketinąs susigrąžinti jo kontrolę.

Kai Ukrainai vadovavo prezidentas Petro Porošenka, prieš I.Kolomoiskį buvo pradėti tyrimai.

2016 metais iš Ukrainos pabėgęs I.Kolomoiskis į šalį grįžo praėjus dviem mėnesiams po to, kai prezidentu buvo išrinktas komikas V.Zelenskis. Jo projektai buvo transliuojami I.Kolomoiskiui priklausančiame televizijos kanale „1+1“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pas šeimininką? V.Zelenskis daugybę kartų keliavo į Ženevą ir Tel Avivą: ten gyvena oligarchas I.Kolomoiskis

Prezidento kritikai tikina, kad I.Kolomoiskis daro įtaką V.Zelenskiui. Ukrainos vadovas tai neigia.

V.Zelenskis taip pat neigė padėsiantis I.Kolomoiskiui susigrąžinti banką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius