Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos ir Rusijos žmogaus teisių įgaliotinės apsikeitė kalinių sąrašais

Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova ir Ukrainos ombudsmenė Liudmyla Denisova antradienį apsikeitė abiejose šalyse kalėjimuose ir areštinėse laikomų ukrainiečių ir rusų sąrašais.
Liudmyla Denisova ir Tatjana Moskalkova
Liudmyla Denisova ir Tatjana Moskalkova / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

„Perduodu jums [asmenų], esančių laisvės atėmimo vietose – areštinėse, kolonijose ir kalėjimuose Ukrainos teritorijoje – sąrašą. Prašau ypatingai pakontroliuoti“, – T.Moskalkova sakė perduodama sąrašą į Maskvą atvykusiai L.Denisovai.

Ukrainos pareigūnė pažadėjo, kad tai bus būtinai padaryta, taip pat išreiškė viltį, kad abiejų šalių apsikeitimas kalinamais asmenimis, įskaitant pernai lapkritį per incidentą prie Kerčės sąsiaurio sulaikytus ukrainiečius jūreivius, „vis dėlto įvyks“.

„Scanpix“/AP nuotr./Į Ukrainą sugrįžę politiniai kaliniai
„Scanpix“/AP nuotr./Į Ukrainą sugrįžę politiniai kaliniai

Pasak T.Moskalkovos, apsikeitimo klausimai yra ne jos kompetencija, bet ji sveikina bet kokius „ukrainiečių ir rusų susitarimus, galinčius padėti piliečiams kuo greičiau grįžti į savo namus, šeimas, į normalų gyvenimą, apie kokį svajoja kiekvienas žmogus“.

L.Denisova palaikė T.Moskalkovos poziciją ir taip pat išreiškė viltį, kad jų bendravimas duos gerų rezultatų.

Ji perdavė T.Moskalkovai150 bylų sąrašą.

„Aš taip pat atvežiau jums 150 bylų sąrašą. Tai Ukrainos piliečiai, esantys Rusijos Federacijos teritorijoje ir Kryme, tarp jų 24 jūreiviai, – sakė L.Denisova. – Norėčiau jums jį perduoti,... kad visi humanitariniai klausimai būtų išspręsti.“

Ukrainos ombudsmenė pažymėjo, kad per dvi derybų dienas Kijeve ir Maskvoje pavyko išplėsti kalinių, kuriems bus teikiama nepriklausoma medicininė pagalba ar atliekama ekspertizė, sąrašą.

Ji patikslino, kad dabar, be ukrainiečio Pavlo Hrybo, kalbama ir apie nepriklausomų medikų pagalbą Krymo totorių aktyvistui Edemui Bekirovui, kuris, pasak jos, yra sunkios būklės Simferopolio tardymo izoliatoriuje, taip pat apie kolonijoje Tverės srityje laikomą Volodymyrą Baluchą, dėl kurio sveikatos būklės „yra tam tikrų abejonių“.

T.Moskalkova sakė, jog susitikimas su L.Denisova buvo „labai svarbus, nustatantis bendravimo ir pagalbos piliečiams vektorių, suteikiantis galimybę daugeliui šeimų tikėtis, kad žmonių likimai išsispręs, jie galės grįžti namo, jiems bus suteikta pagalba laisvės atėmimo vietose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius