Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos kariai netikėtai pradėjo sėkmingą kontrpuolimą prie Charkivo: Kyjivas tyli

Ukrainos ginkluotosios pajėgos netikėtai pradėjo kontrpuolimą Charkivo fronte. Antradienio rytą ukrainiečiai staiga sudavė stiprų smūgį į vadinamosios „Iziumo“ rusų kariuomenės grupuotės flangą Balaklijos kryptimi, praneša BBC Rusijos tarnyba. Tačiau Ukrainos atstovai apie šį kontrpuolimą tyli ir neteikia jokių komentarų.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis gausiais, nors oficialiai nepatvirtintais pranešimais, Rusijos pajėgos, kurias daugiausia sudaro mobilizuoti Donbaso gyventojai, skubiai traukiasi už Šiaurinio Doneco upės.

Netikėta ukrainiečių staigmena

Prorusiškuose telegram kanaluose gausu nerimą keliančių pranešimų – jų duomenimis, Ukrainos kariuomenė užėmė Verbivkos kaimą netoli Balaklijos miesto, kur įsikūręs didelis Rusijos arsenalas. Kiti šaltiniai praneša, kad Ukrainos kariai jau užėmė pačią Balakliją.

Vakarų kariniai ekspertai netiesiogiai patvirtino kelių prorusiškų ir ukrainietiškų telegram kanalų pranešimus, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo kontrpuolimą netoli Balaklijos miesto Charkivo srityje.

Kelių Rusijos karinių tinklaraščių autorių teigimu, Ukrainos kariuomenė pradėjo puolimą netoli Balaklijos (šis miestelis yra netoli Iziumo, kuris Rusijos kariuomenei yra strategiškai svarbus) ir užėmė Verbivkos kaimą – kai kuriais duomenimis, ten buvo įsikūręs karinis arsenalas. Remiantis keliais šaltiniais, kurių neįmanoma patikrinti, kovos vyksta Balaklijos pakraščiuose. Internete pasirodė mieste susprogdintų tiltų nuotraukos.

Karinis ekspertas, Sent Endriuso universiteto strateginių studijų profesorius Phillipsas O'Brienas rašo, kad Ukrainos kariuomenė greičiausiai netikėtai žengė į Rusijos kariuomenės kontroliuojamą teritoriją.

„Jei ukrainiečiai iš tiesų pasiekė operatyvinę staigmeną prie Charkivo, tai parodys, kokios prastos būklės yra Rusijos kariuomenė, – mano Ph.O'Brienas. – Atsižvelgiant į įvairias stebėjimo sistemas (nuo palydovų iki dronų, kibernetinių priemonių ir pan.), manyčiau, kad tokios operatyvinės staigmenos beveik neįmanoma pasiekti“.

„Be to, visa tai vyksta prie pat sienos su Rusija. Jei rusai to nepastebėjo, jų kariuomenė yra prastesnės būklės nei tikėtasi, – tęsia ekspertas. – Tai taip pat geras ženklas, kad Ukrainai puikiai sekasi laikytis slaptumo režimo“.

Vėliau Ph.O'Brienas pridūrė: „Gavome žvalgybinės informacijos, kad rusai žinojo apie artėjantį puolimą [prie Charkivo], bet paprasčiausiai neturėjo kaip reaguoti. Jei tai tiesa, tai byloja apie kitokio pobūdžio sutrikimus ir rodo, kad Rusijos kariuomenės veiksmuose trūksta lankstumo“.

Kitas žymus karinis ekspertas, Vašingtone įsikūrusio Užsienio politikos instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Robas Lee pažymi: „Įdomu, kad per pastarąjį mėnesį keli Rusijos telegram kanalai kalbėjo apie Ukrainos pajėgų susitelkimą prie Charkivo, tačiau panašu, kad šiandien Ukrainai vis dėlto pavyko pateikti staigmeną.“

Žada gerų naujienų

Ukrainos oficialūs šaltiniai kol kas nekomentavo kontrpuolimo prie Charkivo. Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas savo „Telegram“ kanale tik parašė: „Gera diena“.

„Šį vakarą iš prezidento Volodymyro Zelenskio išgirsime puikių naujienų apie kontrpuolimo operaciją Charkivo srityje“, – sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Serhijus Leščenka.

Anksčiau antradienį Ukrainos prezidentas V.Zelenskis, komentuodamas karinę operaciją pietuose, užsiminė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo kontrpuolimą įvairiomis kryptimis.

„Nesakysiu, kad tai tik kontrpuolimas Chersono regione... Yra kryptis ar kryptys – daugiskaita – ir mes turime judėti į priekį“, – sakė jis. Pasak V.Zelenskio, jis kol kas negali aptarti karinių veiksmų detalių, kad „priešas iš mūsų sulauktų keleto staigmenų“.

Antradienio vakarą savo kreipimesi V.Zelenskis vis dėlto nieko nepranešė apie kontrpuolimą, tik pagyrė visuose frontuose kovojančius Ukrainos karius. Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo rytiniame pranešime taip pat nieko neužsiminta apie kontrpuolimą Charkivo srityje.

Kokią grėsmę Rusijos kariuomenei kelia Balaklijos praradimas

Balaklija yra į šiaurės vakarus nuo Iziumo, o per ją eina pagrindiniai didelės rusų grupuotės, taikančios į Slovjanską ir Kramatorską, aprūpinimo srautai.

Per Balakliją eina kelias į Kupjanską – geležinkelio stotį, į kurią iš Rusijos teritorijos gabenama didžioji dalis karinių krovinių.

Į rytus nuo Iziumo teka gana plati Oskolio upė, todėl aprūpinti Iziumo grupę kitu keliu būtų labai sunku.

Jei pranešimai apie Ukrainos kariuomenės užimtą Balaklijos miestą pasitvirtintų, tai labai apsunkintų Rusijos karių padėtį: pirma, šis miestas dengia jų užnugarį, antra, iš jo atsiveria keliai į Kupjanską. Tai kelia apsupties pavojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius