-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainos kariuomenė sako numušusi rusų naudotą iranietišką droną

Ukrainos kariuomenė antradienį pirmą kartą pareiškė, kad mūšio lauke susidūrė su Irano Rusijai tiekiamu bepiločiu orlaiviu, o tai rodo stiprėjančius Maskvos ir Teherano ryšius, šiitiškos respublikos branduoliniam susitarimui su pasaulio galybėmis pakibus ant plauko.
Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“
Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“ / AP/„Scanpix“ nuotr.

JAV žvalgyba liepą viešai perspėjo, kad Teheranas planuoja siųsti šimtus sprogmenis galinčių nešti bepiločių orlaivių į Rusiją, kad padėtų jai kariauti Ukrainoje. Nors Iranas iš pradžių tai neigė, pastarosiomis dienomis jo sukarintos Revoliucinės gvardijos vadovas gyrėsi, kad apginkluoja galingąsias pasaulio valstybes.

Vienas Ukrainos kariuomenės pareigūnas ir su kariuomene glaudžiai susijusi interneto svetainė paskelbė to drono nuolaužų nuotraukas. Skraidyklė priminė trikampio formos iranietišką droną, žinomą kaip „Shahed“.

Tiek minimas kariškis, tiek interneto svetainė teigė, kad Ukrainos kariai susidūrė su bepiločiu lėktuvu netoli Kupjansko, ukrainiečiams vykdant kontrpuolimą, kuris pralaužė Rusijos pajėgų linijas aplink Charkivą rytiniame fronte.

Iš nuotraukos galima spręsti, kad droną „Shahed“ numušė Ukrainos pajėgos ir kad jis nesprogo nuo smūgio, kaip buvo numatyta, tačiau Kyjivas nepaskelbė daugiau detalių. Užrašas ant drono, „M214 Geran-2“, pirminiais duomenimis, neatitinka žinomos Rusijos ginkluotės.

Irano misija Jungtinėse Tautose dar neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Iranas suartėjo su Rusija, susidurdamas su gniuždančiomis sankcijomis, kurios jam buvo sugrąžintos 2018 metais JAV vienašališkai pasitraukus iš branduolinio susitarimo. Derybos dėl susitarimo, pagal kurį Iranas mainais į sankcijų panaikinimą apribojo urano sodrinimą, atgaivinimo vėl atsidūrusios aklavietėje.

Kyjivo ir Teherano santykiai taip pat įtempti dėl to, kad 2020 metais Irano revoliucinė gvardija numušė Ukrainos keleivinį lėktuvą ir žuvo visi 176 juo skridę žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius