Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos kontrpuolimas: plieninę rusų gynybą pralaužė 30 karių super būrys

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba Prancūzijoje papasakojo apie sėkmingą Ukrainos gynėjų kontrpuolimą Robotynės kaime Zaporižios srityje. Šio strategiškai svarbaus kaimo išvadavimas kol kas yra didžiausia ukrainiečių sėkmė, leidžianti jiems veržtis pro pralaužtą rusų gynybą.
Sunaikintas rusų tankas prie Robotynės
Sunaikintas rusų tankas prie Robotynės / „Reuters“/„Scanpix“

Ukrainos užsienio reikalų ministro D.Kulebos kalbą Prancūzijos ambasadorių konferencijoje paskelbė šalies Užsienio reikalų ministerija.

Keli mėnesiai nesėkmingų atakų

„Šiuo metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos toliau tęsia kontrpuolimą. Tai nepaprastai sudėtinga. Minų laukų ir įtvirtinimų skaičius yra beprecedentis. Ore dominuoja Rusijos bepiločiai orlaiviai, sraigtasparniai ir lėktuvai. Tačiau mums pamažu pavyksta

Prieš kelias dienas pralaužėme Rusijos gynybą viename sudėtingiausių fronto ruožų ir išvadavome strategiškai svarbų Robotynės kaimą“, – pasakojo ministras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Robotynėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Robotynėje

Anot jo, kelis mėnesius ukrainiečių dalinys šiame fronto ruože vykdė nuolatinius puolimus, tačiau nepajėgė pralaužti gynybos. Dėl išsekimo ir nuostolių tam tikru momentu dalinys prarado galimybę tęsti puolimą.

Lemtingas sprendimas

Tuomet, anot D.Kulebos, buvo priimti „radikalūs sprendimai“: pakeista dalinio vadovybė.

Ministras sakė, kad naujasis vadas paprašė surinkti kovotojus, kurie būtų motyvuoti ir pasirengę vykdyti kovines užduotis. Buvo sudaryta jungtinė 31 kovotojo grupė, iš kurių trečdalis neturėjo kovinės patirties, tačiau visi turėjo žinių ir noro nugalėti.

Pasak D.Kulebos, vadų ir seržantų vadovavimo dėka ši grupė užmezgė „horizontalius ryšius“ su gretimais daliniais ir ėmė veikti kontakto linijoje.

18 valandų jie tiesiogine to žodžio prasme ant pilvų šliaužė per kilometrus minų laukų, kuriuose rusai buvo padėję po šešias minas kiekvienam kvadratiniam metrui.

„18 valandų jie tiesiogine to žodžio prasme ant pilvų šliaužė per kilometrus minų laukų, kuriuose rusai buvo padėję po šešias minas kiekvienam kvadratiniam metrui.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainiečių tankai netoli Robotynės gyvenvietės
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainiečių tankai netoli Robotynės gyvenvietės

Galiausiai būrys pasiekė medžių juostą, skiriančią ūkininko laukus. Tuomet mūsų dalinys iš ten išmušė rusus ir laikė šią poziciją dvi dienas, kol atvyko pastiprinimas.

31 vyro grupė atliko viso bataliono, kurį turėtų sudaryti apie 400 vyrų, darbą.

Vėliau šis būrys su 35-40 kilogramų sveriančiomis kuprinėmis per minų laukus nuėjo dar 10 kilometrų. Jie turėjo laiko tik trumpam atsikvėpti ir iš karto ėjo šturmuoti įtvirtintų rusų pozicijų, išmušė iš ten priešą ir išsilaikė, kol atvyko pagrindinės pajėgos.

Iš viso per 40 dienų šis dalinys surengė šešis puolimus ir dvi žvalgybos misijas. 31 vyro grupė atliko viso bataliono, kurį turėjo sudaryti apie 400 vyrų, darbą. Nuuostolius sudarė 7 sužeistieji, iš kurių tik vienas buvo sunkus, nes užlipo ant minos.

Iš tikrųjų šios grupės darbas sudarė sąlygas visai brigadai įžengti į Robotynę ir ją išlaisvinti po kelias savaites trukusių puolimų. Taip mes atvėrėme kelią į Tokmaką ir galiausiai į Melitopolį bei sieną su Krymu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius