TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Ukrainos kontrpuolimas: sužeisti kariai pasakoja apie sunkias kovas

Pasak kontrpuolime dalyvaujančių karių, Ukrainos kariuomenės daliniai, besiveržiantys link Chersono pietuose, per itin įnirtingas kovas atkovoja teritorijas, kurias kelis mėnesius užėmė Rusijos kariai, skelbia „The Wall Street Journal“.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Wall Street Journal“ pasikalbėjo su aštuoniais kontrpuolime dalyvavusiais Ukrainos kariais, kurie šiuo metu sužeidimus gydosi ligoninėse.

Rusai smarkiai priešinasi

Ukrainiečiai sakė, kad rusų kariai atrodo gerai ginkluoti ir smarkiai priešinasi.

„Jie meta prieš mus viską, – sakė 22 metų ukrainiečių karys, kuris teigė, kad rusai kovoja naudodami artileriją, tankus, sraigtasparnius ir minosvaidžius. – Jie turi daug įrangos, bet mažai vyrų.“

Ukrainos pareigūnai apie puolimą viešai kalba nedaug, motyvuodami tuo, kad karinės operacijos turi būti slaptos.

Atrodo, kad Pentagono vertinimas, kurį trečiadienį per brifingą pateikė jo atstovas spaudai, patvirtina atsargų optimizmą.

„Žinome apie Ukrainos karines operacijas, kurios šiek tiek pasistūmėjo į priekį, o kai kuriais atvejais Chersono regione žinome apie rusų dalinių atsitraukimą“, – žurnalistams sakė oro pajėgų brigados generolas Patrickas Ryderis.

Ukrainos pajėgos juda į priekį

Pietų Ukrainos ligoninėje esantys kariai ir medikai sutiko kalbėti su sąlyga, kad nebus atskleista jų tapatybė ir buvimo vieta. Visi jie dalyvavo pirmadienį prasidėjusiame puolime, kurio tikslas – perimti iniciatyvą kare.

Pirmadienį Ukrainos pajėgos keliuose fronto linijos taškuose pradėjo atakas po kelias savaites trukusių Rusijos pajėgų komunikacijų ir amunicijos bei ginkluotės sandėlių apšaudymų tolimojo nuotolio raketomis.

Pasak kovose dalyvavusių karių, tai sunkus mūšis su gerai ginkluotu priešu.

Ivanas, 32 metų eilinis, sakė, kad jo dalinio užduotis buvo paprasta: „Atakuokite, iššaudykite juos ir atsiimkite tai, kas mums priklauso.“

Jis teigė, kad jo daliniui puolimas prasidėjo gerai, nes pirmosiomis kovų valandomis iš rusų atsiėmė kaimą.

Tačiau tą pačią dieną, pirmadienį, jis atsidūrė ligoninėje patyręs smegenų sukrėtimą.

„Vaikinai nusiteikę kovingai, – sakė Ivanas, buvęs statybininkas iš pietvakarių Ukrainos. – Jie juda į priekį.“

Kai kurie rusų kariai bėga iš savo pozicijų, sakė jis, palikdami techniką ir užminuodami paliktus žuvusių bendražygių kūnus. Ivanas parodė filmuotą medžiagą, kurią, kaip jis sakė, jam atsiuntė fronto linijos bendražygiai. Vaizdo įraše matyti negyvi rusų kariai kaimo, kurį, pasak jo, antradienį užėmė Ukrainos pajėgos, pakraštyje.

Ivanas sakė, kad Ukrainos pajėgos veržiasi į regiono sostinę Chersoną ir bando išvalyti pakeliui esančius kaimus.

Rusijos karo tinklaraštininkai, kurie yra artimi šalies Gynybos ministerijai, pastebėjo dar vieną ukrainiečių žygį per Inhuleco upę į šiaurės rytus nuo Chersono. Rusijos gynybos ministerija Ukrainos kontrpuolimą vadina nesėkmingu.

Ukrainos kariai pripažįsta, kad kontrpuolimas yra sudėtingas.

„Kai kuriose vietovėse mes žengiame į priekį, o kitose esame mušami“, – sakė 22 metų karys Pavlo, kuris antradienį mūšio metu patyrė smegenų sukrėtimą ir sako, kad dabar galvoje girdi garsą, panašų į sudaužyto televizoriaus garsą.

Didžiulė kaina

Intensyviosios terapijos skyriaus, kuriame gydomi kai kurie kariai, vadovas sakė, kad kariuomenė apie puolimą jį įspėjo prieš savaitę.

„Bet kai jie pradėjo atvežti tiek daug sužeistųjų, tada, tiesą sakant, man pasidarė jų gaila ir pradėjau svarstyti, ar verta tai daryti tokia kaina, – sakė gydytojas. – Aš nežinau. Čia nėra teisingo atsakymo.“

Ukrainos pareigūnai ir kariniai analitikai teigė, kad ukrainiečių nuostoliai, net jei kontrpuolimas bus sėkmingas, gali būti dideli, nes jie puola įsitvirtinusį priešą, turintį didelę ugnies galią.

Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje šeši komos būsenos kariai guli dviejose gretimose palatose, kurias skiria plona siena. Vienoje jų gydytojai bandė išgelbėti 47 metų kario, sunkiai sužeisto antradienį pataikius į jo tanką, gyvybę.

Vienas ukrainiečių karys gulėjo savo lovoje ir laikė suspaudęs rusišką kulką, kuri ką tik buvo ištraukta iš jo kūno. Kulka pataikė į jo kairįjį petį ir įstrigo dubenyje. Karys buvo pašautas, kai gulėjo ant žemės ieškodamas priedangos nuo rusų kaime.

„Jautėme, kad eisime į mūšį, kad planuojame kažką didelio, – apie dienas prieš puolimą pasakojo 30-metis karys Petro, kuris sunkiai kalbėjo po narkozės. – Visi tikimės, kad karas baigsis kuo greičiau.“

Gydytojas sakė, kad kai kurias naktis praleidžia ant nedidelės sofos savo kabinete. Jis sakė, kad jaučiasi ant išsekimo ribos, nes nuo pirmųjų karo savaičių teko gelbėti daugiau kareivių nei bet kada anksčiau.

Gydytojai sunkiai dirba, kad išgelbėtų kritinės būklės karių gyvybes, o kai jų būklė stabilizuojasi, siunčia juos į geriau įrengtas ligonines.

Intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas sakė, kad pirmadienį priėmė 27 metų karį, kuriam buvo sulaužyta koja, sukrėsti smegenys, plyšę plautis, kepenys, skrandis, gaubtinė ir storoji žarnos. „Galva, krūtinė, galūnės, skrandis, smegenų sukrėtimas, jie atvyksta su įvairiausiais sužalojimais, – sakė jis. – Sprogimo poveikis pažeidžia viską.“

Veržiasi atgal į kovą

Tačiau gydytojas sakė, kad jį labiausiai pribloškė sužeistų karių noras tęsti kovą, kai tik jie bus fiziškai pajėgūs.

32 metų eilinis Ivanas sakė, kad pirmadienį patirtas smegenų sukrėtimas buvo jau trečias nuo tada, kai jis buvo mobilizuotas Rusijos invazijos pradžioje. Jis ligoninėje atsidūrė tik todėl, kad vadas įsakė jį evakuoti.

„Noriu grįžti pas mūsų vaikinus, – sakė jis, sumenkindamas savo sužeidimus, nors sunkiai girdėjo. – Norėjau grįžti tą pačią akimirką, kai išvykau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius