Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Ukrainos kontrpuolimas: yra du scenarijai, pagal kuriuos V.Putinas gali nuspręsti panaudoti branduolinį ginklą

Jei Ukrainos kontrpuolimas bus pakankamai sėkmingas, Kremlius gali paskelbti naują mobilizacijos bangą Rusijoje. Šį kartą gali būti pašaukta dar daugiau naujokų nei praėjusį rudenį. Taip pat yra du scenarijai, kas turėtų nutikti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galėtų panaudoti branduolinį ginklą. Tokias nuomones laikraščiui „The New York Times“ išreiškė keli Vakarų politikai su anonimiškumo sąlyga.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „IMAGO“/„Scanpix“

JAV žvalgybos agentūros teigia, kad visiškas pralaimėjimas Ukrainoje arba Krymo praradimas yra tie du scenarijai, pagal kuriuos V.Putinas potencialiai gali įsakyti panaudoti branduolinį ginklą.

Amerikiečių ir Europos pareigūnai pripažįsta, kad vargu ar per dabartinį kontrpuolimą pavyks išstumti visus Rusijos karius iš okupuotos Ukrainos teritorijos.

Dvi aiškios „sėkmės“ idėjos

Tačiau išryškėja dvi aiškios „sėkmės“ idėjos: Ukrainos kariuomenė atkovoja ir išlaiko svarbiausias anksčiau rusų užimtas teritorijas ir Kyjivas suduoda silpną smūgį Rusijos kariuomenei, kuris verčia Kremlių abejoti tolesnio karo prieš Ukrainą perspektyvomis.

JAV žvalgybos agentūrų vertinimu, labiausiai tikėtini scenarijai yra nedidelės Ukrainos pergalės ankstyvuosiuose karo veiksmų etapuose, pavyzdžiui, Donbaso dalies susigrąžinimas arba Rusijos išstūmimas iš žemės ūkio ir kalnakasybos teritorijų pietryčių Ukrainoje.

„Zaporižios atominės elektrinės užėmimas būtų ir simbolinė, ir strateginė pergalė, grąžinanti į Ukrainos rankas vieną didžiausių pasaulyje atominių elektrinių ir svarbų elektros energijos šaltinį“, – rašo laikraštis.

Ukraina pradėjo kontrpuolimą: kaip viskas vyksta

JAV ir Europos pareigūnai sako, kad Ukrainai svarbu nutraukti arba bent jau sumažinti vadinamąjį sausumos tiltą į Krymą, kuris palengvina karinę logistiką rusams. Tai leis kelti grėsmę Rusijos kariniams objektams pusiasalyje ir sutrikdyti karių aprūpinimą jame.

JAV ir Europos pareigūnai sako, kad esminis kontrpuolimo tikslas turėtų būti dar labiau susilpninti Rusijos kariuomenę. Šiais metais Rusijos kariai jau patyrė didžiulių nuostolių mūšiuose dėl Bachmuto.

Tuo pat metu kai kurie sąjungininkų pareigūnai, priešingai, baiminasi, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas gali būti „pernelyg sėkmingas“. Didžiuliai karių nuostoliai gali priversti Vladimirą Putiną paskelbti dar didesnę mobilizaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius