-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai turi Nepriklausomybės dieną, tačiau jiems reikia kitos Pergalės dienos

Marina – vienas iš šimtų tūkstančių žmonių, kurie buvo priversti bėgti iš Donecko, savo gimtojo miesto, kuomet valdžią į savo rankas perėmė ginkluoti neaišku iš kur atvykę smogikai. Ji puikiai prisimena Ukrainos Nepriklausomybės dieną prieš metus. Tuomet nuo Rusijos pusės plūstelėjo daugybė karo technikos ir karių be skiriamųjų ženklų.
Mariupolis. Ukraina švenčia nepriklausomybę, tačiau tikisi švęsti ir Pergalės dieną
Mariupolis. Ukraina švenčia nepriklausomybę, tačiau tikisi švęsti ir Pergalės dieną / Ukrainos gyventojų nuotr.

Moteris šiandien sulaukė daugybės draugų nuotraukų, kaip jie švenčia Nepriklausomybės dieną. Gavo keletą atvaizdų ir iš Donecke likusių draugų. Jų kadruose – tuščias ir nykus kadaise žydėjęs miestas.

Marina visą gyvenimą kalbėjo rusiškai ir jautėsi ukrainiete. Niekada nejuto priešiškumo iš savo tautiečių dėl kalbos. Niekada nejuto Ukrainoje jokių fašizmo apraiškų.

Nėra jų ir dabar. Deja, nebėra ir gimtinės, kurią užgrobė banditai. Nebėra namų – juose gali būti apgyventinti separatistų kovotojai, atsikraustę čia iš Čečėnijos – tiesiog pakariauti, užsidirbti.

„Puikiai pamenu, kas vyko lygiai prieš metus. Liepos pabaigoje buvau priversta išvykti iš Donecko su savo vaiku. Likti buvo nesaugu. Gatvėmis važinėjo tankai, vaikščiojo ginkluoti asmenys. Jie gali kiekvieną sustabdyti ir atimti automobilį“, – prisimena Marina.

Prieš metus visi čia atvykę laukė greitos įvykių atomazgos – pailsės ir grįš į taikų Donecką mokslo metų pradžiai.

Gyveno šeima šalia naktinio klubo. Trečią valandą nakties girti sukilėliai šaudydavo fejerverkus arba tiesiog pliekdavo iš automatų.

Išvyko su vaiku prie Azovo jūros. Taip padarė ne ji viena.

Visi pensionatai ir poilsio namai buvo tiesiog užkimšti. Čia atvykusieji laukė greitos įvykių atomazgos – pailsės ir grįš į taikų Donecką mokslo metų pradžiai.

„Lygiai prieš metus, kai minėjome Nepriklausomybės dieną, nuo Novoazovsko, esančio pasienyje su Rusija, pradėjo plūsti karinė technika ir kariai be skiriamųjų ženklų“, – kaip šiandien pamena moteris.

Sedovo kurortiniame miestelyje visiems pasiūlė per dvi valandas išsinešdinti. Visas poilsiavietes užėmė atvykėliai – vadinamieji „žalieji žmogeliukai“. Žmonės buvo priversti judėti vakarų kryptimi – Urzufą, Berdianską, Zaporožę. Į Donecką daugelis taip ir nebegrįžo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius