Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Ukrainos pajėgos įveikė vieną didžiausių Rusijos tankų atakų per visą karą

Rusija netoli Avdijivkos surengė vieną didžiausių tankų atakų per visą karo istoriją, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos ne tik sėkmingai ją atrėmė, bet ir sutriuškino priešą – rusai neteko trečdalio savo tankų, rašo „Forbes“.
Ukrainiečių tankas prie Avdijivkos
Ukrainiečių tankas prie Avdijivkos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija 36 tankais ir 12 pėstininkų kovos mašinų atakavo kelią iš rusų užimtos Tonenkojės į laisvą Umanskojės kaimą. Ukrainiečių 25-oji brigada pastebėjo 48 mašinų koloną – ir smogė jai smarkiai. Buvo sunaikinta 12 tankų ir 8 pėstininkų kovos mašinos.

„Kaip 25-oji brigada sunaikino šią rekordinę rusų tankų koloną, iš vizualinių mūšio pasekmių įrodymų nėra visiškai aišku. Tačiau nesunku atspėti. Standartinė ukrainiečių karių gynybos taktika – pasitelkti dronus, kad aptiktų rusų šturmo grupę ir atmuštų jos tikslią artilerijos ugnį“, – rašo leidinys.

„Scanpix“/AP nuotr./Tankas
„Scanpix“/AP nuotr./Tankas

Be to, net jei rusai iš tiesų gavo bent šiek tiek naudos šių 20 automobilių kaina, nauda buvo kukli. Kitą dieną po puolimo Gynybos strategijų centras kovas aplink Tonenką apibūdino kaip „pozicines“, t. y. nė viena pusė daug nepersistengė.

Kaip pažymi leidinys, toks plataus masto Rusijos Federacijos puolimas išryškina dvi prieštaringas tendencijas. Visų pirma, jei prieš kelias savaites iki šeštadienio puolimo rusų pulkai ir brigados puolimui į vakarus nuo Avdijivkos daugiausia dislokavo pėstininkus, tai pastarosiomis dienomis viskas pasikeitė, ir priešas šia kryptimi vėl pradėjo naudoti šarvuotąją techniką.

„Tai, kad ukrainiečiai galėjo įveikti tokias dideles ir gerai ginkluotas Rusijos pajėgas, rodo kitą tendenciją. Nepaisant sunkumų, susijusių su pagrindinės amunicijos trūkumu, Ukrainos brigados vis dar sugeba surengti tvirtą gynybą – dažnai pasitelkdamos minų, artilerijos, prieštankinių raketų ir bepiločių orlaivių derinį“, rašo „Forbes“.

Pažymima, kad tokią taktiką lėmė šaudmenų trūkumas, kuris paskatino Ukrainą masiškai plėsti bepiločių skraidyklių gamybą. Jei anksčiau Ukrainos artilerijos baterija galėjo iššaudyti 10 sviedinių, kad įveiktų rusų puolimo grupę, dabar ji iššaudo tik penkis sviedinius – ir koordinuoja veiksmus su netoliese esančiais FPV operatoriais, kad rusai būtų pribaigti, pažymi leidinys.

„Tikimasi, kad ši taktika ir toliau formuos mūšio lauką net ir tada, kai Ukrainą pasieks nauja amunicija. Artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais ukrainiečiai tikriausiai ir toliau ginsis nuo rusų šturmo grupių, daugiausia koordinuodami savo haubicų ir dronų veiksmus. Tik dabar artilerijos gali būti daugiau nei pastaraisiais mėnesiais“, – rašo „Forbes“.

Rusijos nuostoliai

Per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos likvidavo dar 710 rusų, tad bendri priešo nuostoliai išaugo iki 442 880. Rusijos Federacija taip pat neteko daug technikos ir ginklų: 20 tankų, 17 šarvuotų kovos mašinų, vienos priešlėktuvinės gynybos priemonės ir 32 artilerijos sistemų. Sunaikintų rusų tankų skaičius priartėjo prie 7 tūkst. vienetų.

Kaip pažymėjo karinis ekspertas Aleksandras Kovalenko, šiandien Rusijoje beveik negaminami nauji tankai. Rusijos tankų gamyklos daugiausia užsiima praėjusiais dešimtmečiais pagamintų transporto priemonių reaktyvavimu ir modernizavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius