-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos pajėgos veržiasi pirmyn ir gali apsupti Lymano mieste esančią rusų grupuotę

Ukrainos pajėgos, vykdančios kontrpuolimą Donecko srityje, tęsia sėkmingas atakas netoli Lymano miesto. Šiame mieste ir jo apylinkėse veikiančiai rusų grupuotei vis labiau gresia būti apsuptai.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Scanpix“/AP nuotr.

Ukrainos kariuomenė nusitaikė į Lymaną po to, kai jos pajėgos rugsėjo pirmąją savaitę netikėtai smogė Rusijos daliniams Charkivo srityje, pralaužė jų gynybą ir išvadavo didžiąją okupuotos srities dalį.

Per Lymano miestą eina svarbi Rusijos kariuomenei tiekimo linija. Kitą svarbią tiekimo liniją, ėjusią per Kupjansko miestą, Rusija jau prarado. Šią savaitę patvirtinta, kad Ukrainos pajėgos užėmė ir rytinį Kupjanso priemiestį Uzlovojų, per kurį einą geležinkelio linijos, kuriomis iš Rusijos į okupuotas teritorijas keliavo kroviniai kariuomenei.

Ukrainos pajėgos forsavo Oskol upę ir ėmė veržtis gilyn trimis kryptimis.

Rusijos pajėgos į rytus nuo Charkivo atsitraukė į naują gynybos liniją, nusidriekusią slėniu nuo Svatovės miesto šiaurėje iki už 25 mylių esančios Kremminos pietuose. Slėnis, iš abiejų pusių apsuptas aukštumų, nėra stipri pozicija gynybai, pastebi „Forbes“.

Rusijos kanaluose publikuotas Ukrainos pajėgų kontrpuolimo žemėlapis
Rusijos kanaluose publikuotas Ukrainos pajėgų kontrpuolimo žemėlapis

Pastarosiomis dienomis Rusijos oro pajėgos padidino aviacijos skrydžių skaičių, taip desperatiškai bandydamos padėti apgultoms Rusijos pajėgas, tačiau Ukrainos oro gynyba sumenkino šių oro operacijų poveikį. Vien šeštadienį ukrainiečiai numušė keturis rusų lėktuvus.

„Forbes“ rašo, kad dabar labiausiai tikėtina ne tai, ar ukrainiečiai susigrąžins Lymaną, o – kada. Ukrainiečių pajėgos veržiasi į šiaurę per Donecą iš pozicijų į rytus nuo Lymano, į šiaurę per tą pačią upę iš pozicijų į vakarus nuo Lymano ir į rytus per Oskil iš pozicijų į šiaurę nuo Lymano.

Ši ukrainiečių operacija gali būti itin skausminga rusams, nes apsuptyje gali atsidurti kelis batalionai su tūkstančiais karių. Arba dar daugiau karių, jei Kremliui pavyktų į šią teritoriją įgrūsti pastiprinimą.

Ukrainos kariuomenės pažangą šioje srityje konstatuoja ir Amerikos karo studijų instituto (ISW) ekspertai. Anot jų, Ukrainos pajėgos stiprina pozicijas netoli Lymano ir toliau artėja prie miesto, išlaisvindamos naujas gyvenvietes.

Analitikų teigimu, Lymano rajone toliau vyksta įnirtingos kovos, o Ukrainos kariuomenė, sprendžiant iš pranešimų iš fronto, yra arti to, kad nutrauktų paskutinius ten veikiančios rusų grupuotės tiekimo kelius ir uždarytų ją į operatyvinę apsuptį.

ISW ekspertai, remdamiesi Ukrainos šaltiniais, rašo, kad rugsėjo 26 ir 27 d. Ukrainos pajėgos užėmė kelis kaimus į šiaurės vakarus ir šiaurę nuo Lymano.

Be to, JAV institutas, remdamasis Rusijos šaltiniais, praneša, kad Ukrainos artilerija apšaudo paskutinį kelią, kuriuo per Svatovę, Makijivką ir Ternią aprūpinami Rusijos kariai. Ukrainos žvalgybos ir diversinės grupės jau pastebėtos Torskojės ir Jampolės miestuose į pietryčius nuo Lymano.

Žinomas Ukrainos karo žurnalistas, portalo censor.net vyriausiasis redaktorius Jurijus Butusovas trečiadienį savo paskyroje „Facebook“ rašo, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų 20-osios kombinuotųjų ginklų armijos frontas prie Oskol upės buvo pralaužtas. Rusų grupuotė, ginanti Lymano miestą, jau pateko į operatyvinę apsuptį. Anot jo, jei pavyks blokuoti paskutinius tiekimo maršrutus, ši grupuotė bus pasmerkta - arba bus sunaikinta, ar pasiduos.

Anot J.Butusovo, Rusijos kariuomenės vadovybė akivaizdžiai supranta grėsmę, bet ir toliau laiko Lymaną ir Jampolę. „Fronto konfigūracija priešui yra itin nepalanki gynybai, priešas tokio fronto negalės išlaikyti ilgai. Tuo pačiu metu negalima nuvertinti priešo, išsaugomas grupės valdymas, priešas vis dar lenkia mus sunkiąja ginkluote ir amunicija. Kovos sunkios“, – rašo karo žurnalistas.

Anot J.Butusovo, į šį rajoną rusai gabena visą įmanomą pastiprinimą – pavyzdžiui, ten jau paimti karių dokumentai iš 201-osios karinės bazės Tadžikistane, įvairių regioninių ir nacionalinių dalinių, nemažai BARS batalionų.

J.Butusovas teigia, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau pasiekė Kremminos miesto apylinkes, o kritus Lymaną ginančiai grupuotei priešas turės bėgti toli. Jo teigimu, Ukrainos kariai pamažu juda ir į šiaurinį Svatovės miestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius