Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos parlamentas patvirtino specialiojo statuso šalies rytuose įstatymo projektą

Ukrainos parlamentas antradienį pritarė įstatymo projektui dėl specialiojo statuso kolaborantų kontroliuojamoms teritorijoms šalies rytuose, su sąlyga, kad tame regione bus surengti rinkimai pagal Ukrainos jurisdikciją.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 2 Donbasas Ukraina

Prezidentas Petro Porošenka šį įstatymo projektą pateikdamas parlamentui pažymėjo, kad visa tai numatyta vasarį Baltarusijos sostinėje pasirašytame keturšaliame taikos susitarime.

Aukščiausioji Rada taip pat pritarė P.Porošenkos kreipimuisi į JT Saugumo Tarybą dislokuoti taikdarių pajėgas šalies rytuose, kur konfliktas nusinešė daugiau kaip 6000 gyvybių nuo prorusiškų separatistų balandį kilusio maišto prieš provakarietišką vyriausybę pradžios.

Kaip anksčiau antradienį buvo pranešta, šalies rytuose veikiantys separatistai grasino atnaujinti kovos veiksmus, jei Kijevas nesilaikys Minske duotų pažadų suteikti sukilėlių kontroliuojamoms teritorijoms didesnę autonomiją, išlaikant jas Ukrainos sudėtyje.

Įstatymo projekte numatyta, kad separatistų kontroliuojamos teritorijos rytinėse Donecko ir Luhansko sritys įgis „specialų statusą“, kuris įtvirtins rusų kalbos pirmenybę prieš ukrainiečių kalbą ir glaudesnį bendradarbiavimą su Rusija, tačiau tai įvyks po rinkimų, kurie turės būti surengti vadovaujantis Ukrainos įstatymais ir dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

Taip pat numatyta, kad visos ginkluotos formuotės turės nusiginkluoti arba išvykti iš Ukrainos, o ukrainiečių žiniasklaidai bus leidžiama veikti tame regione.

Pagal Minsko susitarimo sąlygas, Kijevas įsipareigojo oficialiai pripažinti separatistų vienašališkai paskelbtų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ specialų statusą.

Vasario 15 dieną įsigaliojusiame paliaubų susitarime Kijevui buvo skirtas mėnuo nustatyti demarkacijos liniją, žyminčią specialaus statuso teritorijas, ir pradėti diskusijas dėl vietos rinkimų.

Įstatymų projektuose demarkacijos linija atskirtos teritorijos, esančios tarp Ukrainos valstybės sienos su Rusija rytuose, Azovo jūros pietuose ir fronto linijos tarp Kijevo pajėgų ir separatistų, kuri nustatyta Minsko susitarimuose.

Tuo tarpu Rusija jau supliekė šiuos įstatymų projektus, pareiškusi, kad Kijevas atsisakė aptarti juos su separatistiniais regionais.

„Įvykių eiga rodo, kad Ukrainos vadovybė pasirinko svarbiausių Minsko proceso principų atmetimo kursą“, – tvirtinta Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius