-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai rengia derybas, tvyrant įtampai su Rusija

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį atvyko į Paryžių derybų su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel, augant įtampai tarp Kijevo ir Maskvos, dislokavusios savo pajėgų šalia Ukrainos sienos.
V.Zelenskis ir E.Macronas
V.Zelenskis ir E.Macronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Zelenskį ir jo žmoną Oleną prieš pietus Eliziejaus rūmuose pasitiko E.Macronas ir jo sutuoktinė Brigitte. Abu lyderiai ketina susitikti su A.Merkel vaizdo ryšiu, pranešė prancūzų prezidentūra.

Derybos rengiamos, Ukrainai ir Vakarų valstybėms pastarosiomis savaitėmis skambinant pavojaus varpais dėl karių telkimo prie Rusijos vakarinės sienos. JAV ir NATO teigimu, ten šiuo metu dislokuotos gausiausios rusų pajėgos nuo 2014 metų. Kijevui ištikimi kariai ir Maskvos remiami separatistai Rytų Ukrainoje kariauja jau septynerius metus.

„Mūsų tikslas yra mažinti įtampą, – prieš derybas su anonimiškumo sąlyga pareiškė vienas Eliziejaus rūmų pareigūnas. – Visas mūsų atliekamas darbas yra skirtas Ukrainos suverenitetui remti.“

Duodamas interviu Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“, V.Zelenskis nurodė, kad per susitikimą bus skiriamas dėmesys saugumo klausimams.

„Europos saugumas priklauso nuo Ukrainos saugumo“, – laikraščiui sakė jis ir pridūrė, jog Kijevas siekia ES ir NATO paramos.

„Atėjo laikas nebekalbėti ir priimti sprendimus“, – pabrėžė ukrainiečių lyderis.

Per kautynes Ukrainos rytuose, įsiplieskusias Rusijai 2014 metais aneksavus Krymą, žuvo jau daugiau nei 13 tūkst. žmonių. Pastangos pasiekti politinį susitarimą atsidūrė aklavietėje, o pastarosiomis savaitėmis fiksuojama vis daugiau trapių paliaubų pažeidimų.

Tuo metu Kremlius pareiškė besitikįs, kad E.Macronas ir A.Merkel įtikins V.Zelenskį laikytis paliaubų susitarimo, taip pat įgyvendinti 2015 metais Minske pasirašytą susitarimą dėl taikos Rytų Ukrainoje.

Kaip penktadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai turėtų pakalbėti su ukrainiečių prezidentu apie „būtinybę ryžtingai nutraukti bet kokius provokacinius veiksmus prie sąlyčio linijos ir akcentuoti būtinybę besąlygiškai laikytis ugnies nutraukimo režimo“.

Išvakarėse V.Zelenskis pareiškė per Ukrainos saugumo tarybos posėdį, kad diskusijos Paryžiuje bus svarbus žingsnis ruošiantis tolesnėms vadinamojo „Normandijos ketverto“ – Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos – deryboms.

Vėliausias susitikimas šiuo formatu įvyko 2019 metų gruodį Paryžiuje. Tuomet pavyko sumažinti įtampą, bet nebuvo pasiekta jokios pažangos dėl politinio Rytų Ukrainos konflikto sprendinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius