Ukrainos prezidentas neigia žadėjęs D.Trumpui suteikti paslaugą už paslaugą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį vėl paneigė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas spaudė jį suteikti su Vašingtono karine parama susijusią paslaugą už paslaugą (quid pro quo), nepaisydamas aštrėjančių kaltinimų Baltųjų rūmų vadovui per apkaltos tyrimą Vašingtone.
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nesikalbėjau su JAV prezidentu Trumpu tokiu būdu: jūs duodate man šį, aš jums duodu tą“, – pareiškė V.Zelenskis duodamas interviu Europos leidiniams, įskaitant vokiečių savaitraštį „Der Spiegel“.

Išsakydamas vokiečių kalba paskelbtus komentarus ukrainiečių lyderis pareiškė „visiškai nesuprantąs“ posėdžiuose išgirstų kaltinimų ir nenorįs „sudaryti įspūdžio, kad esame elgetos“ Ukrainoje.

VIDEO: V.Zelenskis galvojo, kad bus paviešinta tik D.Trumpo pokalbio dalis: „niekas negali daryti man spaudimo“

Skandalas yra susijęs su liepos 25 dieną įvykusiu pokalbiu telefonu, per kurį, kaip įtariama, JAV lyderis respublikonas spaudė Kijevą pradėti tyrimus dėl buvusio amerikiečių viceprezidento demokrato Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio, dirbusio vienoje ukrainiečių dujų bendrovėje.

Pagrindinis klausimas – ar D.Trumpas buvo įšaldęs karinę pagalbą Ukrainai ir buvo pasiruošęs ją teikti tik tuo atveju, jei V.Zelenskis inicijuotų tyrimus dėl Bidenų.

Pirmadienį paskelbtame interviu Ukrainos prezidentas taip pat sumenkino lūkesčius prieš gruodžio 9 dieną Paryžiuje vyksiantį viršūnių susitikimą, per kurį jis pirmą kartą ketina susitikti su savo kolega rusu Vladimiru Putinu.

V.Zelenskis pažymėjo, kad neįmanoma pradėti tartis dėl konflikto su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje nutraukimo, kol nebus įgyvendintos trys išankstinės sąlygos.

Pasak jo, pirmiausia per „pagrįstą laikotarpį“ turi būti apsikeista kaliniais, o paskui – paskelbtos realios paliaubos ir atitrauktos visos ginkluotosios pajėgos, kad būtų galima surengti regione vietos rinkimus.

„Jei šie trys klausimai bus išspręsti, galėsime įsitikinti, ar visi nori nutraukti konfliktą“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Konfliktas Ukrainoje, kilęs 2014 metais, provakarietiškiems politikams perėmus valdžią Kijeve, o Maskvai aneksavus Krymą, pareikalavo jau daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius