-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainos prezidentas paragino V.Putiną paleisti Rusijos areštuotus ukrainiečių jūreivius

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį emocingai kreipėsi į Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, ragindamas paleisti 24 ukrainiečių jūreivius, suimtus pernai lapkritį per konfrontaciją tarp abiejų šalių jūrų pajėgų netoli Maskvos aneksuoto Krymo.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“ nuotr.

„Noriu kreiptis į Rusijos Federacijos prezidentą Vladimirą Putiną, – V.Zelenskis sakė per Kijeve surengtą spaudos konferenciją. – Juk mes visi turime vaikų. Grąžinkite vaikus tėvams.“

Neseniai išrinktas Ukrainos lyderis pripažino esąs labai susijaudinęs ir pridūrė: „Suprantu, kas yra tarptautinė teisė ir kaip veikia Užsienio reikalų ministerija. Suprantu, kas yra tarptautinio tribunolo sprendimas. Tačiau žinote, vakar buvo paskutinė diena, kada mums turėjo grąžinti mūsų jūreivius. Mes turime viską: yra įstatymas, nutartis, viskas yra – [bet] jūreivių nėra.“

Rusija pernai apšaudė ir pagrobė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus bei areštavo jų įgulas per incidentą netoli Kerčės sąsiaurio, kai šie laivai mėgino nuplaukti iš Juodosios jūros į Mariupolio uostą Azovo jūroje.

Gegužės pabaigoje Vokietijoje įsikūręs Tarptautinis jūrų teisės tribunolas paragino Rusiją nedelsiant paleisti ukrainiečius jūreivius ir leisti jiems grįžti į savo šalį.

Rusija nepripažįsta tribunolo jurisdikcijos šioje byloje ir nepasiuntė į svarstymą savo atstovų.

V.Zelenskis taip pat pasmerkė trečiadienį priimtą Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) sprendimą grąžinti visaverčius įgaliojimus Rusijos delegacijai.

Ukrainos vadovas tvirtino, kad šis sprendimas „buvo jau seniai nulemtas“ ir kad visos jo pastangos per neseniai surengtą kelionę po Europą įtikinti lyderius pakeisti poziciją buvo bergždžios.

„Deja, manęs neišgirdo“, – sakė V.Zelenskis.

2014 metais dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos iš Maskvos buvo atimtos teisės balsuoti priimant ETPA sprendimus.

Kai buvo paskelbtas sprendimas atkurti Rusijos įgaliojimus, Ukrainos delegacija protestuodama išėjo iš ETPA salės Strasbūre ir paskelbė, kad įšaldo savo darbą Asamblėje, išskyrus balsavimus dėl siūlymo blokuoti Rusijos dalyvavimą.

Rusija ir Ukraina konfliktuoja nuo 2014 metų, kai provakarietiškas liaudies sukilimas Kijeve nuvertė Kremliaus remtą vyriausybę.

Maskva taip pat kaltinama kurstanti separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje, nusinešusį jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius