Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka: „Krymas bus sugrąžintas Ukrainai“

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį pažadėjo, kad Rusijos aneksuotas Krymas bus grąžintas Kijevo kontrolei, tačiau prorusiški regiono lyderiai pareiškė, kad to niekada nebus.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ukrainos valstybė susigrąžins kontrolę laikinai okupuotoje teritorijoje. Šiandien nekalbėsiu, kad tai įvyks greitai ir lengvai. Tačiau tai būtinai įvyks – mes kartu atstatysime naują Krymą, kuriame bus užtikrintos Krymo senųjų gyventojų, tai pat visų pusiasalio gyventojų teisės ir interesai, kad ir kokia būtų jų etninė, kalbinė ar religinė kilmė. Mes už tai kovojame ir kovosime kartu“, – rašoma P.Porošenkos pranešime, kurį Kijevas išplatino minint „žaliųjų žmogeliukų“ invazijos tame Juodosios jūros pusiasalyje pradžios metines.

Pasak prezidento, praeitų metų vasario 23-ąją prasidėję įvykiai, vedę į prieštaringai vertinamą referendumą ir to regiono prijungimą prie Rusijos, buvo „ciniškas veiksmai, kuriais siekta užgrobti Krymą“.

„Lygiai prieš metus įvyko tai, ką XXI amžiuje sunku suprasti bet kuriam civilizuotam žmogui, – pabrėžė prezidentas. Žmonija tapo liudininke ciniškiems veiksmams, kuriais siekta prievarta užgrobti Krymą – neatsiejamą Ukrainos valstybės dalį. Vadinamasis referendumas, paskelbtas ir surengtas vienu metu su didelio masto Rusijos kariškių įsiveržimu į Krymo teritoriją, buvo ne kas kita, o farsas, reikalingas Rusijos atvirai agresijai prieš Ukrainą pridengti.“

„Ukrainos valstybė jokiomis aplinkybėmis nepripažins to neveiksnaus žingsnio, nepaisančio tarptautinės teisės ir Ukrainos nacionalinių įstatymų, – pridūrė P.Porošenka. – Ukraina niekada neatsisakys savo suverenių teisių į Krymą, visomis prieinamomis priemonėmis gins ten gyvenančių žmonių teises. Šiuo klausimu yra visiškas konsensusas tarp Ukrainos vyriausybės, politikų ir pilietinės visuomenės. Šiuo klausimu mus absoliučiai palaiko kitos šalys ir visos tarptautinės organizacijos.“

Rusijos vadovybė ne kartą tvirtino, kad po Vakarų šalių remto Maidano „perversmo“ Kijeve, kai iš Ukrainos pabėgo ankstesnis Kremliui palankus prezidentas Viktoras Janukovyčius, Krymo liaudis pasinaudojo tarptautinės teisės numatoma apsisprendimo teise ir pasirinko prisijungimą prie Rusijos. Pasak Maskvos, šis sprendimas yra neatšaukiamas.

Tuo tarpu dabartinės Krymo valdžia pagrasino P.Porošenkai kariniu tribunolu dėl jo planų grąžinti pusiasalį Kijevo kontrolei.

„Mes jam (P.Porošenkai) žadėjome Krymo tribunolą – ir, patikėkit, jis bus. Atvesime čia ir teisime“, – Krymo administracijos vadovas Sergejus Aksenovas sakė žurnalistams Simferopolio mieste.

„Mes jam (P.Porošenkai) žadėjome Krymo tribunolą – ir, patikėkit, jis bus. Atvesime čia ir teisime“, – Krymo administracijos vadovas Sergejus Aksenovas sakė žurnalistams Simferopolio mieste.

„Krymo grįžimo į Ukrainą niekada nebus. Krymas grįžo į tėvynę, į Rusijos Federaciją – visiems laikams“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius