-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 02 /15:55

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka žada nepasiduoti Rusijos šantažui

Vilniuje viešintis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį pareiškė, kad Kijevas nepasiduos Maskvos šantažui ir neatsisakys laisvos prekybos sutarties su Europos Sąjunga (ES), tačiau sakė esantis pasirengęs tolesnėms deryboms su Rusija.

„Nei Ukraina, nei Europos Sąjunga nereaguos į bet kokį Rusijos šantažą. Mes tvirtai nusiteikę, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos laisvosios prekybos sutartis įsigalios“, – sakė P.Porošenka bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Tai jis sakė praėjus dienai po to, kai Briuselyje ES, Ukrainos ir Rusijos atstovams nepavyko pasiekti bendro susitarimo. Rusija teigia, kad Ukrainos ir ES sutartis pakenks jos ekonomikai ir grasina Kijevui įvesti prekybos apribojimus.

Ukrainos prezidentas sakė, kad pastaraisiais metais Ukrainos ir Rusijos prekybos apyvarta ir taip sumažėjo keturis kartus. Kartu prezidentas pranešė, kad Kijevas šį mėnesį yra pasirengęs dalyvauti dar viename derybų raunde su Rusija, kad „parodytų pasirengimą ir norą derėtis“.

D.Grybauskaitė savo ruožtu pabrėžė, kad nors ES yra pasirengusi kalbėtis su Rusija, tačiau „jokia trečia pusė negali diktuoti arba šantažuoti“.

„Kai vyksta rimti pokyčiai su kaimynais prekybos srityje, visada geriau sutarti. Todėl ES ir sutiko dalyvauti kartu trišalėse derybose, nes Rusijos šalis mėgino įrodinėti, kad labai nukentės“, – sakė Lietuvos prezidentė.

„Jeigu Rusija ir toliau stabdys procesą, ir toliau jį sabotuos, abi pusės – ES ir Ukraina – yra pasirengę nuo sausio pirmos pradėti vykdyti laisvos prekybos sutartį“, – pridūrė D.Grybauskaitė.

Buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsisakymas pasirašyti asociacijos su ES sutartį per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje 2013 metų lapkritį sukėlė protestus Kijeve, kurie baigėsi prezidento nuvertimu. Po to Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, o Rytų Ukrainoje prasidėjo Maskvos remiamų separatistų susirėmimai su Ukrainos valdžia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius